08 Септември 2014

Момчил Иванов: “Република БГ” е алтернатива на политическото безпътие

Момчил Иванов е на 38 години, семеен, с една дъщеря. Завършил е история и право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009 - 2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия в Свищов. Осем години е бил управител на ОП „Спортни имоти” във Велико Търново. Арбитър към Арбитражен съд Велико Търново, бил е и председател на сдружение „Млад юрист“. Владее писмено и говоримо английски, руски и сърбохърватски език.

- Г-н Иванов, републиканците тръгвате на избори с номер 25 в бюлетината и с мотото „25 години стигат!”. Как избирателите да разчетат това послание?

- Това означава, че след 25 години преход, в който беше подменен животът на цяло едно поколение от хора, е време в политическата среда да се внесат радикални промени. Време е за решителни действия, които да донесат основни промени в обществения и икономически живот в момент, когато България преживява сериозна политическа и икономическа криза вследствие на фундаментални слабости и деформации в развитието на страната.

- Какви нови идеи лансира на политическия пазар ПП „Република БГ”?

- Ние представляваме нов политически проект и сме само на една година. Подчертавам, че това са първите избори, на които се явява партия „Република БГ”. Естествено, ние не сме политически наивници, не смятаме, че нещата в България могат да се случат с вълшебна пръчица, както обещават много актуални политически герои в момента. Наясно сме, че едно от най-големите предизвикателства пред нас ще бъде да убедим хората, че след толкова много фалшиви спасители през последните години идва време, когато собственото ни спасение се крие в нашата креативност и енергия, в себеотдаването на успешните хора към обществения интерес и обществени каузи. Около тези каузи сме обединени в “Република БГ”. Ето защо ние тръгваме не по пътя на лековерните спасители, а по обратния ред. Започваме да изграждаме нашата кауза с много енергия и увереност. Проектът ни се прави изцяло от долу нагоре и търси своите естествени водачи по места. Заставаме зад проект, който ще търси новите обединителни обществени каузи.

СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ НА ПАРТИЯТА Е РОДИНАТА НИ ДА БЪДЕ ИЗВЕДЕНА ОТ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНАТА КРИЗА

Искаме промяна в Конституцията в частта, свързана с провеждането на референдуми, а като добър пример може да посочим швейцарския модел, при който по всички по-значими теми се провеждат допитвания. Бариерата от 500 000 подписа за свикването на референдум е непосилна и на практика обезсмисля допитванията. „Република БГ” събра 373 000 подписа по темата за премахване на партийните субсидии, което за нас е сериозен успех. Резултатът от тази подписка ще е фактът, че в следващия парламент депутатите ще трябва да се произнесат дали да бъде проведен референдум по темата. България е в тежка институционална криза, свързана, от една страна, с дълбокото разделение в обществото и политическото противоборство, което през последните години придоби нечувани размери, а това се отразява и на работата на самите институции. Освен това кризата се дължи на т.нар. „калинки”, които са по всички етажи на администрацията и които в крайна сметка изтласкват хората с експертизата, интелекта, познанието и опита встрани. Много хора ми споделят, че експертите в тази страна са принудени да се подчиняват на партийни кадровици, чийто основен интерес е партийно-политическата далавера.

- В кои обществени сфери считате, че е необходима радикална промяна?

- Няма сектор в държавното управление, който да не се нуждае от реформи – енергетиката, здравеопазването, защото България е една от най-боледуващите нации, образованието, тъй като се оказва, че българските средни и висши училища масово произвеждат безработни, а университетите ни се обезлюдяват и студентите ни на практика отиват да учат в чужбина. Наскоро четох статистика на Центъра за демографска политика, според която България е на първо място по самоубийства в Европа и на - забележете – деца в света. Това означава, че българското общество е на предел и трябва да се действа радикално. В същото време центърът за изследване на демокрацията наскоро оповести, че 30% от българите са били обект на корупционни практики в работата си с обществените институции.

В СИТУАЦИЯ НА ДЕМОГРАФСКИ СРИВ И КОРУПЦИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ИСТИНСКИ И РАДИКАЛНИ РЕФОРМИ С КОМПЕТЕНТНИ И ЕНЕРГИЧНИ ХОРА

Затова проектът ни идва точно навреме, имаме експертност, желание, амбиция, възможност, а и хората, които да го осъществят реформите.

- Какви са целите ви за изборите, включително и за нашата област?

- Категорично „Република БГ” ще работи за спечелване на един мандат от нашата област. Ето кратък анализ на политическата среда в България, за да видим, че републиканците се заявяват като резултат от търсенията за политическо представителство на гражданите. В т. нар. ляво имаме левица, която е с най-бедния електорат в цяла Европа и с най-много милиардери и милионери на глава от партията и присъдружните й организации. От друга страна, в т.нар. дясно бившият охранител на Тодор Живков, който четири години управляваше страната с репресии и заплахи, човекът, който си позволи да прати българските студенти да стават овчари и да нарече българския народ „лош материал”, оглавява дясното пространство в страната. Дори невижданите репресии на опозиционни лидери и подслушване на голяма част от обществото не могат да се сравнят с чувството за социална безпътица, която създаде ГЕРБ по време на своето управление, а това граничи с национално предателство. Имаме и група но интереси, която се опитва да реформира собственото си творение. Собствено, понеже лидерите на тази група по интереси, наричана Реформаторски блок, в продължение на 25 години заемаха най-високите държавни постове – премиер, европейски комисари, депутати и т.н., които активно участваха в съграждането на всичко това, което в момента се опитват да реформират. Лично за мен това реформиране е неразбираемо. Имаме и “Радка Пиратка“, която с микрофона влезе директно в политиката и започна да крещи, заплашва и обижда наред и която за година направи толкова много лупинги и пируети, колкото не са правили хора с 20-годишен политически опит. Говоря, разбира се, за България без цензура и Николай Бареков. Имаме и едни националисти, които толкова обичат своя електорат, че обикалят родината и тук-там, ако някой ги погледне накриво, вземат, та го понабият... На цялата тази политическа безпътица ние предлагаме нашата експертност, морал, достойнство, енергия и желание да се опитаме да променим нещата.

ПРОЕКТЪТ „РЕПУБЛИКА БГ” Е ДЪЛГОСРОЧЕН ВЪВ ВРЕМЕТО. УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ЩЕ ИЗНЕНАДАМЕ ВСИЧКИ И ЩЕ ИМАМЕ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО, КАКТО И МАНДАТ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Това е само първата стъпка от нашата цел. Следващата година категорично участваме в местните избори във всички общини с кандидати за кметове и съветници. А на следващите парламентарни избори нашата цел е едно солидно парламентарно мнозинство, с което да реализираме целите.

- Какъв знак е това, че като водач на партийната листа в областта всъщност вие не сте партиен член, а гражданска кандидатура?

- Това е знак към всички граждани, че „Република БГ” е изразител на техните политически търсения и граждански позиции. Ние сме т.нар. тихи професионалисти, които няма да крещят, обиждат или ругаят политическия опонент. Ще наричаме обаче нещата с истинските им имена, няма да подменяме истините и затова призовавам всички граждани да гласуват с номер 25 в бюлетината. Като лично свои ангажименти поемам подпомагане развитието и авторитета на ВТУ и висшето образование в България, работа по изграждане на трети мост на р. Дунав в Свищов, където съм бил преподавател, и съм наясно с настроенията на хората, както и подпомагане на спорта, спортната база и организации в областта, тъй като със спорта е свързана значителна част от моя личен и професионален път. Вярвам, че този път българският избирател ще бъде на висотата на историческия момент, пред който е изправена Родината ни, и на 5 октомври ще каже „25години стигат с номер 25 в бюлетината!”.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?