01 Октомври 2014

Георги Василев: Политическият монопол у нас се страхува от референдумите

Какво е вашето предложение към гражданите? Да се пренапишат правилата или се спазват старите?

Работата е комплексна. Има закони, които функционират или биха функционирали добре, ако се спазват. Има и много противоречия в тях и излишни норми, които пречат. Има и норми, които не са написани още. Държавност означава това да отсеем добрите от лошите, да оставим доброто и перспективното, да развием онова ,което липсва и да премахнем нормите и правилата, които пречат.

Предлагате преки избори за всички институции в държавата, избори на съдии, на прокурори...как ще стане това? С досегашните закони или със съвсем нови?

Естествено със съществуващите закони няма как да стане, защото те не позволяват това. Нашата цел е да влезем във властта и да използваме инструмента на политическата власт именно за пренаписването на законите, които ще гарантират гласа на суверена. Именно правото на избор на тези длъжности, които имат изключително голямо обществено значение, както и правото на отзоваване на народни избраници ще гарантират, че суверенът ще има реален, а не декларативен ход.

Защо в България политиците се страхуват от референдумите?

Всеки политически монопол в България се страхува от коректив. А референдумите са такъв коректив. Много трудно, дори и най-силният политически монопол може да се изправи срещу гласа на народа. По този начин, това политеческо статукво по всякакъв начин се стреми да изолира народа и гражданите от вземането на решение.

Да вземем модела на Швейцария за референдумите, това ли поставяте като опция?

Защо да преоткриваме колелото, щом то вече е открито. Законът за референдумите и за допитването до народа е не само модел за подражание на България, но и за ЕС. Това е общовалидна практика.

Към какви хора се обръщате за подкрепа. Към тези, които очакват държавата да им даде или към онези, които правят така ,че нещата да се случват със собствени усилия?

Обръщаме се към хората като нас. Хората, които са компетентни и са постигнали успех в живота и са готови да споделят този успех с обществото. Това ни прави центристка партия, който търси не конфронтация, а съзидание и изграждане на институциите като среда, в които могат да се изказват и леви и десни решения, защото политическият дебат е необходим на цялото общество като генератор на нови идеи.

С кой номер бюлетина може да се предизвикат тези промени?

С номер 25. 25 години стигат, гласувайте с бюлетина номер 25.

Източник: Дарик Бургас

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?