31 Януари 2014

Георги Василев: За належащите промени в Изборния кодекс

Георги Василев, председател на „Република БГ“, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България!” на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Василев, вашата партия излезе със становище, в което заявихте, че подкрепяте напълно предложението на президента, защото ще премахне практиката за купуване на гласове. Как?


Георги Василев: „Република БГ” определено подкрепя предложението на президента. Ние считаме, че то отговаря изцяло на нашата идеология за развитие на институциите в България. Предложението за електронно гласуване, предложението за задължително гласуване – това е един вид развитие на институциите в България, които трябва да създадат правилата за едно съвременно европейско общество.


Водещ: Какви проблеми освен купуването на гласове биха могли да се решат с провеждането на този референдум и кои ще останат според вас?


Георги Василев: Един от най-важните проблеми, който според нас трябва да се реши, е ниската избирателна активност. Там има изключително негативни последствия за целия демократичен процес в България. Когато има ниска избирателна активност, тези така наречени големи партии изглежда ще влязат съвсем по друг начин. Всъщност тогава ще се види, че тези големи партии всъщност не представляват повече от 10-15% от реалния електорат в България. По този начин става едно открадване на реалната воля на народа. Затова мислим, че при задължителното гласуване ще се преодолее този процент и ще може действително да се получи едно реално политическо състезание – състезание между идеи за решаване на проблемите на обществото и личностите, които са свързани с тези идеи, а няма да бъде както сега, чрез манипулиране на вота и чрез всякакви злоупотреби в избирателния процес, тези партии, които получават диспропорционално голямо представителство в държавната власт.


Водещ: Освен ниската избирателна активност, кои проблеми не могат да бъдат решени с тези три точки, предложени в референдума?


Георги Василев: Тук не става въпрос за някакви посредствени решения. Става въпрос и за създаване на предпоставки за взимане на правилните решения и за издигания или даване шанс на тези идеи, на тези личности, на тези политически сили, които сега, както „Република БГ”, едва сега стъпват на политическата сцена – да може техният глас, техните предложения за решения да бъдат чути. Така че тези така наречени малки партии всъщност не са малки, те просто нямат възможност да проходят толкова бързо, именно заради това, защото техният достъп до властта е ограничен чрез манипулиране на обществения вот.


Водещ: Дали през май е правилният момент за провеждането на един такъв референдум?


Георги Василев: Гласът на суверена, която се изразява най-добре с това мощно средство, каквото е референдумът, според мен и според нашата партия няма абсолютно никакви значение кога се провежда. Винаги, когато трябва да се чуе гласът на народа, а не на малките политически клики, които са обсебили политическата власт в момента, трябва да се провежда референдум. Същевременно ние считаме, че един референдум, както трябва да се провежда по всяко време, когато има необходимост, но той трябва да се провежда така, че гласоподавателят да има пълната информация, пълна аргументация „за и против“ предложенията, които се издигат за гласуване и ние като политическа партия, ако организираме от своя страна референдум, ще се стараем с всички сили такава информация да бъде получавана от гласоподавателите.


Водещ: Дали въвеждането на мажоритарен избор за народните представители ще се отрази, и как, върху изборния резултат на по-малките партии, които се борят да преминат 4 % бариера за влизане в НС?


Георги Василев: Вижте, няма как от нашето разбиране да има малки и големи партии. Има идеи, които предлагат адекватни решения на обществените проблеми. Има и такива идеи, които се явяват всъщност заблуди. В този смисъл ние предполагаме и се надяваме, че мажоритарният вот ще даде лице на тези идеи и ще бъдат по-лесно разпознаваеми от хората. Същевременно мажоритарният вот според „Република БГ” ще заангажира в много по-голяма степен личната отговорност на тези, които се занимават с политика и които представляват всъщност гласа на избирателите. Така че, макар и това да не е генерално решение, при всички положения е една много важна стъпка напред в демократичния процес.


Водещ: Каква реакция очаквате вие от страна на гражданите към това предложение?


Георги Василев: Аз определено считам, че гражданите ще реагират позитивно, защото целта на тези предложения е да се измени статуквото, от което всички недоволстваме. Това статукво спира политическия процес, спира икономическото развитие на България и при всички положения всяко едно предложение, а това е едно радикално предложение за изменение на политическото статукво.

 

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?