11 Юни 2014

Найден Кирилов: Влизането в законодателната власт е важно за „Република БГ“, за да отстоява полезни за обществото политики

Водещ: При наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори в края на юли са възможен и реалистичен вариант, това е най-добрият вариант за страната, заяви председателят на БСП Сергей Станишев. Г-н Кирилов, вашата партия, която в момента е извънпарламентарна, готова ли е за избори в края на юли?

Найден Кирилов: Благодаря ви за този въпрос. „Република БГ“ е партия на една година. Още от самото си създаване формацията се подготвя за избори. Те са входът към законодателната власт, където ние искаме да прокараме нашата политика, нашата визия за промяна на институциите, както и за създаване на едно общество на възможностите, от което всеки един гражданин има нужда. Ето защо смея да твърдя, че „Република БГ“ е в процес на перманентна подготовка за националните избори. В името на успеха, който нашите членове, нашите симпатизанти, нашите поддръжници искат, партията още в началото на 2014 г. взе решение, че ще съсредоточи своята политическа дейност върху участие на местните избори през 2015 г. и евентуални предсрочни избори. В тази връзка смея да кажа, че ние направихме немалко. Създадохме работещи местни структури, създадохме представителства във всички областни центрове. По време на подписката за национален референдум за премахване на субсидиите на партиите в страната работеха над 120 екипа на „Република БГ“. Освен това направихме няколко кръгли маси, в които изтъкнати личности в областта на икономиката и на обществените науки взеха участие. Тази една година смея да твърдя още веднъж, че ние показахме, че имаме и интелектуалния, и организационния потенциал да предложим реални решения на реални проблеми в обществото. И това се доказа най-вече с подписите на тези 373 285 граждани, които ни подкрепиха за искания от нас референдум. Това е потенциал, това е доверие, което другите т.нар. десни партии нямат, а и не могат да имат според мен поради своята компрометираност от техни предходни участия във властта.

Водещ: Освен вашата идея за премахване на субсидиите на партиите, много актуална през последните няколко дни е и темата за задължителното гласуване. Подкрепяте ли тази идея?

Найден Кирилов:Още с предложението на президента да бъде свикан национален референдум по въпросите на задължителното гласуване, мажоритарния вот и електронното гласуване ПП „Република БГ“ излезе с ясна декларация, с която подкрепи президента на Републиката. Ние взехме участие и в т.нар. Общо събрание, което подкрепи инициативата на проф. Близнашки за свикване на такъв референдум. Считаме, че задължителното гласуване е необходимо за българското общество, за да бъде увеличена избирателната активност, за да могат повече хора да излязат да гласуват и да подкрепят партии, които до този момент не са имали своето представяне в парламента.

Водещ: Вие обаче разширихте това предложение с идеята за допустимост на индивидуална жалба до Конституционния съд. Защо?

Найден Кирилов: Точно така. Ние не само подкрепихме, ние инициирахме едно такова искане да бъде въведена в българската Конституция и в Закона за Конституционния съд възможността граждани или отделен гражданин да сезира Конституционния съд по въпроси относно тълкуването на Конституцията и обявяване на противоконституционност на нормативни актове, приети от Народното събрание. Това за нас е освен една възможност гражданите сами да защитават своите конституционни права и свободи, а и една друга възможност за извънпарламентарен контрол и въобще за институционален контрол над властта, над законодателната власт, ако щете. Защото между два избора за парламент, между два парламентарни избора гражданите нямат друга правна възможност, с която да контролират народните представители, нямат възможност да оттеглят доверието си от народни представители. А какво става? Именно техните избраници на моменти приемат тези закони, които противоречат на Конституцията, които увреждат гражданите. Ние по същия начин искахме да бъде сезиран Конституционния съд от президента на Републиката или от омбудсмана както по Закона за политическите партии, така и по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и месното самоуправление. Но какво се получи? Тези два субекта, които имат право да сезират Конституционния съд, въобще не пожелаха да направят това. Ние обосновано поискахме и посочихме кои са спорните моменти, които противоречат на Конституцията. Въпреки това от отсрещната страна не последва никаква реакция. Налице е едно мълчание. Това беше доказателството, че тези субекти не работят за благото на обществото.И поради тази причина гражданите трябва да имат възможност лично да сезират Конституционния съд, за да бъдат защитени техните права, такива, каквито са дадени в Конституцията.

Водещ: Очевидно, че тази идея ще претърпи своето развитие в бъдеще, но аз искам да се върнем на предсрочните парламентарни избори, на които със сигурност „Република БГ“ ще направи опит да бъде една от сериозните партии със заявки за влизане в бъдещия парламент. Възможни ли са коалиционни споразумения непосредствено преди изборите на „Република БГ“ с някои от другите партии?

Найден Кирилов: Коалиционно споразумение е нещо, как да ви кажа, според мен, е вече почти мръсна дума в България. „Република БГ“ до този момент не е изразявала своите намерения за влизане в коалиция. Нито пък други партии са търсили пряка коалиционна връзка с нас. Ние осъзнаваме, че имаме потенциал, а и доверието в симпатизанти и поддръжници и можем да се явим сами на избори. И смея да твърдя, че въпреки че „Република БГ“ е извършила доста работа за подготовка за национални предсрочни избори, то трябва да е ясно, че за предсрочни парламентарни избори са готови само тези партии, които са част от статуквото. Тези, които получават държавните субсидии, тези, които имат обръчите от фирми, тези, които са писали изборните правила, тези, които са в задкулисните схеми. И именно те са готови на коалиции, за да участват само и само във властта, те са готови на тези коалиции. Ние сме малко по-внимателни с влизането на преговори с други партии. За нас влизането в законодателната власт е важно нещо, ние го ценим, за да можем да прокараме нашите политики, които са полезни за обществото. Само да ви дам един пример. Във връзка с нашата подписка за провеждане на национален референдум. Нито една политическа партия не дойде и не ни подкрепи, нито една партия не излезе с нарочна декларация, в която да каже дали държавното субсидиране е полезно или вредно за обществото. От което иде на реч, че тези хора, тези политици виждат в нас една алтернатива, която е може би изключваща коалиции с тези партии, а и ние, както казахме, не търсим коалиция на всяка цена. Ако има коалиция с друга политическа сила или други политически формации, то това ще бъде при условията на коалиционно споразумение, което ще бъде ясно обявено. Ние ще направим така, както правят уважаваните европейски политически партии.

Водещ: Какво за „Република БГ“ ще бъде успех на следващите парламентарни избори?

Найден Кирилов: Безспорно, влизането в парламента, преминаването на бариерата за нас ще бъде успех. И това е единственото нещо, което една уважаваща политическа сила, която наистина има реални намерения да промени нещата, може и трябва да иска. Ние не се интересуваме от 1 %, тъй като както знаете, ние не се интересуваме от субсидиите за политическите партии. Нас ни интересува възможността да участваме в промяната на политическите институции. И тъй като сме демократична партия, която поддържа правовия ред, ще искаме да участваме чрез парламента в промяната.

Водещ: Последен въпрос, г-н Кирилов, за постигането на този успех, за който говорите, решаваща ли ще бъде датата на предсрочните парламентарни избори?

Найден Кирилов: Вижте, както казах малко по-рано на единия от въпросите ви, за една нова партия, която е на една година, която макар и да се готви сериозно за избори, всяка една по-ранна дата ще се окаже може би недостатъчна. По-ранните избори са полезни единствено и само за настоящите партии, които са представени в парламента, на тези, които спечелиха европейски депутати, те са тези, които настояват за скорошни избори. Вижте поведението и на управляващи, вижте и бързото съгласие на колегите от ГЕРБ. Те са тези, които искат и имат изгодата от бързите избори. Всяка една друга партия има нужда от достатъчна подготовка. И това е така, защото няма равни възможности, има субсидии, други неща, които влияят на общественото мнение. Но ние ще успеем, ние ще участваме на изборите с цел успех и влизане в парламента.

Водещ: Но така или иначе по-скоро подкрепяте идеята за предсрочни парламентарни избори наесен, а не сега, в края на юли, доколкото ви разбрах?

Найден Кирилов: Аз като юрист, който прочетох още веднъж Изборния кодекс в тази му част и познавайки добре какво пише в Конституцията на Република България, считам че юли месец и от правна гледна точка е дори невъзможно да бъдат организирани едни честни избори. Ние наистина бихме настоявали, ако изборите трябва да бъдат честни, каквито ние искаме и настояваме да бъдат, да бъдат проведени след достатъчно време за тяхната за тяхната подготовка, за тяхната тактическа и техническа подготовка.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?