14 Май 2014

Ген. Калчо Танев: Украйна още не е държава, армията й е без национален дух

Украйна няма единен народ или поне на 60-70 % обединен. Украйна е една територия, която буквално е определена за държава. Украинската армия няма национален и боен дух. Олигарх с български корени може да е бъдещият президент на страната, която трябва да е неутрална, далеч от блоковете. Това казва бившият ни военен аташе в Украйна ген. Калчо Танев.

Генерал-майор Калчо Танев е аташе по отбраната в Украйна от 2004 до 2007 г. Той е бивш началник на Главно оперативно управление на Генералния щаб. Летец, пилот първи клас , дълги години е командир на различни длъжности в българските ВВС. В момента е служител в голяма публична фирма.

Г-н Танев, в какъв период и по кое време бяхте военен аташе на България в Украйна ?

Бях в Киев близо три години. Точно по време на Оранжевата ремолюция. Премиер на Украйна бе Юлия Тимошенко, а президент Виктор Юшченко.

С какво сте запомнили онова време и предвестник ли бе Оранжевата революция на събитията, които пследваха десетина години по-късно ?

Оранжевата революция бе в резултат на желанието на хората нещата да тръгнат към по-добро. На вълната на тези желания на власт дойдоха т.н. демократи, но за съжаление те се изпокараха още в самото начало. Всеки тръгна да работи за себе си - и Тимошенко, и Юшченко. Спомням си първото заседание на правителството, което продължи повече от едно денонощие. Пълна липса на управленски опит, какво да говорим. После се изпокараха и започнаха да работят като орел, рак и щука. Всеки теглеше колата към себе си.

Облагодетелстването на тези хора продължи в същия дух, както беше и преди . В резултат на това спечели Виктор Янукович, той се върна на власт, както и неговата Партия на регионите. Върна се на власт, не защото тази партия е кой знае колко по-добра, а защото хората нямаха друг избор. Липсата на друга политическа сила, която да вдъхне нова надежда, върна във властта партията на източните региони.

Трябва да се отчете едно нещо. Украйна и преди и сега е  разделена. Имаме Западна Украйна с един манталитет, един начин на мислене, един начин на живот. Имаме и  Източна Украйна – съвсем друг манталитет, с друго виждане за живота.

Как се стигна до тази нова революция, до Майдана?

Янукович е слаб като характер. Чудя се как Партията на регионите го търпеше начело толкова години от гледна точка на това, че всички икономически ресурси на Източна Украйна работеха за тази партия.

Какво имате предвид, като казвате, че Янукович е слаб като човек ?

Той мислеше  само за обогатяване на своето семейство и на своите близки. Той по същество освен да покаже и се изфука с  една фигура, бе сякаш леко забавен в мисленето. Нямам лична среща с него, но съм разговарял с негови близки, следял съм изказванията му във Върховната рада на Украйна. Той е човекът , който загуби третия тур на изборите през 2004 г. И после отново дойде на власт, за да напусне най-безславно. А имаше възможност след 10 януари  2014 г. да овладее ситуацията в Украйна, Майдана да затихне и нещата да тръгнат в руслото на едно спокойствие и нормалност за цялата държава. Уви! Жаждата за пари и погрешната оценка на обстановката доведе до неговия крах. В резултат на това загуби украинският народ, загуби Партията на регионите, загуби цялата политическах класа в страната.

Хората, които сега дойдоха на власт в Украйна, са били на високи позиции и служби  и при Тимошенко ?

Те бяха и при Тимошенко, но не бяха толкова наяве и на първа линия. Тия същите хора маршируваха по Хрещатик под строй и по времето на Тимошенко. Тия хора още тогава гледаха с презрение на всичко и всички от Източна Украйна. За тях освен Лововска област, освен великия националист Степан Бандера нищо друго не бе важно.„

В България много хора дори не знаят кой е Степан Бандера ?

А има ли смисъл младите хора у нас да ги караме да знаят кой какъв е бил в историята на Украйна и най-вече Бандера? В интернет лесно ще се осведомят и преценят. Но по-добре да гледат днешния и утрешния ден и вървят напред. Те могат да съдят за миналото по това, което правят някои от Майдана сега. Защото това, което е правил Бандера, го правят и сега. Затова казвам, че след като Майдана бе затихнал към 10 януари, след това избухна не без учасдтието на г-жа Виктория Нюланд и започнаха стрелбите и боевете с организираната държавна власт.

А как ще коментирате анексирането на Крим от Русия. Някои коментират, че тук става дума повече за икономика, отколкото за политика ?

Това, което се случи в момента в Украйна изключваше всякаква по-нататъшна възможност за присъствието на Руския черноморски флот в Крим. А Крим е основна база и който владее тази територия, той владее Черно море.  Това е единственият излаз на Русия на топли морета, може да говорим и за туризъм, и за икономика. Крим е важен и интересен с неговото място в Черно море. Повтарям, този , който владее Крим, чийто флот е разположен в Крим, той е господар и на Черно море. Това е истината. Русия естествено не може да позволи  Черноморският флот да бъде изгонен от Крим и да отиде някъде на другия край на морето. Дадени са колосално много пари и никога повече няма да може да бъде създадена такава инфраструктура  каквато има Черноморския флот на Русия, строена 300 години. Три века! Каквито и пари да се дадат това едва ли може да се построи отново. Мисля, че това е истината.

Добре де, все пак Крим е украинска територия ? Вие сте военен човек, защо украинците не се биха, защо не защитиха територията си. Президентът на Беларусия Лукашенко каза, че родината се защитава и с оръжие в ръка ?

Украйна никога не е съществувала като държава. На Украйна тепърва и предстои да стане държава с всичките специфични белези. Най-важният е да има  поне едно 60-70 % единство на народа. Това нещо го няма. Когато няма на една територия единен народ, той започва да се дели. Погледнете и Белгия. Какво повече да говорим.

А къде все пак е украинската армия. Имат самолети, вертолети, танкове. Страх ли ги е от Русия, от руската армия ?

Украинската армия все още няма национален дух, не е  единно обединяващо звено за украинския народ. Затова въобще не можем да говорим и за някакъв боен дух. Такъв има , когато се защитава народа, когато се защитава територията на една страна. Украйна няма единен народ, Украйна е  една територия, която буквално е определена за държава. Самият Крим пък винаги се е считал за изконна руска територия. Сега може да се говори за кримско-татарски народ, за кримски татари и т.н., какво било що било при хан Гардей, но това са неща от преди три века. И ако сега  в националните държави отново започне да се говори за етнически права, вяра и друго някакво противопоставяне,  то това ще доведе до разкол във всяка една държава, до нищо друго. Това го казвам не само заради Украйна, но и заради България.

Мислите ли, че може да се стигне до някакъв въоръжен конфликт между Русия и Украйна ?

До въоръжен конфликт между Русия и Украйна никога няма да се стигне, ако в Украйна не бъдат вкарани други войски.

В смисъл натовски?

Казвам други войски. Оня ден  президентът на САЩ  очерта синята линия  в Европа, зад която той няма да отстъпва Барак Обама посети три столици и там очерта тази линия  - Хага, Берлин, Брюксел и Рим. Между тази синя линия и червената линия, границата с Русия , е пространството или бойното поле, на което ще се водят бъдещите политически, икономически войни и  не дай си Боже и въоръжена борба. Тук е не само Украйна, но и всички държави на Изток от синята линия.

Не ми се вярва руската армия да нахлуе в Украйна ?

В момента в който Арсений Яценюк се качи на летище Бориспол в Киев с документите за присъединяване на Украйна към НАТО, той няма да може да кацне отново на Бориспол, ще трябва да каца в Лвов.

Защо ?

Защото тази източна територия на Украйна вече няма да бъде в състава на Украйна. Няма да я превземат, тя просто ще напусне Украйна. В източните и южните райони на Украйна никой не иска да чува за НАТО. НАТО е радост за Лвов, за западните области на страната, като се започне от Виница през Тернопол и Ровно та до Лвов. Това е.

Четохте  ли  , че либерал-демократът Владимир Жириновски , заместник-председател на руската Дума, гъделичка Полша за разделяне на Украйна?

Изказването на Жириновски е откъснато от реалната действителност в момента. Той може да гъделичка и националния проблем на литовци, унгарци и молдовци дори, които също може да имат претенции към някои украински територии. Можем да говорим много работи в исторически план, но нещата в момента са такива, че владее този народ, който е силен. Щом един народ е силен, той владее, той съществува. Когато един народ няма сила народът изчезва, а територията му я вземат.

Според вас какво ще се случи с Украйна в обозримо бъдеще ?

Украйна трябва да е държава с широки федерални права. Това означава всяка област да си има собствен парламент с единствено обща външна политика. Не говорим дори за въоръжени сили. Украйна трябва да е изключително неутрална държава. Трябва да е извън всякакви блокове. В момента, в който тръгне към някой от блоковете, ще се получи ей този резултат, за който споменах по-горе.

Как ще коментирате българското решение за Украйна огласено след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента ?

Вижте, още в сайта на президента  след края на Консултативния съвет по национална сигурност бе записано – извънредно заседание на Консултативния съвет. И резултатите естествено не са такива, каквито би следвало да бъдат от едно нормално подготвено съвещание на КС.  Още първото изречение започва с цитирането „като членове на ЕС и НАТО…” и чак след това се говори за националните интереси на България. Ние българите сякаш не можахме да разберем, че първо има национални интереси, а след това има задължения към международните структури , в които членуваме. А минаха толкова години. Оня ден честваха десет години от приемането ни в НАТО и някои се тупаха по гърдите. От 2007 г. сме членове на ЕС. Ами най-накрая нашите политици трябваше да достигнат до идеята, че в тези структури  като седнеш на масата не си малък или голям, че си държава с право на глас. И това никой не го наложи. Затова и  първото изречение на позицията ни за Украйна ни поставя в подчинение. А трябва да е ясно, че България си има национални интереси.

И какво трябваше да се направи в тази ситуация?

Ами вижте какво направиха държави като Чехия и Унгария. Те излязоха със становища, с които подкрепиха присъдединяването на Крим към Руската федерация и най-вече се обявиха против санкции срещу нея. Тъй като тези санкции са както срещу Русия, така и срещу тези, които ги налагат. Особенно за нас. И сега ще се борим в Брюксел да ни дадат пари, защото сме щели да претърпим големи санкции от Русия. Просто е смешно. Първо отиди в Брюксел, постави си проблема, колко ще пострада икономиката ти, накъде ще тръгне бедният ти народ, ще има ли санкции. ..

Резултатът от санкциите винаги е двустранен. Някои икономисти смело ни съветват да се откажем от всякакви връзки с Русия и пренасочим икономиката на България към други пазари за закупуване на необходимите природни ресурси като газ и да се откажем от присъствието на наши стоки на пазара на Руската федерация, понеже били малко и няма да дадат отражение на работните места в България. В смъсъл малко българи ще пострадат от това, че износът ни няма да е насочен към Русия. И един човек да пострада, и един човек да няма работа за това, че  няма да изнасяме за Русия, е  лошо. Защото е лесно да кажеш, малко  хора ще пострадат, когато не си самият ти. А когато си ти, то за тебе е сто процента. Що се отнася до това да дадем 4 млрд. на някои други държави и да закупим необходимите горива и суровини, то вече двадесет години се мъчим да го направим. Сега за два дена ли ще го сторим, за два месеца, за две години?

Хайде към края да чуем вашето мнение на генерал-майор  за състоянието на Българската армия десет години след влизането ни в НАТО ?

Трябва да  е ясно, че нашата армия има национално значение. Когато нашата армия загуби националното си значение в очите на хората и чакаме чл.5 от Вашингтонския договор да ни спасява, то България няма смисъл да дава пари за армия. Това е мнението, което битува в нашето общество. Напълно естествено е да намаляват и малко останалите бойни възможности на армията.

По нашенски продължаваме да харчим много от средствата за излишна инфраструктура. Минималните  финансови средства трябва да ги даваме и използваме в по-малко гарнизони. Това се отнася най-вече за ВВС и ВМС. България трябва да има само една военноморска база и само една военновъздушна база. Друго не може да си позволим. Това е само един пример. Има и много други.

Като пилот първи клас как ще коментирате проблема със закупуването на нов изтребител за българските военновъздушни сили. Можем ли да си го позволим ?

Ако до две години България не купи пилотиран, летателен, боен  апарат, след това безпилотните летателни средства ще се развият много бързо и няма да има смисъл да се купуват нови самолети. В момента нещата трябва да се претеглят . Пак ще дам пример с Чехия и Унгария. Още преди десет години България трябваше да последва техния пример. Още тогава трябваше да вземем шведския изтребител „Грипен”. И сега щяхме да сме в по-добри позиции. Вярно, тогава този самолет все още нямаше възможностите на сегашния вариант, който изпълнява задачи по въздушни, морски и земни цели. Но на нас това ни трябваше и трябва. И ако го бяхме взели  през 2006-2008 г., сега щеше да е друго. Залъгването беше пълно – онова ще вземем, това ще вземем, трето ще реминтираме и накрая нищо. Ако някой смята, че руснаците ще ни дават резервни части и ще ни поддържат авиацията за поддържане на бойна готовност, след като сме против Русия с последното решение на КС., жестоко се лъже.Възможностите и на това, което го имаме, ще изчезнат.

Да завършим разговора  с въпрос за надеждата за Украйна ?

 Каква надежда за Украйна, когато в момента кандидатите за президент са същите хора, които са на украинската политическа  сцена от 2004 г. Каква надежда ? Госпожата с плитката, която мислеше само за себе си ли ще оправи Украйна. Та тя предаде мечтите на хората, на украинския народ. Същото стори и Янукович...

Прогнозите сега са, че ще спечели и стане президент  един от най-богатите хора в Украйна.

Това е нашият българин- Петър Порошенко или Петро Той е с български корени , от Болград е , столицата на бесарабските българи в Украйна. Не само при Янукович, той при всички власти е на власт. И сигурно ще бъде..

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?