24 Август 2016

Увеличават се жертвите в Италия, изчезнали са 150 души

Жертвите на земетресението в Централна Италия наброяват вече 73. Под отломките все още има много затрупани хора. Неизвестна остава съдбата на поне 150 души. Земетресението превърна почти цяло градче в руини.

Увеличават се жертвите в Италия, изчезнали са 150 души
Архив

Трусът удари в 3,36 местно време, на стотина километра североизточно от Рим. Епицентърът бил близо до град Норча. Дълбочината на труса била сравнително малка - на 10 километра. Най-засегнати са селищата Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто.

"Градът вече го няма", заяви кметът на Аматриче.

 

"Цялата стена падна върху отсрещната, но не ме удари. Падна много близо до мен. След това целия таван започна да се срутва над главата ми. Успях да се защитя с една възглавница, която намерих наблизо и за щастие не пострадах сериозно", казва жителка на Аматриче, цитира го БНТ.

 

В Акумоли загина цяло семейство - майка, баща и двете им деца.

 

"Къщата, в която бях, се срути. Бях между отломките около два часа и половина. На 65 години съм, но не съм виждал подобно нещо. Това е катастрофа. Видях тялото на един човек. Горкият, не е успял да спаси. Чух хора да викат, да молят за помощ", казва той.

След мощния трус, кошмарът за хората от Аматриче продължил.

 

"Излязохме навън, но беше много тъмно. Не виждахме нищо. Стисках съпругата си за ръка и вървяхме заедно... Усещах отломките под краката си.", казва жител на града.

 

"Настъпи момент, в който трябва да плачем, но трябва и да действаме", заяви италианският премиер Матео Ренци. Папа Франциск отмени седмичната си аудиенция и призова всички да се молят за жертвите на мощния трус.

 

ЕС изрази готовност да помогне на Италия. Центърът за спешна реакция на Европейската комисия следи внимателно ситуацията в Италия, заяви европейският комисар по управление на кризите Христос Стилианидис.
< Назад към всички новини
Регистрация
?