24 Август 2016

Силно земетресение в Централна Италия

Бедствие : Силно земетресение в Централна Италия. Епицентърът е на 170 км. североизточно от Рим
 
Костадин Грозев
24.08.2016

 

Късно тази нощ силно земетресение засегна обширна територия в Централна Италия. Природното бедствие се е случило около 3.30 ч сутринта местно време (4.30 ч. българско време). Според Си-ен-ен, цитирайки Геологическия институт на САЩ, земетресението е било с магнитут от 6.2 степен по скалата на Рихтер като епицентърът е бил изключително плитко (до 10 км)  на десетина километра от гр. Норсия в провинция Умбрия (със столица Перуджия). Районът е изключително живописен и е обект на посещение от много туристи.

Земетресението е било почувствано доста силно и в столицата Рим, която се намира на 170 километра северозападно от епицентъра. Сградите в Рим са се люляли в продължение на около 20 секунди, според информация на в. "Република".

Земетресението е изключително силно и, отчитайки гъстото население на района, старите постройки на 200-300 години и фактa, че е било посред нощ, се очакват сериозни разрушения и жертви. При последното силно земетресение с епицентър наблизо в гр. Алакуила през 2009 г. жертвите бяха около 300 д., а тогава трусът беше доста по-слаб от този.

Кореспондентът на Ройтерс свидетелствува, че има разрушени сгради и мостове. Вече са отчетени 4 силни последващи земетресения - най-силните от 5.6 и 5.2 по Рихтер. Все още няма официални съобщения за жертви.

Хората са излезли на улиците и прекарват остатъка от нощта на открито.

Според един репортаж от местните медии, намиращо се наблизо град Аматриче е бил "наполовина разрушено". Кметът на града заяви, "градът вече го няма".

Историческите статистики при подобни земетресения в такива гъсно население зони дават основание на експертите да предположат жертви в порядъка 100 - 1000 д. Дано жертвите са по-малко.

Очаквайте повече новини по темата от Студия Трансмедия.

 

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?