10 Септември 2014

Петър Миленков, „Република БГ“: Искаме да участваме в управлението на страната в следващия парламент

Водещ: Г-н Миленков, с какви приоритети вие лично и партия „Република БГ“ влиза в предизборната битка?

Петър Миленков: Партия „Република БГ“ влиза в предизборната битка водена от своето разбиране за важността на момента, в който се намираме. За пръв път в нашата история тези парламентарни избори се случват след като в обществото е акумулирано изключително огромно недоволство към статуквото, към партиите, които последните 25 години управляват държавата. Ние като една политическа сила искаме да участваме в управлението в следващия парламент, така че нашата амбиция е да вземем достатъчно доверие, да спечелим доверието на българските граждани, така че да можем да реализираме своята програма.

Водещ: Как вие смятате, че трябва да се промени статуквото, конкретно какво имате предвид? Това е клише навлязло в езика на нас – журналистите и на вас – политиците. Какво е статукво и как трябва да бъде променено?

Петър Миленков: Ние започнахме да говорим за промяна на статуквото преди повече от 1 година, когато партията беше основана. Така че проблемите в нашето общество бяха идентифицирани от нас още преди да се заговори активно за това. Партията беше създадена именно като алтернатива на тази невъзможност партиите, които в момента са в политическия оборот да решат проблемите, които самите те са създали. Наистина статуквото има своите характеристики. Те са това, че има едни управляващи, които се сменят през годините. Всеки път, когато те идват на власт дават съответни обещания, но те са явно в невъзможност да се справят с онова, което декларират като готовност и като желание. Статуквото се характеризира и с това, че в партиите в управлението се въртят едни и същи хора. Тоест, те многократно са заявявали някакви намерения и многократно сме били свидетели, че те не са в състояние да решат проблемите, които самите те създават. Така че в партия „Република БГ“ са събрани хора, които не са били част от управлението. Те не са били част от ръководството на политическите партии, които в момента управляват държавата и в последните 25 години управляват държавата. В партия „Република БГ“ са събрани наистина хора, водени от своето желание да дадат максимума от себе си, за да решат проблемите на държавата, но наистина с държавнически поглед. Тоест, онова, което е полезно за гражданите, онова, което е полезно за държавата. Тази наша амбиция беше изразена в последната една година в изключително много позиции, които партията генерира – над 70 позиции по болни за обществото проблеми, по реални, практически действия, които ние изразихме. Вие знаете, че една от основните наши кампании беше премахването на субсидиите за политическите партии. Единствена партия „Република БГ“ направи подписка, която успешно успя да мобилизира 373 хиляди граждани. Тази подписка в момента е в парламента и ще бъде едно от първите неща, които ще бъдат разглеждани от новия парламент. Така че ние с всичко онова, което правим и всичко онова, което заявяваме, показваме, че наистина искаме да се осъществи реална промяна.

Водещ: Ако трябва да посочите три съществени приоритета за развитието на страната, кои биха били те?

Петър Миленков: Нашата политическа програма много ясно каза едно от основните неща, които ние искаме и концентрираме своето усилие – това е създаването на истински, реално действащи институции. Един от големите проблеми на нашето общество е, че институциите, които са призвани да анализират проблемите, да намират в дълбочина техните корени, да решават тези проблеми, предприемайки наистина смислени действия, те не функционират. И те не функционират по няколко причини. Едната е обвързаността с корпоративни интереси, тази именно, бидейки част от статуквото всички тези хора, които сме виждали последните 25 години да решават проблемите, те рано или късно са опирали до обслужване на корпоративни или лични интереси. Другото, което прави невъзможна работата на институциите е именно пълната безидейност на голяма част от хората, които участват в управлението. Защото много пъти тези партии са водени в това да сложат свои кандидати, които са по-скоро лоялни, а не експерти в съответната дейност, която са призвани да извършват. Аз в последните 25 години многократно съм се срещал на различни нива в държавата с хора, които просто се вижда, че са поставени, а те не осмислят със съдържание мястото и ролята, която трябва да играят. Между другото, това е бил един от мотивите ми да вляза в партията и в момента да съм начело на листата и да водя борбата за влизането на „Република БГ“ в парламента. Защото, когато ти си се опитал през годините като един експерт да помагаш на различни институции, да даваш идея, да участваш в тяхната реализация и си виждал, че тези идеи, които имат смисъл са блокирани поради партийни интереси, поради корпоративни интереси, поради невъзможност или безхаберие на различни нива в държавата, ти рано или късно стигаш до идеята, че ти сам, лично, трябва да влезеш във властта, да участваш във формирането и вземането на решения и провеждането на политики. А това е невъзможно без да участваш в политическата борба и да участваш в управлението на държавата посредством механизмите и средствата, които нашата парламентарна република, парламентарното ни устройство предполага. Така че вие ме попитахте моите лични амбиции какви са или моите лични мотиви. Моите лични мотиви са именно това, че аз като един човек след 40-годишна възраст вече, аз реално през последните 25 години виждам къде са проблемите в държавата, виждам колко пъти сме могли да ги решаваме и да ги решаваме в интерес на обществото, но едни или други причини са ни пречили. Аз вече не мога да седя отстрани, да коментирам, да подвиквам и да се надявам, че нещата ще се случат от само себе си. Аз съм длъжен да вляза, да взема нещата в свои ръце и в името на моите деца, и в името на моите приятели, моите роднини, моите съграждани да направим наистина реална промяна и да кажем: 25 години наистина стигат. И тези хора, които са част от проблема, те не могат да бъдат част от решението.

Водещ: Вашият колега Георги Ножаров преди около месец заяви в интервю за нашето предаване, че целта е минимум 10 депутати. Запазила ли се е тази цел или е повишена?
Петър Миленков: Целта на всяка партия е колкото се може повече депутати. Аз не бих казал 10, аз бих казал 20. Въпросът не е в това. Ние сме една партия, която беше създадена преди 1 година. Именно това, че не сме били част от тези 25 години е силен момент в „Република БГ“ и е онова, което се надявам, че ще привлече вниманието на много граждани, които наистина им е дошло до гуша от непрекъснато повтаряне на едни и същи клишета и невъзможност реална за работа. Ако вашите слушатели влязат на сайта на нашата партия и видят списъците, видят нашите кандидати, видят ги по места във всички региони, в които ние имаме структури, а ние имаме структури в цялата държава, те ще видят, че начело на нашите листи са хора, които са доказани общественици, доказани професионалисти в своята област. Това са сериозни хора, които наистина са решили, че този път е време да вземат нещата в своите ръце. Така че аз поставям дори амбицията още по-високо, защото ние наистина трябва да си поставяме високи амбиции. Силно се надявам, че гражданите, че вашите слушатели, всички онези, които ще дадат своето доверие на „Република БГ“ ще оценят онова, което ние се опитваме да направим. Ние се опитваме наистина да променим начина, по който функционират институциите, да ги направим реално действащи, да гарантираме приемственост в политиките, които тези институции са призвани да извършват. Ние се опитваме наистина да засилим пряката демокрация в страната, защото многократно гражданите казват: Ами те така се решили или някой друг е решил вместо тях. Добре, ние казваме: Решете вие. Бъдете онези, които участват в своите съдби и се произнасяйте по онези въпроси, които наистина касаят и биха могли да бъдат решени със средствата на пряката демокрация. Ние сме наистина хора, които, вие не може да си представите, но аз виждам моите съпартийци, съмишленици, това са наистина хора, на които им е дошло наистина до гуша от онова, което се случва в държавата и имат голямото желание да вземат нещата в свои ръце. Така че приканвам всеки един, които припознава нашите цели като част от своите цели, вижда в нашите въжделения реализация на своите идеи да ни подкрепи, да стане наш член, да стане наш симпатизант или да ни даде шанс наистина да влезем в управлението, за да осъществим промяната, от която България има нужда.

„Радио Фокус“, „Това е България“

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?