09 Юли 2014

Найден Кирилов: Парите от партийните субсидии могат да отидат в здравеопазването, но там трябва да се харчи целесъобразно 

Водеща: Политическа партия „Република БГ“ откри централния си офис в София, точно една година след учредяването си. Макар и млада, партията вече води политики. Над 370 000 подписа бяха събрани за отмяна на държавните субсидии към партиите. Кои са другите каузи и как се подготвя „Република БГ“ за изборите сега ще попитаме първия ни гост тази сутрин, зам.-председателя на партията Найден Кирилов. Има ли някаква символика в откриването на централния офис в София?

Найден Кирилов: Вижте, символиката може би ние не я търсихме, тя сама дойде. На първо място, самият нов централен офис на партията дойде символично както по време, така и по място. То е свързано с едно много важно нещо в нашата партийна дейност, нейната постоянна, увеличаваща се и организационна, и интелектуална насоченост. Ние станахме много по-голяма партия с повече поддръжници, с много симпатизанти. Само във Facebook страницата ни, хората които са харесали страница и постоянно я следват, са 42 000 човека. Ние водим реална политика, тази реална политика обаче не може да бъде формирана без организационен и интелектуален потенциал. Тези хора трябва да имат своето работно място, за да могат да работят и естествено те се увеличават, когато и се увеличават необходимостите на партията - да представя и да формира своите политики. Ето защо разширяването на офиса и неговото ново място идват като едно следствие от увеличената дейност на партията.
Водеща: Вие учредихте партията преди година всъщност, какви са постиженията към момента?

Найден Кирилов: Точно така. Следващата символика, която може би всеки от нас ще намери, беше, че ние открихме офиса на 7 юли 2014 година, точно една година след учредяването на партията. И ако ми позволите и една шега: настоящият партиен офис се намира на един от столичните булеварди, само една сграда ни дели от Народното събрание - това е сградата на Софийския университет.

Водеща: Това са и вашите амбиции за предстоящите предсрочни парламентарни избори - заявихте наскоро, че целите да преминете четирипроцентовия праг и да влезете в парламента. Както казахте една сграда ви дели оттам, какво ще направите в следващите няколко предизборни месеци, за да постигнете тази цел?

Найден Кирилов: Ние придобихме голям организационен опит по време на подписката за свикване на национален референдум за това дали да бъдат премахнати партийните субсидии. Ние видяхме, че срещите с граждани по места са изключително полезни в общуването с хората. Водим политика „от хората за хората“. Още в самата ни учредителна декларация посочихме, че желаем да бъдем активна и отворена платформа. Всеки един гражданин да може да посочи проблемите и решенията им. Ето защо ние ще наблегнем изцяло на нашата среща с потенциалните ни избиратели, на разговорите с тези хора. Това ни помага да формираме правилната програма на партията. Говоря, както за предизборната програма, така и за управленската програма, която да създадем веднага след изборите, дай Боже, ако сме влезли в законодателната власт. Трябва да сме готови с решаването на проблемите. А, ако не познаваме проблемите и нямаме план за тяхното отстраняване, то ще ни бъде трудно да си изпълним предизборните обещания, а ние сме алтернатива на статуквото и няма да допуснем това.

Водеща: Всъщност, към момента като че ли най - разпознаваемата политика на вашата партията е именно опитите за отмяна на партийните субсидии, но тази политика е по-скоро политически обвързана, отколкото свързана с нуждите на хората. Що се отнася до лозунга ви „ от хората, за хората“ и нуждите на обикновения гражданин, какви са позициите ви по една от водещите теми- проблемите в здравеопазването?

Найден Кирилов: Това са свързани неща. Ние не веднъж сме казвали колко са вредни партийните субсидии и каква част от тях могат да отидат в една или друга сфера на държавното управление. Вие споменахте здравеопазването. Според мен, то не страда само от един проблем. То е почти в състояние на реанимация, ежедневна реанимация. Проблемите, които ние формулирахме след една конференция на Българския републикански институт, с когото нашата партия „Република БГ“ е в тесни отношения, са няколко. На първо място, това е простият, но болезнен факт - в българското здравеопазване има много пари, но те не се харчат целесъобразно. От там идва и следващия проблем – тези хора, които внасят своите здравни осигуровки, не виждат смисъл в това да внасят и това ги отказва от по-нататъшно внасяне.

Водеща: Къде е решението?

Найден Кирилов: Къде е решението? Според мен, решението трябва да бъде точното и правилно разходване на средствата в изключително нова, подробна здравна карта на България, която не трябва да бъде обаче един вид „Светая светих“. Ако трябва, нека съобразно демографските особености, съобразно здравния статус на населението да бъде променяна. Не можем да си позволим едновременно да държим толкова много легла – налични, същевременно да няма възможност в тези болници лекари да практикуват, защото ниските заплати отиват по друго предназначение. Станали сме многократно свидетели как се откриват частни лаборатории, частни болници. Нямаме нищо против, ние сме дясноцентристка партия и винаги личната предприемчивост е била оценявана и стимулирана от нас.

Водеща: С какви законодателни промени могат да се разрешат тези неща, за които говорите ?

Найден Кирилов: Безспорно в закона трябва да бъде разписано, че всеки, който предприема на свой риск, трябва да си носи последствията от това. Както на свой риск, някой си носи последиците от това, че не си плаща здравните осигуровки , така и на свой ред предприемачът отваря частна болница, частна лаборатория, и той трябва да носи риска, а не да чака държавата или Националната здравна осигурителна каса да го финансира. Иначе какво се получава? Ще дам един пример: несправедливо е, когато някой виден медик, познавайки какви са спецификите на клиничните пътеки, доставя определена апаратура, създава свое лечебно заведение и след това успява да внуши на съответния администратор в НЗОК, че точно това е необходимото средство за провеждането на тази клинична пътека. Стигайки по този начин, затваряйки по този начин кръга, той си осигурява постоянен паричен финансов поток от страна на здравната каса. Това е несправедливо. Според нас, клиничните пътеки са вредни и трябва да отпаднат. Той едновременно е частен предприемач, но разчита единствено и само на здравната каса. Той не разчита на останалите средства за финансиране. Ето това са порочните модели, които със законодателни мерки трябва да бъдат решени и да се прецени още веднъж доколко клиничната пътека е нещо необходимо. Забележете, благодарение на тези клинични пътеки – българските общопрактикуващи лекари почти се превърнаха в писари. На тях не им остава време да се занимават с общинската лечебна дейност, диагностична дейност – те се занимават с писане. Това трябва да се промени.

Водеща: На откриването на централния ви офис присъстваше и председателят на НДСВ д-р Антония Първанова. Тълкуваме ли нейното присъствие, като евентуална възможност за коалиция с „Република БГ“?

Найден Кирилов: Не. Засега е доста рано да тълкуваме всяко едно присъствие на публични личности, като коалиция. Неведнъж сме споменавали, че според нас имаме достатъчния организационен и интелектуален ресурс да се явим сами на избори. Още повече, че никой не ни е отправял покана за коалиция, нито пък ние сме отправяли такава. До този момент нямаме такива водени разговори. Ако бъдат водени, обаче и се стигне до коалиционно споразумение, както и друг път сме казвали, това коалиционно споразумение ще бъде истинско споразумение, което ще почива на принципна основа, което няма да бъде създадено конюнктурно и което ще бъде обвързано в писмена форма. Така както правят уважаваните европейски партии, така, както направиха и управляващите партии в Германия. Те подписаха, мисля, 160 страници коалиционно споразумение, за да се знае какви политики ще следват и как ще бъдат формирани и прокарвани те. Не както в повечето случаи в България става, точно обратното.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?