05 Юни 2014

Лидерът на Република БГ Георги Василев: Най-важно е да променим здравната и образователната система

- Г-н Василев, критикувахте българското образование, че от училищата излизат неграмотни хора. Как може да се промени системата?

Нужни са реформи, но съобразени както с нуждите на учащите, така и с необходимостта от достойно заплащане на учителите. Ние предлагаме възстановяване на професионалните учебни центрове, външно оценяване на качеството и на висшите училища, промяна в начина на финансирането на образователната система, която да акцентира върху качеството, а не върху количеството. Време е студентите да излязат от сухата материя на научните разработки. За целта в учебните часове трябва да влязат експерти с богат практически опит, които да предадат знанията си на младите.

- Другият голям проблем е здравеопазването. Защо казахте, че българите са с най-ниската здравна култура?

Защото здравната институция, поради бюрократични спънки, усложнява процеса на профилактика. Българинът чака до последния момент и често се налага да лекува тежки болести със скъпи лекарства, вместо да се опита да вземе превантивни мерки. Необходими са спешни действия в тази насока - широка информационна кампания, прокарването на национална здравна карта, от друга страна, ще улесни достъпа на лекарите до цялостното здравословно състояние на техните пациенти и потенциален риск от болести, би могъл да бъде уловен навреме.

- Как може да се реши скандалът със спешната помощ?

С воля, която да пресече корупционните практики по всички етажи на здравното министерство. С назначаване на професионалисти с опит, а не както е в момента - постове на връзкарски и тяснопартиен принцип. Тогава, ще има финанси и за достойно заплащане на лекарите, един от основните проблеми в момента.

- Европейската комисия стартира процедура срещу България в областта на енергетиката. Каква трябва да бъде политиката на България в областта на този сектор?

Република БГ иска радикална промяна на съществуващата неефективна енергийна система, в съответствие с препоръките на Европейската комисия и Световната банка. На първо място, трябва да се изхожда от реалните енергийни потребности на българската икономика. На второ място трябва да се балансират приходите и разходите в енергийната система, което предполага свободно пазарно ценообразуване. На трето място, трябват решителни промени в регулаторната рамка, които да защитят българския национален интерес. Основната цел на необходимите реформи трябва да бъде интересът на българския потребител и българския бизнес.

 

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?