19 Юни 2014

Георги Ножаров: Докато правителството не подаде оставка, обстановката в страната ще бъде нестабилна

Водещ: Търсим още гледни точки за политическата обстановка в страната и предсрочните парламентарни избори, които предстоят. За тях вече се готвят и партиите, които сега са извън парламента. В следващите минути ни гостува Георги Ножаров, член на Националната комисия на партия „Република БГ“. Г-н Ножаров, в позиция на партията, нарекохте случващото се на българската политическа сцена политически покер, защо?

Георги Ножаров: Много просто. Отново сме свидетели на поредното образно казано раздаване на картите на политическия пазар и това, което се случва отново пред българските граждани е създаването на всякакви безпринципни, според нас коалиции, чиято идея е единствено определени партии да могат да си осигурят някакво място в бъдещото раздаване на власт. За нас това са абсолютно безпринципни коалиции, продиктувани от някакви задкулисни мисли по-скоро. Ще ви дам само един пример. След, като близо пет години партиите от Реформаторския блок, които декларират, че са против статуквото, критикуваха ГЕРБ, сега отново се говори, че и те биха участвали в едно бъдещо управление именно с тази партия. Другото, което за нас е доста смущаващо, в крайна сметка е, че въпреки, че всички тези партии декларират отказ от статуквото, нови правила, промяна, никоя от тези партии не ни подкрепи за нашия референдум за отмяна на партийните субсидии, на който се подписаха над 370 хиляди български граждани. Това е достатъчно показателно, че същите тези партии не са против статуквото, а напротив. Всичко това се прави с идея да се раздели на пo-късен етап, всеки да има някакво парче от баницата, както се казва.

Водещ: Обявихте, че ще участвате самостоятелно на изборите - партия „Република БГ“. Какви са мотивите ви за това и каква подкрепа очаквате да получите?

Георги Ножаров: Политическа партия „Република БГ“ успя да събере над 370 хиляди подписа в подкрепа на своя референдум, който организира – за отмяна на субсидиите за партиите. Срещнахме страхотна подкрепа от българските граждани. Много хора ми се обаждаха с въпроси къде могат да отидат да се подпишат, какво могат да направят, защото това вероятно е една тема, която услужливо се отбягва от партиите на статуквото в момента. От друга страна ние доста усилено и активно изграждаме своята мрежа в страната, като през 2013г. нашата партия изгради структури в над 35 града в страната, които се развиват и работят и ние смятаме, че имаме сили и възможности да излезем самостоятелно на тези избори.

Водещ: Каква ще бъде политиката ви, ако успеете да влезете в парламента и ако не успеете ?

Георги Ножаров: Политиката в партия „Република БГ“ е ясно показана в нашата платформа и нашите принципи. Ние сме за републиканското начало. Ние сме за пряко участие на хората в демократичните процеси. Не напразно за нас институцията „референдум“ е толкова важна и ние я подкрепяме. Основното, на което политическа партия „Република БГ“ разчита и е в основата на нейната идеология, това са силните независими и действащи в интерес на обществото институции в Република България. Ние виждаме тотален срив и абсолютна деградация на всички институции, които като почнете от такива институции, които ние сме смятали за изключително стабилни и сериозни, като например това, което се случи в БНБ, да не говорим за Парламента и други институции, така че за нас подобна работа на институциите в страната е абсолютно неприемлива. Ние смятаме, че сериозният бизнес, сериозните инвеститори, икономическото развитие на страната се гради именно върху добре работещи силни и стабилни институции. Това ще е нещо, за което политическа партия „Република БГ“ ще работи най-активно.
Ако не влезем в следващия парламент, ние разбира се ще продължим своята работа. Ние сме млада партия и смятаме, че сме съвсем в началото на своя път.

Водещ: Вие се обявявате за промяна на модела на управление на страната. Как тази промяна може да бъде постигната според вас?

Георги Ножаров: Според нас пътят на промяната върви единствено през това, което споменах вече, утвърждаването на силни и добре работещи институции в страната. Погледнете държавите, които взимаме за пример в ЕС, пък и навсякъде по света, държавите, които са проспериращи. Всички тези държави имат стабилна политическа система, стабилни политически институции и на тяхна база се гради надстройката, икономиката, която дава възможност тези държави да се развиват. Ако погледнете и в исторически план ще видите, че общо взето, това нещо се повтаря и ние смятаме, че на тази база ще може да се гради тепърва развитието на страната. Разбира се, това няма да бъде лесно, защото виждате в какво състояние се намира изцяло институционализмът в България. Абсолютна деградация. На пръв поглед стабилни институции, които имат някакви основи, всъщност са абсолютно „проядени“ отвътре и не работят. Като започнете съдебна система, един болен въпрос, пък и всички други институции, на които страната би трябвало да осигурява тази стабилност и атмосфера на стабилитет.

Водещ: Явно тази година политическото лято ще е горещо. Какво очаквате да се случи в страната до провеждането на предсрочните парламентарни избори ?

Георги Ножаров: Лично моите очаквания са, че докато това правителство не си подаде оставката категорично и не се мине към процедурата, която е предвидена в Конституцията, ще бъдем свидетели на едно люшкане и на една нестабилна политическа обстановка. Самият факт, че това правителство не подава оставка, както беше декларирано и заявено и се получава едно шикалкавене за нас говори, че в момента това е с някаква умисъл, отново има някакво задкулисие и в крайна сметка това се прави, за да може нещо да се случи през това време, което е трябвало да се случи. Това е за нас изключително притеснително. Не може едно правителство изгубило политическа подкрепа декларирано от всички все още да продължава да се прави все едно нищо не е станало. Изцяло поведението, особено на политическите партии от т.нар Тройна коалиция и мандатоносителя са за нас абсолютно неприемливи, абсолютно непринципни. По тази причина аз очаквам, докато това не се случи, да имаме наистина доста горещо лято с наистина доста неприятни емоции.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?