09 Януари 2014

Найден Кирилов:Сидеров сам да се откаже от имунитета си

Найден Кирилов, зам.-председател на ПП „Република БГ“, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров. Г-н Кирилов, какъв е вашият коментар?

Найден Кирилов: ПП „Република БГ” беше една от първите извънпарламентарно представени партии, които веднага след случилото се на летище Варна излезе с позиция, която беше недвусмислена, а именно: При наличие на предпоставките, предвидени в Конституцията на Република България и при наличие на доказателства за извършено престъпление, главният прокурор да не се колебае нито за момент и да поиска имунитета на виновните, на лицата, които са заподозрени за извършване на престъплението. В случая това беше направено и не мога да скрия задоволството си от бързината, с която главният прокурор организира разследването и изнесе искане за снемане на депутатския имунитет.

Водещ: Показва ли, според вас, този акт на прокуратурата, че в страната законите се прилагат с еднаква строгост за всички и над никого няма чадър?

Найден Кирилов: Опасявам се, че от един единствен случай ние не можем да направим такъв извод. В настоящия случай, наистина, с оглед обществената опасност на това, което се случваше, обществото се интересува от действията на прокуратурата и разследващите органи. Хубавото е, че беше показана една бързина, но не искам и не желая като гражданин тя да остане единствено и само в рамките на този случай, защото това най-малкото би довело до едно категорични съмнение, че е поръчкова.

Водещ: Лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров заяви вчера на митинга, че над прокуратурата е оказан политически натиск за сваляне на имунитета му. Допускате ли наистина да има такъв натиск?

Найден Кирилов: Не мисля, че има такъв натиск. Все пак прокуратурата е орган на съдебната власт, а съдебната власт има ясно разписани в Конституцията задължения. Особено прокуратурата трябва да следи за спазването на законите и да търси отговорност, да предприема наказателно разследване.

Водещ: Смятате ли, че имунитетът на народните представители дава защита, с която се злоупотребява през последните години?

Найден Кирилов: Не бих казал, че дава определена защита. Това е гаранция, че народните представители могат да осъществяват независимо своята дейност и това да бъде съобразно тяхната воля и вътрешно убеждение, но факт е, че в българския обществено-политически живот голяма част от политиците използват властта за други цели, а не за прокарването на политики, които да бъдат полезни за обществото. Станахме свидетели на немалко случаи, в които скрити зад депутатския имунитет бяха извършвани или са извършвани, или са прикривани престъпления. Ето защо може би още веднъж на дневен ред след време трябва да бъде или промяна в Конституцията, или приемането на новата Конституция, която да разгледа въпроса за имунитета на народните представители. Сега, с изработването на Изборния кодекс, на дневен ред е имунитетът на кандидатите за народни представители.

Водещ: Според вас, имунитетът на народните представители трябва ли да има определени параметри или въобще трябва да бъде премахнат?

Найден Кирилов: Според мен, предвид функцията на НС, той трябва да има определени параметри. В никакъв случай не можем, особено в настоящата политическа ситуация при тези манталитети, които са силно изразени в България, да оставим политиците без имунитет? Виждате на моменти обществото въобще не е дорасло да има своята свобода и понякога злоупотребява с властта. Не можем да се чувстваме свободни и същевременно да упражняваме властта си честно и справедливо, напротив злоупотребяваме с нея. Именно поради една такава злоупотреба трябва да има задължително някаква гаранция и това е имунитетът.

Водещ: Много е трудно да се правят прогнози, но все пак ви моля да кажете какви са вашите очаквания, какво ще се случи в НС оттук нататък след като е поискан имунитетът на Волен Сидеров?

Найден Кирилов: Аз очаквам г-н Сидеров, провеждайки и имайки претенциите за национално отговорна политика с оглед дори вчерашните му закани и обиди към голяма част от множеството граждани, би следвало по-скоро сам да се откаже от имунитета, да подаде заявление за отказ от имунитета си на народен представител. Но ако в 14-дневния срок не се случи това, аз считам, че народните представители, съобразно случващото се в обществото, съобразно нагласите, няма да повторят случая с избора на бившия вече председател на ДАНС и ще уважат искането на главния прокурор за отнемане на депутатския имунитет.

Водещ: Допускате ли, ако това стане факт, „Атака” да напусне парламента и това да доведе до нова политическа нестабилност в НС?

Найден Кирилов: Не желая да си помисля, че българският политически живот, парламентарният живот ще стане заложник отново на една такава бих казал разправия, пазарлък. Може би, това че управляващото мнозинство не вземат в момента категорично становище, не излизат с ясна декларация дали ще подкрепят или не искането за сваляне на депутатския имунитет на г-н Сидеров, е доказателство, че сигурно текат преговори, разместване на пластове. Ясно е, че може би разчитат на няколкото отцепили се от ГЕРБ депутати, които са независими. Според мен имаше една реакция, едно очакване, че и БСП, и ДПС търсиха начин как да се отърват от зависимостта си от Парламентарната група на Политическа партия „Атака”.

Водещ: Някои анализатори прогнозираха, че този случай ни приближава до избори две в едно през месец май, споделяте ли тази вероятност?

Найден Кирилов: Според мен не. Не може да има такава вероятност - избори две в едно. Най-малкото, защото европейските избори биха били по-скоро един тест за управляващите, какво до този момент са свършили, как намират себе си в обществото и въз основа на резултатите от европейските избори да бъде взето решение и съответно подготвен следващият, по-важен избор за народни представители.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?