Предоставихме пунктовете си в Казанлък за разкриване на Дневен център за възрастни хора с увреждания

На 28 април в Казанлък се състоя пресконференция по повод подписка за разкриване на услугата Дневен център за възрастни с увреждания. Причината за тази инициатива е, че точно преди месец в града бе открита базата, а държавата не отпуска средства за финансирането на услугата.

Владимир Георгиев, организационен секретар на „Република БГ“, който е пряко ангажиран с реализирането на настоящата подписка на партията срещу държавните субсидии за партиите, обясни, че след проведена среща с кмета на общината Галина Стоянова, от партията категорично застават зад каузата на казанлъчани. Той е убеден, че налице е институционален проблем, а гражданската инициатива е последният останал инструмент за въздействие върху институциите, от които зависи разкриването на услугата.

Веска Мараджиева, директор на Дневния център за деца с увреждания, който се намира на втория етаж на сградата, уточни, че за реализирането на проекта годишно са необходими едва около 100 хиляди лева и в момента, докато няма финансиране на самата услуга, всички инвестиции по построяването и оборудването на сградата остават напразни. Директорът твърди, че в града полза от центъра има, тъй като голям брой нуждаещи се вече подават документи за настаняване. Тя разказа, че центърът ще работи по методика за социално подпомагане, изцяло съобразена с потребностите на неравностойните. Някои от услугите, които ще предоставя новопостроената сграда, са рехабилитация, трудотерапия, уроци по домакинство и самостоятелни грижи, екскурзии до културни местности и др. Центърът ще съчетава всички необходими елементи за психичното, двигателно и социално развитие на хората с увреждания, категорична е Мараджиева.

На пресконференцията бе потвърдила участие и Лилия Цонкова, заместник-кмет - програми, проекти, младежка политика и хуманитарни дейности, но в последния момент стана ясно, че отказва участие. Владимир Георгиев коментира нейното отсъствие с думите, че когато става дума за подобни каузи, политиците не трябва да се водят от партийните си цветове. Той разказа, че политическата стратегия на републиканците е да подкрепят каузи по места, независимо кой ги е инициирал. Георгиев сподели опит с успешно реализирана инициатива в Свищов, където общинският съветник и регионален координатор на „Република БГ“ Ангел Гецов, заедно с неговите колеги, независимо от партийната си украска, са успели да извоюват родители на болни от аутизъм и хиперфункция деца да не плащат такса детска градина.

В подкрепа отварянето на Дневния център до момента са събрани 500 подписа, а всеки, който иска да помогне, може да се разпише на пункта на „Република БГ“ пред Универсалния магазин.

< Назад към всички каузи
Регистрация
?