20 Февруари 2014

Боян Петров: Управляващите бавят ИК заради олигархичния си модел

Боян Петров от ПП „Република БГ“ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Как оценявате противоречията от последната седмица по темата за предизборната кампания на майчин език, както и последвалия коментар на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов?


Боян Петров: Трябва да отбележим, че независимо от здравата прегръдка, свързваща ДСП и БСП, под натиска на недоволството на хората, все пак политическото лицемерие отстъпи място на националния интерес и общественото спокойствие. Гласуването срещу предложението агитацията да се води на майчин език обаче не може да хвърли прах в очите на нашата партия, на „Република БГ”, както и на будната общественост. Честно казано, стана ясно, че са на лице идейни противоречия между коалиционните партии, което доказва, че свързващото звено между тези две формации, а и между останалите парламентарно-представени партии, са единствено и само користните им интереси и безогледната жажда за власт и пари. Такава политическа коалиция е обречена и не може да съществува дълго, според нас. Що се отнася до Хюсеин Хафъзов, фактът, че в Народното събрание има такива особи сам по себе си е огромен скандал. Той доказа за пореден път, че там седят хора безотговорни, загърбили националните интереси, честта и достойнството. Всеки друг парламент би направил незабавно разграничение от подобно изказване и би потърсило отговорност по реда на закона от това лице, в чието поведение прозира слаба просветеност, умишлено подбуждане на етническото напрежение и груб опит за привличане на общественото внимание върху неговата партия.


Водещ: Господин Петров, появиха се три декларации във връзка с изказването на Хюсеин Хафъзов, според Вас, това не е достатъчно така ли?


Боян Петров: Определено. Все пак ние знаем, че декларацията е едно, а действията са друго. Както Ви казах, досега ние не сме видели действия и един такъв псевдодепутат, според нас, трябва да се извини най-малкото пред нацията, а след това да бъде принуден да напусне, защото беше нанесена обида на всички български граждани, включително и на тези, които гласуват за тяхната партия.


Водещ: Тази декларация, която беше приета вчера на председателя на Народното събрание Михаил Миков, ще изпълни ли целите си за етнически мир?


Боян Петров: Тази декларация, поднесена ни от председателя господин Миков, няма да изпълни своето предназначение, както беше описано, издекларирано от всички партии, тъй като това е политическа декларация, а ние говорим за обикновените хора, които вече са отвикнали да се доверяват на декларации. Етническият мир е продукт на цялото общество, а не резултат от изявлението на един председател на българския парламент.


Водещ: Какво, според Вас, е решението в такъв случай?


Боян Петров: Според нас решението е, както вече казах, първо парламентът да се разграничи, общо и заедно, тоест всички фракции да се разграничат от изказването на господин Хафъзов, да му бъде показано, че не може да има против законни позиции, да бъде потърсено неговото извинение. След което ,с оглед на факта, че в България през последните 24 години не е имало прояви на напрежение, на етническо напрежение между хората, да бъдат извършени необходимите законодателни промени, ако те се налагат за потвърждаване, затвърждаване устоите на демокрацията, включително и на правилата, по които се извършва изборният процес, откъдето произтекоха и проблемите.


Водещ: Новият Изборен кодекс е в общественото внимание вече 8-9 месеца, но поради липса на кворум все още не е гласуван на второ четене, само отделни текстове от него са гласувани. Според Вас, защо се получава това забавяне?


Боян Петров: Честно казано новият Изборен кодекс е в общественото внимание повече от 8-9 месеца, но поради липса на кворум не е приет, а този кворум сега ще поясня защо липсва. Ние смятаме, че всяка от представените в националното ни събрание партии, техните водачи, ръководство, всички те са участници в процеса на купуване на гласове, с една единствена цел – запазване на статуквото. Продължаване на безогледното унищожаване на националното богатство, укрепването на властта на икономическите групировки, на олигарсите и на сивите кардинали – именно този процес пречи на процеса за създаване на нов Изборен кодекс. И в случая това е подобие на смяната на кожата при змиите – кожата се сменя, но не се променя същността им. В този смисъл за нашата партия „Република БГ” е кристално ясно, че този кодекс ще бъде гласуван тогава, когато между властимащите се постигне съгласие или решение на това как да запазят статуквото. За да се случи това обаче в днешния парламент трябва да има консенсус между диаметрално противоположни партии, каквито са ДПС и „Атака”, например, а и БСП и ГЕРБ от друга страна. А такъв въпрос е направо предмет на безпрецедентни, задкулисни игри. В този смисъл ние не очакваме да се получи такъв консенсус в близко време.


Водещ: Споменахте, че не очаквате много от новия Изборен кодек. Правилно ли разбирам, че според Вас не е голяма промяната между стария и новия текст?


Боян Петров: Отговорът на този въпрос се съдържаше и в предишните ми думи. Само и единствено представените в Народното събрание партии имат интерес заради запазването на олигархическия модел на управление в България. Следва обаче да имаме предвид и друго, че въпросът как точно да бъде променен кодексът е доста сложен. Не може с лека ръка, без допитване до нас, извънпарламентарните партии, до гражданските организации, до експерти и до европейския опит, да се правят промени, Тези промени според нас трябва да отразяват преди всичко широкия обществен интерес. В случая ние не виждаме такова допитване. В крайна сметка ние държим преди промените то да бъде направено и категорично не вярваме, че сегашното правителство може да внесе промени, които защитават интереса на гласоподавателя.


Водещ: Предстоят изборите за европейски парламент, какви са приоритетите на вашата партия, „Република БГ” за изборите?


Боян Петров: Аз ви благодаря за този въпрос, но трябва да подчертая, че той изисква по-обстоен отговор, тъй като е свързан с идеологическата основа на нашата партийна платформа. На сайта на нашата партия всеки може да намери отговорите, залегнали в нашата платформа. Всъщност наш приоритет е именно това: промяна на действащите лица, достойни хора за достойно представяне на нацията в общия европейски дом. Всички бяхме свидетели как представителите на отделните партии в Европарламента със своите действия или бездействия успешно уронваха името и авторитета на страната ни. Приоритет за „Република БГ”, както неведнъж е заявявал и нашият председател г-н Георги Василев, е членството на България в ЕС да се използва за нашите национални интереси – търговски интереси, социални, научно-технически, обществени интереси. Да се използва като ускорител за извършване на промяната в политическото устройство на страната, за промяна на държавните институции, за тяхното насочване в служба на хората, които плащат тяхната издръжка, за превръщането им в гарант за развитието и благоденствието на нацията. Това е нашият приоритет и ние ще се стремим да го спазваме.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?