07 Август 2014

Боян Петров, Република БГ: Важно е служебния кабинет да представи пред обществото реалната финансова ситуация в страната

Водещ: Най-важната задача на служебния кабинет е да подготви честни избори. Такава е позицията на ПП „Република БГ“ по очакванията от второто служебно правителство в рамките на по-малко от две години. Още ще чуем от Боян Петров - член на Националната комисия на партията. Г-н Петров, освен тази най-важна задача, която посочвате в позицията си, какви още според вас трябва да бъдат приоритетите на служебния кабинет? 

Боян Петров: Задачите на всяко служебно правителство, вие знаете, че са регламентирани в Конституцията и законите на нашата Република. Главната задача на това правителство е да подготви предсрочните парламентарни избори така, че те да се отличават с честност, прозрачност и справедливост. Ако някой, или политическа партия, или хора които стоят с нечисти интереси се опитват да вменят други задачи на правителството, това ще породи нашите съмнения за специални задкулисни договорки между съществуващите в политическото статукво партии. Все пак, искаме да подчертаем, че задачите на правителството освен, която е най-главна да подготви честни, справедливи, прозрачни избори, е и да внесе стабилност в държавните институции. Вие знаете, че работата на всички държавни институции беше сериозно разклатена от досега управлявалите, а именно БСП, ДПС, но също и от ГЕРБ, които в ролята си на „опозиция“ в бившия парламент заради дребни сметки и амбиции, дестабилизираха до такава степен държавните институции, че те не бяха в състояние да си вършат качествено и ефективно работата. 

Водещ: Президента Росен Плевнелиев определи като важни задачи пред служебното правителство подписването на споразумение на партньорство с ЕК за периода 2014-2020-та година, стартирането на процедурата за влизането в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, както и програмата България в НАТО 2020. Ще успее ли служебното правителство да се справи с тези задачи, според вас? 

Боян Петров: Ние от Република БГ считаме, че първо това наистина са приоритети. Тези приоритети, обаче, не са предмет на дейността на служебното правителство. За решаването на такива въпроси от национално значение трябва да има политическа подкрепа. Служебното правителство би могло да стартира, разбира се, работата, както по присъединяването към Единния европейски механизъм за контрол, така и по програмите и това ще бъде похвално, ако то успее да се справи. Ние смятаме, че самите решения по завършването, крайната форма на тези решения трябва да бъде взето от правителство, което предстои да бъде избрано по конституционен пъти и има политическата подкрепа. 

Водещ: Има ли смисъл служебното правителство да подготвя актуализация на бюджет 2014, която да предложи на следващия редовно избран парламент?

Боян Петров: Честно казано, всички ние българските граждани и вие и аз и нашите сънародници искаме да знаем истината за държавният бюджет. Има смисъл тази истина да излезе на яве. Още повече, че се очаква от едно неутрално служебно правителство да покаже картината. Въпроса е, дали то е в състояние да го направи. В случая е твърде рано, за да разберем дали добрите намерения от президента и от премиера проф. Близнашки ще бъдат изпълнени. 

Водещ: Всъщност, как оценявате състава на служебното правителство? 

Боян Петров: Ние от „Република БГ“ считаме, че на пръв поглед се вижда наличието на професионалисти, експерти - всеки един във своята област. Но в същото време, можем да кажем, че се долавя присъствието и на членове на настоящото правителство, които са подкрепяни от различни политически сили или са били свързани с тях.
Водещ: Това лошо ли е? 

Боян Петров: Не, просто го констатираме. Но, обръщаме внимание на обществеността да следи дейността на правителството с оглед на тази страна на неговия характер, защото все пак считаме, че президентът Плевнелиев, въпреки, че изпълни задачата си, се прояви малко като президент, който с вмешателство осигурява нещата в изпълнителната власт. Нещо, което според нас не би трябвало да бъде до такава степен проявено. Пак повтарям. Основната задача на това правителство е преди всичко да осигури провеждането на честни, прозрачни и справедливи избори. Така че, ние молим и се надяваме правителството да прояви ясно съзнание по отношение на неговата роля и да не надвишава своите правомощия. Това би могло да доведе до резултат, както позитивен, но в повечето случаи негативен, каквато е досегашната практика, която ние всички изпитваме на гърба си в резултат на управлението на България пред последните 25 години. 

Водещ: Инициираната от вас подписка за пълно и окончателно премахване на държавните субсидии за партии ще влезе за обсъждане в следващия парламент. Какво очаквате след това? 

Боян Петров: Ние сме горди, че „Република БГ“ е единствената партия, която в 25 годишната нова история успя да осъществи нещо уникално: да вкара в парламента на България подписка за разглеждане на референдум. Това е безспорен успех. Успех на всички български граждани, участвали в тази подписка и доказателство, че нашите намерения са сериозни и ние постигаме резултат. Резултати в нашата работа. Общата ни работа за общото благо в нашата родина. Очакваме подписката да бъде разгледана и да бъдат взети предвид всички становища във връзка с въвеждането на допитвания до народа. А, именно т.нар. система на референдумите най-сетне да бъде въведена в употреба в българското политическо пространство, в употреба на българската държавност от нашите институции и по този начин да се осъществи свещеното право на българският народ да участва пряко в собственото си управление. Сиреч в управлението на нашата държава.
 
Водещ: Ще спрете ли дотук? Ще продължите ли събирането на подписи, така че да се стигне до задължаване на НС да проведе референдум?

Боян Петров: Вижте, разбира се, че няма да спрем до тук. Нека първо да видим резултата от разглеждането. Ние не храним илюзии. Не очакваме кой знае колко от новия парламент, предвид съществуващото политическо статукво и твърде кратките срокове, които не дават възможност на българският народ да оцени и да опознае останалите нови формирования, готови да поемат управлението на страната и да премахнат статуквото, да въведат необходимите демократични промени и да осъществят едно ново управление - управление от името на обществото и неговото благо. Това е нашата цел като партия. Най-общо казано, разбира се. Ние няма да спрем до тук в никакъв случай. Искаме да видим, какво ще се случи на тези избори, на които ние се явяваме с ясното съзнание, че искаме да спечелим гласа на българският избирател и че нашето послание към нашите съграждани е – „Оставете статуквото настрана, гласувайте заедно с нас, не за тях.“ 

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?