15 Септември 2014

Найден Кирилов: Знаем как Хасково да стане мощен икономически център

- Г-н Кирилов, вашата партия нашумя преди година с искането си да отпаднат държавните субсидии. Това въобще възможно ли е, след като самите партии решават за субсидиите си?

- Политическа партия "Република БГ" събра подписите на над 373 хил. български граждани, които са категорични във волята си за премахване на партийните субсидии. По пози начин ние задължихме останалите политици да обсъдаят този въпрос в следващото Народно събрание, от което ще бъдем част. И тъй като отпадането на субсидиите ще бъде решено от българските граждани чрез референдум, тоест пряко от суверена, партиите ще бъдат принудени да се съобразят с волята на народа. Нашата цел е да дадем възможност на хората да се произнесат. Именно в това е смисълът на пряката демокрация, на референдумите - когато партийните елити се заинатят по даден болезнен за обществото проблем и не искат да го решат, хората да си върнат властта в ръцете и да го направят вместо тях.

- Имате предложение за намаляване на прага за искането за национални референдуми на 50 000 подписа. Това няма ли да доведе до гласувания за щяло и нещяло всеки месец и узряло ли е българското общество както швейцарското, всяко решение минава през допитване до народа?

- Има Закон, който урежда провеждането на референдумите. Там изрично е посочено по какви теми могат да се свикват те. Така че опасенията, че гражданите за щяло и нещяло ще си свикват референдуми, са неоснователни. А що се отнася до зрелостта ни като общество, мисля че дълбоко се подценяваме. Обществената и демократична зрялост идва само и единствено чрез избори и други форми на пряка демокрация, иначе сме обречени на вечен обществен и демократичен пубертет. Едва ли швейцарското общество, което даваме за пример,е станало такова без да е минало през ада на скептицизма, без да е правило грешки. Само който не действа, не греши.

- Кои са основните приоритети на Вашата партия в предстоящите избори? С какво да разпознаем "Република БГ" от всички останали партии?

- Основен приоритет за нас е институционалната стабилност. Ние сме за изграждане на институции, които да функционират по такъв начин, че всяко лице, което ги оглавява да е принудено да осъществява дейността си само в полза на обществото. Понастоящем, за съжаление, работата на институциите е в зависимост от морала на хората, които участват в тях. С тази ориентализирана версия на демокрацията, каквато в нашата страна безспорно се наложи, трябва да се скъса веднъж завинаги. Не приемаме и никога няма да приемем, че за който и да е български гражданин, може да се прави изключение и законът не важи. Припомнете си скандала "Мишо Бирата", при който без правни последствия остана очевидното склоняване към погазване на закона от страна на тогавашния премиер към шефа на митниците. Това е скандално. За това се носи наказателна отговорност в нормалните демократични страни. Други приоритети за нас са: гарантирането на свободната конкуренция, възстановяването на справедливостта в правосъдието, стабилизация на пазара на труда, възстановяване на достойното място на учителите и преподавателите в обществения живот на страната, увеличаване на дела на парите за здравеопазване в БВП.

- С какво толкова е важен регион Хасково за вас, че човек от ръководството на партията е водач тук?

- Хасковският регион е преди всичко област с хилядолетна история. Оттук са минавали основните пътни артерии на множество цивилизации. Затова и отношението към този град трябва да е специално. Трудно се застава пред хора с такова солидно историческо наследство зад гърба си, още по-трудно е да ги излъжеш. Затова съм тук, за да си кажем истината в очите, да престанем да се заблуждаваме, че всичко върви по вода.

- Кой е основният проблем на Хасковско, който трябва да се реши със законодателна намеса? Казвам законодателна, защото работата на един депутат е да кове закони. Или пък той има и други лостове и механизми, за да помага?

- Гражданите трябва да го посочат и да изискат от своите народни предствители неговото решение. И то само чрез законови лостове и механизим. Според мен, обаче, държавата трябва да създаде условия Хасково и областта, да се развие като един от най-мощните икономически центрове в страната. Географската и историческа обусловеност, близостта до две съседни държави, трябва да се използват максимално, за да могат местните предприемачи да разширят своята дейност, да дойдат нови инвеститори, и да се увеличи стандарта на живот в региона. За мен е важно не само преминаващата наблизо автомагистрала "Марица" да бъде изградена качествено, по прозрачен за всички начин, но и по нея да тече живот, тя да носи справедлива печалба за всеки търговец, който минава по нея и сериозна част от тази печалба да остава за хората от областта. Икономическото и културното развитие на регион Хасково е необходимост. И моята роля като политик е да помогна в създаването на работещи на светло, честни институции, които функционират само в полза на всички граждани. Другото се нарича корупция или шуробаджанащина. Нещо, което е типично уви за някой местни хора, представящи се за десни политици. Имам предвид "колегите" ми от Реформаторския блок. За разлика от нас, те се опитват да търсят решения на свои интереси със задкулисни методи.

- Защо "Република БГ" не трябва да минава за поредния маргинал, целящ се в единия процент на изборите и получаване на субсидия?

- Ще приема въпроса Ви за скрито провокативен (смее се). Знаете, че сме категорични по отношение на държавните субсидии за партиите. Те трябва да бъдат премахнати напълно. Няма как да се целим само в единия процент заради субсидията, тъй като сме против получаването й. Не участваме обаче и на олимпийския принцип. Поставили сме си за цел участие в разпределението на мандатите в следващия парламент, а колко ще получим зависи от българските избиратели, но и от нас. Имаме какво да предложим и като решения на обществените проблеми, и като реализирали се личности и професионалисти.

Източник: Хасковска Марица

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?