Дискусии

Кой според вас трябва да финансира партиите? Как ще се издържат те, ако отпаднат държавните субсидии?

Назад към всички дискусии
автор: Република БГ
дата: 19 Март 2014 11:57:26

Дайте своите предложения.

10

Коментари

-

автор: Орлин Тодоров
дата: 2014-09-18 21:12:41

Пропуска се нещо съществено - че не само прякото а и косвеното финансиране на политически кампании от бюджета трябва да се премахне. Това означава, че профсъюзи на държавни служители, фирми работещи основно по държавни поръчки и други организации финансирани от бюджета, не трябва да имат право да финансират партии и политически кампании. Този проблем (особено финансирането на кампании от профсъюзи на държавни служители) е една от най-важните причини за последната криза в САЩ и за бавното излизане от нея, защото за трийсет години довежда до огромно раздуване на местните, щатстките и федерални бюджети.

автор: Никола Николов
дата: 2014-09-05 22:03:20

Закона за партиите не е справедлив и е в услуга на всички лъжливи , олигархически и алчни партии,управлявали до сега през последните 25 години..Необходими са нови клаузи,които да преустановят това.На пример би трябвало когато една партия/коалиция/ спечели избори или поеме държавното управление ,но не изпълни ангажиментите си по предложената платформа/програма/-Да Няма право да се кандидатира и регистрира за следващия вот/независимо какъв е/ и пак да лъже Народа..!!!Така партиите ще бъдат принудени да си изпълняват поетите ангажименти към избирателите.Да се обърне внимание на моралния облик на българския депутат..!Какъв е тоя нисък морал и падение на днешните / уж / \"депутати\"-колко се разведоха и с личния си пример уронват морала и народните ценности-защото живеят Разгулен живот,пак благодарение на тия Огромни субсидии!?Да се намалят разходите за издръжката на депутатите-на 80%.!Сега куцо и сакато тича и си купува депутатското кресло,защото там е големия Гьол с пари и власт..!?

автор: Илиян Атанасов
дата: 2014-08-05 14:13:42

Не ни е нужна корекция на законите. Нужни са ни нови, за да заложим нови принципи в политиката. На първо място трябва да се промени закона за партиите, който на практика на 1 страничка решава въпросът що е то партия, припавнявайки я с гражданско сдружение с идеална цел, а на 11 страници описва как ще се делят парите на народа. /Ясно е какъв принцип в политиката залага сегашният кодекс/ Първото, което трябва да се въведе е ясно определение и то би трябвало според мен да бъде нещо такова: \"Партия е идейно обединение на граждани, не лишени от избирателни права, с ясно разписан механизъм за реализирането им в общественият живот, които не подлежат на промяна в предвиденият за реализацията им период. Целта на всяка партия е борбата за упражняване на властта, поради което всяка трябва да има публично оповестена, национална структура, членска маса и кадри, готови да реализират държавната и местна власт при хипотетична 100% изборна победа. Партията е юридическо лице, неправителствена организация с право на финансиране чрез събиране на членски внос, както и с право на стопанска дейност.\"\r\nЩо касае изборният кодекс, мисля, че за да накараме хората да се заинтересуват за кого гласуват, а не да действат първосигнално каквато е идеята на досегашните механизми ще е добре партиите да имат право да излъчват за всеки мандатен район толкова личности, колкото е максималният брой на местата определени за избор, след което да се изработва обща бюлетина подредена по азбучен ред на кандидатите съдържаща само имената и квадратчето за отметка на изборът. По този начин и хората ще почувстват нуждата да се запознаят със кандидатите, а и самите партии ще издигат разпознаваеми хора от общността, които пък на свой ред се предполага, че ще са по реално запознати с проблемите на гражданите, които пряко ще представляват.

автор: Маргарита Ангелова
дата: 2014-06-02 07:08:35

Партиите трябва да разчитат на членски внос и на дарения до определен размер с ясен дарител! Не на партийни субсидии! Освен това, Сметната палата трябва да има правото да контролира разходите по пера, защото така, партийните пари се използват за манипулиране на избори, за натиск над обществените настроения, за провокиране на напрежения. Всяка година, Сметната палата трябва да публикува партийните отчети и резултатите от одитите!

автор: емануил славов
дата: 2014-05-25 18:44:06

финансирането трябва да става с членски внос плюс допълнителни бонуси за избори и мероприятия например тв време ,агитационни материали и др. осигурени от държавата но не директно с пари на ръка да си има бюджет за тези мероприятия.Според мен ако една партия има доверието на народа тя няма да има нужда от допълнително финансиране.

автор: Симеон Петков
дата: 2014-04-29 15:01:51

Финансиране следва да бъде на първо място от членски внос, използване (в зависимост от вида и формата) на активите притежавани от партиите, дарения и спонсорство, но без анонимни такива - в различни държави има кампании за набиране на средства от симпатизанти с благотворителни вечери, балове и т.н. като средствата после отиват в помощ на партии, независими кандидати и т.н. Освен това спонсорството от страна на лица и фирми е факт и по-добре да има яснота и прозрачност в това, за да се прави и по-лесна и ясна връзка между подобно спонсорство и определени лобистки дейности или защита на частни интереси от страна на партии и техни представители.

автор: Иво Гицоайка
дата: 2014-04-14 14:12:20

Финансирането на партиите трябва да бъде от членски внос.

автор: Михаил Петков
дата: 2014-03-29 12:49:51

Само от членски внос трябва да се издържат не само партиите, а и профсъюзите и съюзите С Б Автомобилисти - за пример .По времето на социализма дори членовете на б к п - пред близки се възмущаваха от високите вноски на членския си внос. Болшинството от тях знаеха защо са в партията,а други считаха,че това е пътя към успеха в кариерата си. Кадафи в зелената си книга отрича партиите, защото те са средство за диктат на малка група от хора над съвкупния народ. Така ще се разбере колко членове има всяка партия.Не съм чул,че в някоя партия се отчитат кой плаща и кой не.

автор: Георги Цветков
дата: 2014-03-20 16:42:12

Според мен, партиите трябва да се издържат от членски внос. Парите, които по принцип се взимат с данъци и след това се раздават на партиите под формата на субсидия, ще се дават директно на партиите. Проблем може да е само това, че не всеки иска да е член на партия.

автор: shteryo karabahchiev
дата: 2014-03-19 19:48:08

сами

Регистрация
?