07 Август 2014

Партийните субсидии убиват демокрацията

Г-н Георгиев, вашата партия е нова, каква е нейната цел и къде се позиционира?

Партията е млада, но с големи амбиции в десния политически спектър. У нас дясното пространство е доста разпокъсано и подменено. От една страна, имаме ГЕРБ, които претендират за десни и наистина може би по платформа са такива, но политиката и управлението им показаха, че не са. Вторият момент - старите представители на дясното - Реформаторският блок. Те представляват аморфна маса от остатъци от някогашното дясно. Ние виждаме, че десният избирател търси своя изразител и считаме, че това може да бъде точно РЕПУБЛИКА БГ като алтернатива на статуквото. В този смисъл нямаме намерение за коалиция с никого.

Как ще предложите тази алтернатива?

В България демократичният процес е блокиран, защото имаме олигархичен модел на управление. Ние искаме да възстановим демокрацията, а това може да стане като се разруши това статукво. За целта трябва да бъдат унищожени стълбовете, които го крепят. Единият от тях са държавните субсидии на партиите.

Защо събрахте подписка за референдум за премахването им?

Защото партийните субсидии са пречка за развитие на демократичния процес. В най-бедната държава в ЕС имаме най-големите субсидии! От една страна, бюджетът има огромни нужди за елементарни неща - например 5 млн. лв. само за Спешна помощ, а в същото време даваме 160 млн. лв. за субсидии! Е как може такова нещо? Това е цинизъм! Следващият момент - защо е необходимо да се прави подписка? Защото виждаме, че статуквото никога няма да премахне субсидиите. Видяхте как след огромен натиск от обществото партиите в парламента намалиха с 1 лев субсидиите - цинична отстъпка. Ние се опитваме да използваме подписката за референдум като лост на пряката демокрация, но е спорно дали той може да работи. Законът казва - 5 до 15 души правят инициативен комитет, събират подписка и го вкарват в парламента и депутатите са длъжни да го разгледат. Ако са над 500 000 подписи, обявява референдум, ако са между 200 и 500 хиляди, го разглеждат на парламентарно ниво. Възможно ли е 5 до 15 души да съберат половин милион подписа за три месеца - отговорът е категорично не. Да не говорим, че тези подписи трябва да са по закон - ЕГН, три имена, точен адрес. Видяхте какво стана с референдума на ГЕРБ - над 600 000 подписа - от тях и те не можаха да съберат 500 000 валидни. Имаме формална възможност за пряка демокрация, а на практика - нямаме такава. Ние също бяхме жертва на това - за три месеца, със 120 екипа в 37 града със сериозно национално покритие събрахме 373 000 подписа. Разбира се, тук роля изигра и времето, както и най-вече скандалът с ЕГН-тата в партийните подписки за изборите. Хората спряха да се подписват и в това няма нищо странно - в една държава, която не може да ти защити личните данни, естествено, че трябва да реагираш по някакъв начин.

При 373 000 подписа дали да има референдум ще решава Народното събрание. Какво очаквате да се случи в пленарна зала?

Подписката вече влезе в парламента, чакаме да се назначи разглеждането, което ще стане в рамките на 43-ото Народно събрание. Очаквам дебати по въпроса, в които хората и партиите на статуквото ще трябва да излязат пред обществото и да кажат: "Аз искам да си запазя субсидийката, защото..." и тогава ще лъснат пред целия народ с това двуличие и своя начин на мислене.

Ако бъдат премахнати изцяло субсидиите, как ще се финансират партиите?

Субсидии има от девет години. А преди това неколкостотин години с какво се финансираха? Смешно е да се каже, че без субсидии не може. И в белите държави, и в някои партии у нас, е имало варианти те да се развиват, без да имат необходимост от финансиране от тъмни и неясни кръгове. Ние сме една от партиите, които се финансира абсолютно прозрачно от нашите членове и симпатизанти.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?