20 Август 2016

Конфискуват масово автомобили с БГ-регистрация в Гърция

Внимание Конфискуват масово автомобили с БГ-регистрация в Гърция В южната ни съседка имало изискване автомобили, пребиваващи повече от 185 дни или шест месеца в страната, да се пререгистрират с гръцки регистрационни номера
 
19.08.2016 Студия Трансмедия

Наши сънародници, живеещи в Гърция, се оплакаха от зачестили случаи на конфискувани автомобили с български регистрационни номера, алармира сайтът "Българи в Испания".

Причината е, че в южната ни съседка има изискване за автомобили, които пребивават повече от 185 дни или шест месеца в страната, да се пререгистрират с гръцки регистрационни номера. Ако това не бъде направено, това се счита за митническо нарушение и са заплаща глоба, стига се до спиране на автомобила от движение или неговата конфискация.

В последните месеци обаче са зачестили случаи на българи, дошли на почивка в Гърция, които са станали жертва на тези рестрикции, тъй като не успели да докажат пред властите, че са временно пребиваващи в страната. В резултат, след като не успяват да платят солените глоби и такси, колите им се изземат.

“В началото конфискуваха доказани автомобили. Хващат те, виждат, че работиш в тази страна от 10 години, щом работиш тук и не си регистрирал колата, нямаш право на нея, конфискуват ти я”, обяснява Петър Анастасов, представител на българската общност в Гърция. По думите му сега автомобили вече се конфискуват наред и без проверка. Това довело и до случаи на конфискации на коли на туристи.

Такъв е случаят от 17 април тази година, когато Васил Андреев идва на гости на брат си в Гърция. От април до деня на проверката – 30-ти юни, Васил е на гости при роднината си. Той е спрян от гръцки полицаи, които му наредили да ги последва до управлението. Там българинът давал обяснения близо час, дори показал документи, удостоверяващи, че живее и работи в Германия. В резултат автомобилът му е задържан, за което обаче не бил издаден документ.

“Тъй като преминаването през границата ни с Гърция e само с лични карти и никъде не се отбелязва датата, за българите става много трудно за доказване, че колата е пребивавала в страната по-малко от шест месеца. На чужденците се дава 10-дневен срок да докажат това пред митницата. В Гърция за един обикновен автомобил, който струва 1000 евро в България, митото, за да го регистрираш, струва 2000 евро”, обясни Анастасов, който е описал случаите подробно в поддържания от него новинарски сайт bulgariapress.com.

Според него случаите са зачестили през последните години и с тази схема няколко поред правителства “пълнят дупката в бюджета”.

Според Анастасов особено фрапиращи са случаите на островите и дори да покажеш билет от ферибота, с което да докажеш, че си дошъл преди 20 дена, властите си намират друго оправдание и искат удостоверение от България, че работи там и му се внасят осигуровки през последните 6 месеца. По думите му българите, идващи за малко в Гърция, масово се притесняват, че ще им бъдат конфискувани колите. Наблюдава се и тенденция конфискуванията да стават в южната част на Гърция, тъй като в северната ѝ част имало много гърци, шофиращи с български номера. Така нашенците, идващи на почивка, оставят колите си в Северна Гърция и продължават пътя си на юг с автобус.

Според българското посолство в Атина

Чуждестранни граждани могат да ползват лични превозни средства с чужда регистрация в Гърция временно като туристи или при професионални или родствено-семейни посещения за период от време ненадхвърлящ шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година, каквито са изискванията на Указ 247/1988 г

< Назад към всички новини
Регистрация
?