02 Октомври 2014

Политическата мафия съсипа България

Г-н Василев, как най-кратко бихте описали впечатлението си от България, след като обиколихте страната след дълго отсъствие?

Георги Василев: Отчаяние, разрушена държавност. Шокиращо безверие.

Какво ви шокира най-много?

Георги Василев: Липсата на надежда за лична преспектива пред хората. Отчаянието че това, което са градили цял живот, сега тъне в разруха. Това не се дължи на народопсихология, а на убийството на българската виталност, извършено от политиците, управлявали в последните 25 години. Когато обикалях страната и се срещах с хората, имах усещането че България е преживяла война, че минаваме през поредната национална катастрофа. Видях и друго - на гърба на отчаяните хора има опериращи търговци на човешки души, купуващи и продаващи вярата им. Сякаш оживяха пред мен литературните образи на Алеко Константинов и Йордан Йовков.

Коя беше най-трогателната ви среща?

Георги Василев: Независимо от подтискащата картина, не мога да забравя срещата си с три възрастни жени в гр. Раковски, които тъкмо излизаха от църквата и изплакаха пред мен болката си, че децата им са извън България и няма с кого да споделят самотните си старини. Накрая на разговора ме благословиха, признавам че истински се развълнувах. Огромна радост в мен предизвика срещата ми с предприемачи в Силистра. Въпреки че разказаха как са мачкани от политическата система на действащото статукво, те не са се отказали да работят и да съзидават. Хора като тях са „солта на земята“. Особено ярък и вдъхновяващ знак в съзнанието ми остави един от тях, който притежаваше бунтарския дух и вида на Боб Дилън. С предприемаческия си дух този човек е успял да впрегне красотата на природата и река Дунав в инвестиционен проект, осигуряващ работни места и икономическа перспектива за своите съграждани.
Няма да забравя и срещата си с младите републиканци от Варна, които искат да оставят своята следа, своя подпис в изграждането на държавността в България.
Тези срещи ме зареждат с решителност и увереност, че партия „Република БГ” е необходима на България. Страната отчаяно се нуждае от нови политици. Важно е в политиката да влязат нови хора, които са не просто политици, а държавници. Хора с голям експертен потенциал и неподвластни на зависимости от всякакъв характер.

Не остават ли изненадани хората, че успял човек като вас се завръща от богата Швейцария, за да се включи в българската политика?

Георги Василев: Да, някои от хората се изненадват, но след като поговорим, срещам разбиране и одобрение. Когато бях в Монтана, за да се срещна с хората там, буквално ми казаха: „Г-н Василев, ние искаме да емигрираме в Швейцария, а вие - успелият в Швейцария човек, искате да се завърнете в България. Защо?“ Струва ми се, че е крайно време ние, българите, да се разделим с две вредни схващания: Първо, че хората като мен, които са успели или живеят някъде извън пределите на България, са загубили връзката си с нея. Тъкмо обратното – където и да съм бил по света, аз никога не съм преставал да мисля и да се вълнувам за България. И второ, крайно време е да се разделим с общоприетото схващане, че в политиката влизат само хора, които имат за цел да забогатеят от дейността си като политици. Нормалното е точно обратното – когато вече си успял човек, да започнеш да мислиш как да помогнеш на страната си и обществото. Това правя и аз сега с партия „Република БГ”, опитвам се да помогна.

Сигурно най-емоционално е било посрещането ви в родния ви Добрич. Какво бихте наперавили на всяка цена за съгражданите си?

Георги Василев: Всеки път, когато се връщам в Добрич, се чувствам като Одисей, който отново вижда своята Итака. Това винаги е вълнуващо. Особено важно за Добрич и региона е да запазим златните поля на Добруджа от съмнителни проекти. Селското стопанство в региона е дебалансирано. Вместо Добруджа да служи за солидна база за изграждане на преработвателна промишленост, житницата на България се използва за забогатяване на няколко местни феодала. Феодализацията на политическото пространство се превръща във феодализация на земята и от това страдат всички по-дребни стопани, както и всички хора, чийто поминък е свързан с обработването й. Важно е красотата на черноморското крайбрежие и курорта Албена да се използват и да се привличат високоплатежни туристи. Нещо, което непременно искам да направя, е да помогна нашата елитна езикова гимназия в Добрич да получи собствен дом. За целта съм поставил началото на фондация за набиране на средства за това.

Мнозина анализатори обявиха, че предизборната кампания е минала вяло. Вие как ще коментирате това?

Георги Василев: Като гледам какви огромни средства за предизборната кампания харчат партиите на политическото статукво и някои нови партии - плод на инженерството на политическото задкулисие, ми се струва че кампанията съвсем не е вяла. По отношение обаче на същинския политически дебат и представянето на реални, работещи за България и гражданското общество решения, бих казал че кампания няма. „Република БГ” е единствената партия, която винаги има амбицията да говори по същество и води ефективна политическа кампания.

Какви са според вас качествата и слабостите на политическите лидери на големите партии у нас - Бойко Борисов, Михаил Миков, и Лютви Местан?

Георги Василев: В моето съзнание големи и малки партии не съществуват. Има партии, които са способни да управляват - т.е. да предлагат ефективни решения и партии, неспособни да управляват. След 25 години неуспешен преход, не мога да посоча нито една партия от досегашното политическо статукво, която да е имала успешно управление. Погледнете днешна България и в нейното лице ще се огледат способностите, качествата и слабостите на лидерите на т.нар. големи партии. Най-достоверния атестат за способностите на тези политици и ръководените от тях партии е състоянието на страната, доведена до катастрофа днес. Никъде по света, освен у нас, не съм чувал да се говори, че т.нар. малки партии нямат никакъв шанс. Само тук чувам, че по време на избори гласът, даден за малка партия, ще бъде загубен. Такива твърдения са спекулативни и служат единствено и само в полза на досега съществуващото политическо статукво. Важно е днес да се обърнем към възможността да свалим политическата мафия, която безсрамно стои на управленската сцена 25 години. Важно е да гласуваме за партии и лидери, които могат да променят България. Такава партия е „Република БГ”.

След многобройните срещи по места, промени ли се нещо в представата ви за това, което е най-наложително да се свърши у нас?

Георги Василев: Първото и най-важно нещо е да се заемем с изграждането на новата българска държавност и създаването на силни институции. Да се заемем с това от самото начало, защото в България държавност няма. Където и да отида, когото и да срещна, всички ми казват – „няма държава“. И това е така, защото у нас има политици, но няма държавници. Всичко, което тормози гражданите на България, е следствие от разрушената държавност и лошото управление. Оттук и проблемът с бедността, безработицата, липсата на инвестиции, лошото здравеопазване. Всички проблеми в страната са следствие на управленска немощ. Ще предложим промяна на законодателството, която да работи за прилагане на пряката демокрация. Такава промяна, която да даде възможност за пълноценно въвеждане на референдумите на национално и регионално ниво. Именно референдумите са реалния механизъм за упражняване на граждански контрол във времето извън изборните периоди. Другото важно нещо са хората, които ще участват в градежа на силните институции на държавата. Сами разбирате, че това не може да са досегашните политици, участвали в съсипването на България. Това трябва да са хора като нас - успели, хванали живота си в собствените си ръце и необвързани от никакви зависимости.

Твърди се, че който е на власт е обречен. Протестите срещу увеличаването на цената на тока започнаха преди изборите. Безнадеждно ли е да се състави стабилен кабинет?

Георги Василев: В случай, че в резултат на изборите се възпроизведе сегашното политическо статукво, прогнозата ми е, че следващият парламент и управлението, което ще излъчи, няма да издържи и една година. Много вярвам, че след тези избори няма да се наложи да казваме «30 години стигат». Призовавам всички български граждани да се вгледат в партия „Република БГ’, защото ние макар и млада, сме модерна, европейска, центристка партия и представляваме истинска алтернатива на политическия монопол.

Преди изборите всички политици обещават промяна. Как точно можете да убедите хората, че „Република БГ” ще я направи?

Георги Василев: Не виждам кой друг би могъл.

Източник: в.Галерия

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?