Дискусии

Трябва ли да има държавни субсидии за партиите?

Назад към всички дискусии
автор: Република БГ
дата: 04 Декември 2013 12:48:58

Изразете Вашата позиция по въпроса.

21

Коментари

-

автор: емануил славов
дата: 2014-05-25 19:05:34

финансирането трябва да става с членски внос плюс допълнителни бонуси за избори и мероприятия например тв време ,агитационни материали и др. осигурени от държавата но не директно с пари на ръка да си има бюджет за тези мероприятия.Според мен ако една партия има доверието на народа тя няма да има нужда от допълнително финансиране.

автор: Милен Атанасов
дата: 2014-03-23 20:03:33

Субсидиите не трябва да ги има, защото партиите и в момента имат толкова много пари под ръка, че с тези субсидии лесно могат да се изкушат да си купуват гласове (реално купения глас за 20 лева + кебапчета струва по-малко от отпусканата за спечелен глас субсидия). Повече по темата можете да намерите в това Отворено писмо: http://otvorenopismo.url.bg/

автор: shteryo karabahchiev
дата: 2014-03-19 19:50:03

не

автор: Toncho Bonev
дата: 2014-01-10 13:07:32

Извънредно ГЛУПАВ въпрос. Хората ОТДАВНА вече живеят с УБЕЖДЕНИЕТО, че ПАРТИИТЕ са ИЗЛИШНИ. Нещо повече - СЪЩЕСТВУВАНЕТО на ПАРТИИ дори е НЕЗАКОННО. Даже МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР НИ ЗАДЪЛЖАВА (!!!) да ликвидираме партиите. Само че никой не се е сетил да го приложи, защото никой не е се е сетил да прочете и ОСМИСЛИ КРИТИЧЕСКИ какво ще стане, ако се приложи в действителност. http://justice.bg-market.com и по-точно ОСНОВНИТЕ ПРАВА от член 7 > http://justice.bg-market.com/#004 Така че тая партия тук да не се прави на \"завлечена\", ами да ИЗПЪЛНИ тоя международен договор и да не ОТКРИВА ТОПЛАТА ВОДА за обществото, щото там където се прилага, има просперитет...

автор: Христо Измирлиев
дата: 2014-01-05 21:42:36

Трябва да се сложи край на порочния кръг: -олигарси, партии субсидии. Държавата захранва корупцията и то в рамките на закона. До кога?

автор: Tатяна Димитрова
дата: 2013-12-20 09:58:51

Трябва да има субсидии за партиите, но минимални! Тя народната работа не е търговия на едро и не е за всеки !!!!......\r\nТрябва сърце за тази работа.......а все повече търговци се навъдиха не само за гласовете ни, ами и за душите ни !!!!!!!!

автор: Румяна Господинова
дата: 2013-12-05 20:39:17

Не такива, каквито са в момента, а разумни. Да няма субсидии при вота на гласуване, на глава.

автор: Мирослав Маринов
дата: 2013-12-05 17:56:46

Не на субсидии, Не на партии! Една Държава, малка като нашата трябва да се управлява от Лидер, който да подбере подчинените си, и при всеки гаф виновният подчинен да бъде наказан по начин, по който да накара всеки следващ поел постът му да се замисли за последствията от злоупотреби! И никой Лидер не се движи сред обществото си със разни мутри покрай себе си:- Той е желаният и обичаният от обществеността човек, който се стреми почти напълно да разбере нуждите и да помогне за разрешаването на проблемите. Милионите от субсидии, вкупом със откраднатите пари от партии, милионите изгубени от некадърност на министри и подчинени, могат да се използват за много по-жизненоважни цели.

автор: александър илиев
дата: 2013-12-05 16:15:03

Не им трябват държавни субсидии. Да се издържат от членски внос и евентуално стопанска дейност по търговския закон.

автор: Валентин Рашев
дата: 2013-12-05 14:53:48

Да, но обвързани със средният осигурителен доход

автор: Ivan Rangelov
дата: 2013-12-05 00:06:03

... Вярвам, че здравият разум и икономическата логика би трябвало да са в основата на един приложим отговор на зададеният въпрос! За мен е интересно мнението на автора на този въпрос?

автор: Ivan Rangelov
дата: 2013-12-04 23:58:26

Моето мнение е, че е необходимо и трябва да има субсидия за партиите. Твърдо ДА. \r\nСъвсем друг е въпроса каква да е сумата и дали да се субсидират непредставени в парламента партии?! Вярвам, че здравият разум еби трябвало да е в основата на

автор: Георги Цветков
дата: 2013-12-04 18:25:51

Г-жо Владимирова, не казвам, че не трябва да се спира финансирането. Просто искам да обърна внимание, че откриването, разрастването и поддържането на една партия изисква най-малкото време, а със сигурност (дори по най-евтини методи да се мине) и пари. Хората, не трябва да бъдат отказвани от това да си търсят правата, само защото не могат да си го позволят или ще им отнеме твърде много усилия. \r\nСпоред мен няма социална партия алтернатива на БСП, защото точно хората имащи нужда от такава, се борят за оцеляването си и нямат време(пари) за да създадат алтернативата. \r\nВъпроса, като цяло, е във възможността да се започне нещо, защото големите партии нямат нужда от тези пари.

автор: Милена Владимирова
дата: 2013-12-04 16:08:33

Г-н Цветков, не мисля, че сте прав. Според закона за политическите партии има достатъчно начини за финансирането им и държавната субсидия е само един от тях. освен това не пречи с една поправка в закона да се добави и друг начин на финансиране например, но той да не е от държавата, т.е. от нашите данъци. А иначе освен от членски внос партиите и сега могат да печелят от недвижими имоти, дарения, завещания , издателска дейност, авторски права, дарения и пр. - не ги помня всичките наизуст. Що се отнася до това, че говорите хипотетично за някоя много бедна \"силно социална партия\", бъдете сигурни, че когато хората са достатъчно умни и мотивирани да се борят за правата си чрез политически проект, те сигурно ще се окажат и достатъчно умни, за да организират финансирането си. Още повече, че и сега имаме над сто партии сигурно и 95% от тях не получават субсидии, но съществуват - значи е възможно.

автор: Георги Цветков
дата: 2013-12-04 15:14:36

Все още нямам категорично мнение, но така гледайки общото настроение, ще застава в една по различна позиция. Да кажем, че всички социално слаби искат да си направят партия, която да пази конкретно техните интереси.\r\nКак биха я финансирали те? Всеки ще трябва да отдели от собствените си средства? Дали някоя фирма ще ги подкрепи, предвид, че това ще е силно социална партия?

Регистрация
?