Ръководството в Свищов: Без такси за детски градини за деца с аутизъм!

Една от първите каузи на партия „Република БГ“ – отпадането такса детска градина за деца с аутизъм и хиперактивност в Свищов, постигна категоричен успех дни след внасянето й в Общинския съвет. Общинският съветник и регионален представител на партията  Ангел Гецов, внесе предложение в Общинския съвет, с което поиска отпадане таксите за детска градина за деца, страдащи от аутизъм и хиперактивност. До искането се стигна след сигнал от родители на дете с подобен проблем, подаден до групата ни в Свищов.

Републиканците от екипа ни там извършиха проверка по случая и се оказа, че от исканото нормативно изменение ще могат да се възползват около дванадесет семейства в града, защото приблизително такъв е броят на децата с подобни диагнози в общината. Към момента с привилегия се ползват деца с диагнози, включени в нарочен списък на министъра на здравеопазването, но аутизмът и хиперактивността например, не попадат в него, въпреки че тези деца се освидетелстват от ТЕЛК и им се поставя висок процент инвалидност. Един от основните мотиви за искането ни е, че семействата с деца с такива заболявания, полагат повече усилия в отглеждането им, а разходите са в пъти по-големи, заради медикаментите и процедурите, които се заплащат ежедневно. В тези семейства обикновено единият родител не работи, за да се отдава на грижите за детето, което допълнително ги поставя в неравностойно положение. 

Така, "Република БГ" се зае и спечели каузата да облекчи живота на няколко семейства, малка, но позитивна крачка към по-добрия живот и представите ни за това как се прави политика. Ние твърдо вярваме, че освен конкретната цел на инициативата – да реши сериозен социален проблем, тя има и косвена, а именно да насочи двигателя на гражданската активност в правилната посока, давайки гласност и търсейки консенсус за проблемите на обикновените хора.


ПУБЛИКАЦИИ СВЪРЗАНИ С КАУЗАТА:

19 Ноември 2013, Агенция "Фокус"

20 Ноември 2013, Dnes.bg.com

< Назад към всички каузи
Регистрация
?