17 Януари 2014

Георги Ножаров:Хората, реформиращи БСП, не са тези които ще се справят

Георги Ножаров – член на Националната комисия на „Република БГ“ в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Ножаров, какво смятате за старта на новата парламентарна сесия? Вместо да започне с изказвания за приоритетите на отделните парламентарно представени партии, тя стартира с коментари за депутатския имунитет на Волен Сидеров и липсата на отговор от негова страна ще се откаже ли сам от имунитета си?


Георги Ножаров: Откровено казано стартът на новата парламентарна сесия не ме учуди, както не учуди и хората около мен и нашите съмишленици. По-скоро щеше да ни учуди, ако беше стартирала с изказване на конструктивни мнения, с представяне на целите на отделните парламентарни сили за бъдещето, за това как те виждат политическата година. В крайна сметка стартира по начина, по който може би хората очакваха, с поредния по-скоро оперетен спектакъл, който се провежда вече доста месеци в Народното събрание. То е като трибуна за отделните политически партии, които се компрометират, работят срещу себе си, което общо взето отново затвърждава нашето мнение, че в този си вид парламентът едва ли може да направи нещо конструктивно. За съжаление това е така. Колкото до имунитета на Волен Сидеров, нашата позиция е ясна по това, което се случи, но самият факт, че неговите постъпки не бяха категорично осъдени от мнозинството в парламента и неговата реакция по случая, за нас означава, че той едва ли ще се откаже от този имунитет и в крайна сметка ще бъдем свидетели на още разигравания, игри, хватки - които, не водят до нищо позитивно, положително и конструктивно за България.


Водещ: Какви са вашите впечатления от събитията, които се разиграха на политическата сцена през тази седмица?


Георги Ножаров: Тази седмица наистина стартира доста остро и това, което е ясно за нас, е че вече влизаме в една доста изострена фаза на политическа кампания и подготовка за избори. Виждаме, че започна за съжаление една нетолкова лицеприятна кампания между отделните политически партии и между отделни субекти в тях с цел да се злепоставят. В крайна сметка начинът, по който започва, е доста изнервен и според мен няма да доведе до кой знае какви добри резултати в бъдеще. Всичко, което се случва, отново ни навежда на мисълта, че ще бъдем свидетели на познатите неща от близкото минало и от предишни избори, на които сме били свидетели и които след това многократно са били осъждани, но явно не са забравени.


Водещ: Как според вас ще се отрази на БСП рестартът на Гражданската инициатива „АБВ“ и ясните им намерения за участие със самостоятелна листа на евроизборите?


Георги Ножаров: Откровено казано ние смятаме, че е рано да се дадат категорични и окончателни оценки. Личното ми мнение е, че това са по-скоро някакви игри, които се случват. Те са предизвикани не толкова от някакви идеологически различия, от някаква борба на идеи, нови мнения, колкото по-скоро от борба на някакви интереси и на лобита в БСП. Все пак хората, които се опитват да реформират БСП, според мен не са тези хора, които могат да го направят. И по тази причина аз не вярвам, че „АБВ“ ще изиграе тази роля. По-скоро пак ще има такъв оперетен спектакъл, който ще се разиграе, но в крайна сметка едва ли това ще доведе до нещо кой знае какво ново в БСП и до някакво наистина реформиране на тази партия.


Водещ: А как гледате на поредната компроматна война със записи за среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков за общ проект?


Георги Ножаров: Откровено според мен това е един доста неприятен момент по простата причина не толкова, че тук се говори за тези политически субекти, тези политически личности, които общо взето ние смятаме за врагове, непримирими и т.н. По-скоро неприятното в случая е, че отново започваме с компроматните войни. Отново се говори за подслушване. Нещо, което беше обещано, че е останало в миналото. Отново се вадят някакви записи, които просто така се хвърлят в пространството. Според мен това е един много неприятен тон, който се дава на политическата кампания оттук нататък. Това ни навежда на мисълта, че все пак няма да видим нищо кой знае колко ново и нищо старо, което да е забравено. Пак ще бъдем свидетели на една такава мръсна игра, която за съжаление ще трябва да се разиграе пред нас. Така че това за мен е изключително неприятен момент и аз бих искал това да бъде по-скоро изолиран случай, но съм малко скептичен.


Водещ: Настоящата политическа ситуация би ли накарала обикновените избиратели да обърнат поглед към други политически формации?


Георги Ножаров: Аз ви благодаря за този въпрос, тъй като виждаме от доста месеци насам, още от старта на протестите и на гражданското недоволство, че изцяло партиите се опитват на статуквото в момента по някакъв начин да направят инсинуация, че виждате ли няма никаква алтернатива в лицето на извънпарламентарно представените партии. Опитват се да покажат, че каквото и да правим, както и да въртим нещата, все пак ще трябва да избираме от някакви си три или четири играчи в пространството, което наистина е доста неприятна алтернатива и това изключително много демотивира хората. Аз бих искал да призова мислещите, активните хора, тези, които смятат, че тяхната съдба, а и съдбата на България зависи от нас и от тях самите, да се поинтересуват какви варианти съществуват в политическото пространство. Аз съм категоричен, че, има варианти, които те могат да изберат и които да си заслужават. Така че аз искрено вярвам, че хората ще отделят определено време, за да могат да се ориентират в това пространство. В крайна сметка да смятаме, че каквото и да се прави, ще трябва да избираме от една, две или три партии, е наистина изключително тъжно и това е нещо, което в никакъв случай няма да доведе до някаква конструктивност и до мотивиране на хората да бъдат по-активни в политиката.


Водещ: А от какво има нужда гражданското общество в година на поне едни сигурни избори?


Георги Ножаров: Да, поне едни сигурни избори, които според мен ще бъдат най-малко избори за Европейски парламент, избори по принцип за идеята за Европа. Според мен те ще бъдат едни доста изнервени избори с много неприятни моменти, с много кал, ако мога така да се изразя. Затова в една такава обстановка според мен гражданското общество ще има нужда от загърбване на този тип компроматни войни, от известно спокойствие, от известно вглъбяване и размисъл върху вариантите, които съществуват. Ще има нужда от това да не бъде занимавано с някакви дребни, злободневни и такива неща, които са определено неприятни, а по-скоро хората да се обърнат към нещата, които са наистина важни за тях, към идеите, които дават партиите. Това е нещо, от което има нужда гражданското общество. В крайна сметка периодът на протестите малко или много виждаме, че започва да затихва и сега е време хората наистина малко да се огледат, и да преценят какъв ще бъде техният избор с оглед на бъдещето.


Водещ: Г-н Ножаров, какви ще бъдат приоритетите на „Република БГ” през настоящата година?


Георги Ножаров: Като млада партия ние имаме наистина много неща за вършене, но ако трябва да ги кажа в три основни точки, за да бъда кратък, ние се концентрираме върху евроизборите и местните избори, които предстоят през 2015 година. Друг основен приоритет е активното изграждане на структурите на „Република БГ” в страната. В момента ние имаме 15 структури, но в много кратък период от време благодарение на активната ни работа смятаме, че ще станат 30 и нагоре. Трети акцент в дейността на „Република БГ” е провеждане на политики, инициирани от местните ни структури, които са в страната. Това са основните ни приоритети.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?