01 Октомври 2014

Георги Василев: В България има много политици, но липсват държавници

Г-н Василев, какво мотивира един успял българин в чужбина и банкер с успешна кариера да се завърне и да се занимава с политика в България?

Аз съм човек, ориентиран към решенията, които дават добър резултат и по силата на това съм успял да постигна своите успехи в бизнеса. По същата формула знам как мога да постигна и добри решения в политиката. Присъствието на успешни бизнесмени в политиката е полезен процес, особено в страните с недостатъчно добре развита институционална система. Първо, правенето на бизнес изисква образование, предприемчивост, креативност и силен характер. Второ, при всяко бизнес начинание, особено при по-мащабните, хората от бизнеса влизат във взаимодействие с всички елементи на институционалната среда - начина, по който са направени и се прилагат законите, функциониране на административните структури, на образователни и научни институции, системата на здравеопазване. От степента на развитие и начин на функциониране на тези институции до голяма степен се предопределят резултатите на техните проекти. Важно предимство за бизнесмените, влезли в политиката е това, че те могат да тестват в реална среда всички теоретични знания, които са усвоявали в университетите. Трето, успешните бизнесмени, изключвам така наречените "назначени капиталисти" и измислени олигарси, са мотивирани често от по-високи подбуди, отколкото само и единствено заради печалба. Те търсят по-скоро реализация на своите мечти и обществено признание. И четвърто, те могат да си позволят лукса да мислят и действат самостоятелно, защото най-малкото са финансово независими. Това са качества, които са необходими и важни и за един успешен политик. Не искам да стигам до крайни твърдения, че от всеки успешен бизнесмен може да стане успешен политик и държавник, но обективно хората идващи от бизнеса в политиката притежават необходимия потенциал за успешна политическа кариера. Това е моята мотивация да вляза със сериозни намерения за политическа промяна на българската политическа сцена. Партията, която представлявам, има амбицията да стане политическата платформа за обществена изява и принос на компетентните, предприемчивите и почтени български граждани.

С какво партията ви е по-различна от всички други партии в България? И друг път сме виждали българи с добри кариери в чужбина да участват в политически проекти у нас.

Основах политическа партия, защото не припознах никоя сред съществуващите като способна да разбие порочното политическо статукво. Ако ме питате каква е разликата между нас и една политическа партия, която вече управлява България и в чието правителство присъстваха т.нар. "юпита", разликата е голяма. Казано направо - те бяха поканени да се завърнат от чужбина и да поемат конкретни поръчки в управлението. Аз и моите съмишленици от "Република БГ" не сме канени от никого. Тази партия беше основана по моя инициатива и привлече успели професионалисти от различни области, финансово независими хора. Това ни прави самостоятелни в своите решения и независими от политическата мафия. Когато си поканен от някого, неизбежно трябва да се съобразяваш с правилата и политиката на този, който те е поканил и "поръчва музиката". В нашия случай ние имаме да се съобразяваме само с реалностите в страната и с нуждата на хората от добро управление. Партията ни възникна на основата на разбирането, че най-големият дефицит у нас е липсата на държавност. Без държавност няма развити пазарни отношения, социално балансирано общество, култура, образование, ефективно здравеопазване.

Каква е вашата оценка за политическата ситуация в България?

Питаме се всички, защо все по-малко българи гласуват в последните години. Обяснението е следното: Хората гласуват все по-малко, защото не намират отговор на потребностите си в политическите решения, които политиците им предлагат през последните 25 години. Гражданите на практика са отстранени от процеса на взимане на решения. Където и да отида, с когото и да се срещна напоследък и бизнесмени, и с обикновени хора, всички ми казват няма държава. И това е така, защото просто в България няма държавници. Парадоксално е, но в последните години ни се предлагат т.нар. "професионални" политици, но между тях, ние и аз, и повечето българи, не виждаме държавници. 25 години българската политическа система произвежда политици, но не и държавници, които да предлагат решения, в които хората да видят отговор на ежедневните си проблеми и перспектива за бъдещето си.

Много говорите за пряка демокрация и референдуми. Приложими ли са те у нас?

Неприятно ми е да наблюдавам как днешните политици и подопечните им чиновници, се отнасят високомерно към възможността да се допитат за едно или друго свое решение до гражданското общество. За мен това е недопустим феномен, след като тези институции са избрани от същите тези хора. Много често се подценява способноста на българския народ да взема решения, които да определят бъдещето му и икономическите перспективи пред него. Същото се отнася и за някои от инвеститорите, които имат намерение да разработват проекти у нас. Задължение на държавната администрация и компаниите е да работят за информираноста на хората. Ако хората са добре информирани за даден проект, то без съмнение те ще могат да изберат най-полезното решение за себе си. Не е нужно и не се изисква от хората да бъдат експерти, за да са в състояние да вземат решение по повод полезността на който и да било проект. Щом швейцарците могат да ходят на всеки три месеца и да гласуват на референдуми и допитвания от всякакъв характер, ние също можем. Мисля, че цяла Европа трябва да следва примера на Швейцария по отношение на пряката демокрация и диалога между държавни институции и гражданско общество.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?