27 Май 2014

Найден Кирилов : Държавните субсидии към партиите са вредни за обществото

Водещ: Продължава кампанията на партия „Република БГ“ за спиране на държавните партийни субсидии. Младежи от партията с маски на жокери ще раздават пари днес в 11.00 часа пред Народното събрание, а в същото време ще се внесе в НС събраната национална подписка по темата. Повече ще разберем от зам.-председателя на „Република БГ“ Найден Кирилов. Г-н Кирилов, какво цели да постигне събитието днес?

Найден Кирилов: „Република БГ“ успя в рамките на този 3-месечен срок, който е съгласно закона, да събере 373 285 подписа на български граждани с избирателни права, които успяха да преборят съпротивата и да си сложат своя подпис в подкрепа на отпадането на партийните субсидии. Тези хора имаха смелостта да направят това и да се изправят срещу статуквото, обаче статуквото не ги видя, не ги чу. Сигурно видяхте и ви направи впечатление, че в медиите не се проведе нито един съществен дебат относно премахването на субсидиите. Хората нямаха възможност да чуят повече аргументи от тези, които ние чрез интернет и чрез нашите офлайн мероприятия успяхме да направим като разяснения и да дадем информация на хората защо тези пари са вредни за нашето общество и те трябва да отпаднат. Ето защо днес решихме, когато внасяме подписката в Народното събрание и когато изпълняваме нашето предвидено от закона задължение, ние да демонстрираме и да покажем на обществото чрез нашите младежи какво хората, които подкрепяха подписката, мислят за партийните субсидии, за партиите, които ги получават и за хората и кръговете, които стоят зад някои от техните централи.

Водещ: Във връзка с тези събития, които имате днес, от кого очаквате реакция – от обществеността или политиците? И каква очаквате да бъде тази реакция?

Найден Кирилов: Аз очаквам още веднъж една по-голяма подкрепа от страна на обществото. Вие знаете, ние желаехме да съберем минималния брой подписи, които правят референдума задължителен. Сегашният успех – събрали сме 373 285 подписа, както ви казах, е също един голям успех, защото такава голяма група хора поставят на дневен ред един отдавна поставен въпрос. Ние се надяваме Народното събрание да се вслуша в инициативния комитет и хората, които застанаха зад него – политическа партия „Република БГ“, да се вслуша в желанието на тези 373 000 човека и да бъде свикан национален референдум. Мисля, че, когато бъде свикан национален референдум по този въпрос, хората няма да се притесняват от ЕГН-та, постоянни адреси и други работи, които законът изисква при попълване на подписката, тъй като тук вече не става въпрос за явен вот. Надяваме се, че ще отидат и ще гласуват против субсидиите, ще гласуват „за” тяхното отпадане. А що се отнася до политиците, аз очаквам само доводи, които са подчинени на поговорката: „От девет кладенеца вода”, с което искат да докажат на обществото защо желаят да запазят субсидиите. Както казах, нямаше някакъв съществен дебат по този въпрос. Нито една от парламентарно представените партии не зае позиция, нито една, ако щете, от големите опозиционни партии не зае позиция относно партийното финансиране. Защо е това? Според мен, тези хора не желаят да излязат пред избирателите и да покажат, че те целят субсидията - за да може да финансира тяхната дейност; за да може да прикрива тяхното незаконно финансиране, което е обществена тайна.

Водещ: Вие, от партия „Република БГ“ сте изтъквали аргумента да организирате тази подписка - според вас политическото законодателство е дискриминиращо, недемократично. Сега дадохте и още аргументи. Неведнъж сте давали и 4-процентовата бариера за влизане в парламента като друг такъв пример. Предвиждате ли акции срещу бариерата?

Найден Кирилов: Разбира се. Политическа партия „Република БГ“ като организация, която се основава на знанието, организира множество конференции и кръгли маси на тази тема. Ние ще успеем да разгърнем нашата информационна кампания и да покажем на обществото, че има възможности и то такива, които могат да бъдат заложени в близко бъдеще в законодателството, с което да бъдат променени по-скоро тези бариери, които се слагат. В Конституцията достатъчно ясно е написано, че народът осъществява пряко властта. Имаме възможност за пряка демокрация. Има достатъчно други правни възможности, които се дават на конституционно ниво. Но впоследствие законодателят, възползвайки се от правомощията му, дадени от Конституцията, ограничава тези конституционни възможности на гражданите и се получава така, че, де факто, те нямат правата, които, де юре, Конституцията им дава.

Водещ: Като говорим за демокрация, не мога да не използвам случая, че разговаряме с Вас и да не Ви попитам и за евроизборите, за които партия „Република БГ“ избра да не се кандидатира. Как коментирате резултатите, включително и общия спад в ЕС в популярността на социалистите и възход на националистическите партии?

Найден Кирилов: Това е притеснително, защото в европейската идея съдържа  в себе си обединение. Това съдържа тя в своята същност и за всеки, който разбира европейската идея, това е обединение. Националистическите партии залагат по-скоро на евроскептицизма, на патриотичното, да не кажа даже на моменти и на шовинистично-националистически идеи, които са в разрез с идеята за европейско обединение. Но явно на хората в Европейския съюз, ако щете дори в цяла Европа, им е омръзнало да слушат идеите за преразпределението, на даването на част от техните бюджети в полза на други държави. Един вид хората започнаха да се чувстват ограбвани, което според мен доведе до този вот въобще в цяла Европа. Що се отнася до България – за нас е хубаво, че повече партии успяха да влязат в Европейския парламент. Но не трябва да бъдем с илюзии и да очакваме те да променят нещо в наша полза.

Водещ: Защо?

Найден Кирилов: Пример и доказателство за това е предизборната кампания, която проведоха. Вие видяхте, че не станахме свидетели на някаква дискусия или дебат, която касае участието на България в органите на Европейския съюз, какви политики ние ще предложим. Всичко беше акцентирано върху вътрешнополитическите проблеми. Видяхте какво стана и след изборите, какво се коментираше само и единствено – дали тези избори ще доведат до промяна във вътрешнополитически план в управлението. Само това се говореше.

Водещ: „Република БГ“ как гледа на тази възможност, която се обсъжда отново, за предсрочни избори, както и за оставка дори на председателя на КБ Сергей Станишев?

Найден Кирилов: Аз съм скептик относно провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това е така, защото понастоящем, след резултатите, които показа и левицата, и другите парламентарно представени партии извън ГЕРБ, това ще доведе, според мен, до една мобилизация и капсулиране те да останат на вяска цена в парламента. От друга страна, Движението за права и свободи (ДПС) вече даде заявка, че ще използва своето предимство и надмощие, което показа на евроизборите, а и напускането на правителството от страна на г-жа Искра Михайлова, която ще заеме пост на евродепутат, отваря вратата за един ремонт за правителството. И предвид намека, че не всичко е аритметика, мисля, че е твърде възможно в рамките на този парламент да има правителство, което отново да бъде от същия мандат, но ремонтирано, с доста повече представители на ДПС, което пък от своя страна прави невъзможно отиването към нови предсрочни парламентарни избори. Колкото и да ни се желае на повечето партии, които не са парламентарно представени, да отидем на избори, аз мисля, че това няма да стане в близко бъдеще.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?