05 Август 2013

Найден Кирилов: „Република БГ” няма нищо общо с кръга "Капитал"

Г-н Найден Кирилов, заместник-председателят на „Република БГ” в интервю за “София прес”:

- Г-н Кирилов, защо вече повече от два месеца в публичното пространство битува твърдението, че партия „Република БГ” е „продукт” на кръга „Капитал” или се свързва с президента Росен Плевнелиев?

- За съжаление това е поредната манипулация, на която българските медии станаха жертва. Безпокойството ми е в няколко насоки – на първо място това, че уважавани представители на журналистическата гилдия публикуват непроверена информация и на второ – че един политически проект, който тепърва стартира, е явно неудобен на представителите на съществуващото политическо статукво. И тези публикации са опит „Република БГ” да бъде приравнена с онези, чиито политики станаха повод за създаването на нашата партия като техен контрапункт. Третото ми безпокойство е свързано с начина, по който обществеността възприема тези инсинуации – вкарват ни в клише.

- Да кажем тогава кой всъщност стои зад „Република БГ”?

- Ще си позволя да перефразирам въпроса – никой не стои зад „Република БГ”, партията е сдружение, политическо обединение на съмишленици, които никога не са били част от управлението на страната и имената им не са били забърквани в публични скандали и други отрицателни явления, наблюдавани през времето на българския преход.

- И все пак дайте имена?

- Партията възникна първоначално като инициативен комитет, в който участвахме хора интелектуалци, финансисти, упражняващи свободни професии, обединени от мнението, че в обществото е налице дефицит на справедливост и институциите не формират държавническа политика. Лидер на „Република БГ” е г-н Георги Василев, юрист и финансист, с богата практика в чужбина, родолюбец, който дълго живя в Швейцария и се върна, за да предаде своите знания и опит като успешен управленец. Аз съм адвокат, с над 10-годишна практика в областта на вещното, търговското и данъчното право. Разбирам отлично проблемите на регулацията и съдебната система, защото работата нееднократно ме е сблъсквала с тях. В редиците ни са и г-н Владимир Георгиев – известен икономист и финансист, с богат управленски опит като мениджър на банкови и производствени предприятия; г-н Петър Миленков – юрист, успешен мениджър на едни от най-големите чужди компании в България и не на последно място доц. д-р Аделина Миланова – научен работник в Института за икономически изследвания на БАН и преподавател.

- Какво е отношението на вашата партия към политическата ситуация в България, протестите и поведението на правителството?

- За съжаление последните избори през май са доказателство, че българската политическа действителност страда от тежки пороци. Фактът, че сегашният парламент е конституиран след вот, в който са участвали само 50% от избирателите, е ясен знак за неговата непредставителност. Липсата на парламентарно представени десни демократични партии се отразява неблагоприятно върху процеса на вземане на държавнически решения, още повече и поради липсата на конструктивна опозиция в пленарната зала. За мен е непростимо „бягството” на ГЕРБ от парламента, както и твърдоглавието на БСП, ДПС и „Атака” при положение, че почти два месеца са „под обсадата” от протестиращи.- Какви цели си поставяте?- Целта на всяка истинска политическа партия е да управлява! Това е и нашата цел. Да приложим опита и уменията, които имаме в името на провеждането на една политика на благоденствието, просперитета и перспективата като контрапункт на мизерията в духовен и финансов план. Ние сме успешни хора – със здрави семейства и стабилен бизнес, сега искаме да живеем и в успешна държава!

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?