02 Юли 2014

Найден Кирилов: Притесненията около стабилността на банковата система са в резултат на безотговорното управление на правителството

Водещ: Предсрочни парламентарни избори на 5 октомври и разпускане на Народното събрание до 6 август – за това се договориха лидерите на парламентарно представените политически партии. Какви смятате, господин Кирилов, че трябва да бъдат приоритетите пред българските политици до оставката на правителството и разпускането на парламента?

Найден Кирилов: На първо място, държавата се нуждае от стабилизация. Обществото, всеки един български гражданин, стана жертва на тази паника, на тази истерия, която беше провокирана от определени кръгове, от определени лобистки, олигархични и клиентелистки кръгове и за съжаление с участието на институциите. Именно затова, ако все още в настоящите парламентаристи е останало поне капка разум и милеене за България, за нашата република, то трябва задължително да вземат спешни мерки да успокоят, стабилизират обстановката в страната. Не може през седмица, в навечерието на почивни дни, в навечерието на събота и неделя да има такива катаклизми във финансовата, в икономическата сфера, които да бъдат подхранвани и от определени медийни групи. Това е непростимо, това е срамота за една европейска държава, член на Европейския съюз, която има претенциите да бъде равностоен партньор в Европа.

Водещ: В какво би трябвало да се изразяват тези спешни мерки?

Найден Кирилов: На първо място – срочен преглед на тези закони, които регулират случилото в този момент, тези обществени отношения, които станаха жертва на определени интереси. Народното събрание вместо да решава въпроси, свързани с приемането на закони, които обслужват само дадени кръгове, нека да направят анализ депутатите, нека да направят да направят проверка на самите нормативни актове, които са тяхно дело и ако трябва, да ги поправят, защото сега, когато възникна финансовата криза, т.е. банковата криза, когато възникна въпросната медийна криза, когато възникнаха институционалните проблеми или по-точно те не възникнаха, а имаха своето ново проявление, именно те са в резултат на безотговорността на правителството и именно доколкото е възможно на въпросните народни представители, които, пак казвам, ако им е останало поне малко разум, и малко желание, и малко обич към родината си, трябва да променят законите по този начин, който да позволи поне до новото Народно събрание, поне до приемането на новите закони да работят институциите така, че да бъдат полезна на обществото, а не на определени кръговете. Така или иначе отиваме на избори, така или иначе те се готвят да участват в тези избори и имат претенции да бъдат в управлението. Нека поне, доколкото е останало живот в това Народно събрание, то да бъде полезно за обществото, а не само за тези търгове, които говорим.

Водещ: Преодоляна ли е паниката към момента, според вас?

Найден Кирилов: Според мен, отново имаме затишие пред буря. Аз не смея да давам никакви оценки, защото съм притеснен от работата на институциите в България. Видяхме разнопосочни дейности, разбрахме разнопосочни изявления с голямо участие на различни институции, които не говореха в един глас, но пък същевременно виждаме задкулисието как работят по един същи начин, което е притеснително.

Водещ: Какво предстои пред партия „Република БГ“ до изборите? Вашите приоритети какви са?

Найден Кирилов: Безспорно – нямам какво да крием – нашите приоритети са подготовка за участие в изборите по такъв начин, че те да бъдат спечели, да бъде прескочена четири процентовата бариера, защото ние осъзнаваме, че сме млада партия, но партия с потенциал. Припомням, че ние успяхме, нашата инициативата, свързана с премахването на партийните субсидии, да стигне до подкрепата на 373 хиляди български граждани. Това е сериозен резултат. Ние имаме сериозна база, върху която стъпваме, но пак имаме пред нас много работата, защото ние желаем да влезем в законодателната власт. Виждаме какво е статуквото, виждаме как действа задкулисието в България, виждаме как не работят институциите, виждаме проблемите в законодателството, виждаме тези спънки, които бламират конституционни права и затова се изисква много работа. Безспорно ние ще работим за влизане в парламента. Същевременно ние укрепваме нашата програмна дейност, действаме в тази насока. Привличаме все повече експерти, които работят за нас, които помагат и ние да подготвим както нашата успешна предизборна програма, така и, дай Боже, нашата управленска програма, за да можем, когато влезем в парламента, ние да имаме и готови решения на проблеми. Проблеми, както в държавното управление, така на икономиката, така и на образованието и другите сфери от обществения живот.

Водещ: Не се явихте на европейските избори. Това дали няма да ви навреди по един или друг начин?

Найден Кирилов: Аз мисля, че неявяването на европейските избори беше още веднъж, показва, че това е правилното решение за „Република БГ“. Ние не станахме един от поредните участници в този хор, който представляваха партиите, които се явяваха на европейските избори. Защо считаме? Защото не видяхме дебат, който да е свързан с европейската политика и българското участие в нея, в нейното формиране. Ние отново станахме свидетели на вътрешни национални, вътрешнопартийни размяна на реплики, дуплики и всичко, което е свързано с българския обществен живот, но не и с неговата рефлекция в Европа и как европейските институции могат да работят за България и ние да спомогнем за това. Ето защо аз не мисля, че ние загубихме от европейските, напротив – ние показахме, че имаме нашите приоритети, а именно да се развиваме като една истинска българска партия. Ние искаме първо да вземем участие в националните избори, искаме да бъдем национално представени, да покажем нашите възможности тук в България и след това да можем успешно да защитаваме българските интереси в Европа. Не можем да бъдем уважаван европейски съюзник и партньор, ако преди това ние не сме показали, че сме добри в управлението на собствената си държава. И няма как да изискваме европейските държави, другите страни-членки да ни уважават, при условие, че ние не сме показали, че заслужаваме това уважение.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?