12 Октомври 2013

Петър Миленков: Не сме били досега в политиката

Петър Миленков, член на Националната комисия на партия „Република БГ” пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Учреди се структура на партия „Република БГ” в 23 МИР-София. Кои са следващите местни структури на партията, които предстоят да бъдат учредени?


Петър Миленков: Ръководството на партията е направило план за създаване на структури, който следваме.


Фокус: Кое е най-важното, което хората трябва да знаят за партия „Република БГ”? С какво е различна тя от останалите партии?


Петър Миленков: Партия "Република БГ" е различна по няколко признака. Първият е, че партията е създадена от хора, които нямат минало в политически структури. Много е важно да се каже това, защото това е обединяващ признак на хората, които създадохме партията . Ние сме наблюдавали процесите в държавата, имаме поглед върху целия период на прехода - от 1989 година насам. Станали сме свидетели на всичко онова, което се случва в България и вече е дошъл моментът, в който искаме да направим нещо различно. Имаме силата, идеята какво да направим, тази идея ни обединява, както и силното желание да променим нещата, правейки го от 1 лице, единствено число. Характерно за българина е, че казва -"Аз, ако бях, бих направил първо, второ, трето”, но повечето пъти това не се случва. Този път сме се събрали хора, които освен да казват и ще направят! Обединяващо за нас е, че нямаме политическо минало в нито една от партиите до момента, което считаме за силна страна на партията ни. При нас няма хора, които имат обвързаности или политическа тежест, не са част от икономически групи и т.н. Тези хора са доказани професионалисти в областта си, преминали са през собствения си път на изграждане, достигнали са да определено ниво, в което са успели да докажат себе си, да натрупат достатъчно опит, да могат да гледат на проблемите в държавата от системна гледна точка, да подхождат със също такава дълбочина към тези проблеми и с разбирането, че много неща могат да бъдат направени и трябва да бъдат направени правилните неща. Обединява ни това, че търсим какво трябва да бъде направено и искаме да го направим този път по правилния начин.


Фокус: Кое е различното нещо, което трябва да бъде направено?


Петър Миленков: В началото на прехода мотивацията на хората беше анти и про, имаше ясно обособени полюси на сини, червени и т.н. През годините видяхме, че се нароиха много партии и до голяма степен това направиха хора, които не бяха успели да достигнат до определени нива в предишна партия, водени от някакви собствени подбуди, които не искам да коментирам. В момента всички сме свидетели на това колко хора смениха много партии, именно, преследвайки някаква собствена цел. Да бъдеш в политиката не е самоцел, да бъдеш в политика не е средство за обогатяване или облагодетелстване. Трябва да влезеш в политиката тогава, когато си достигнал до собствените си виждания за това какво може да промениш и как да го направиш.
Това, което ние ще направим по-различно, е да подхождаме към проблема от системен характер. България се намира в нов етап на развитието си, продиктуван от състоянието, в което се намира нашата икономика, както и глобалната икономика, защото процесите, които вече протичат в България не могат да бъдат разглеждани отделно или изолирано. България се намира и в много тежка политическа криза, виждаме какво се случва в парламента, определена група от хора непрекъсвано се сменя във властта, които за пореден път показват, че те са водени в действията си, не от държавнически интерес, не от интереса на нацията, а по-скоро от политически интереси, натрупвани наслоявания, които са се случили през тези 20 години. Бяхме свидетели на решението на Конституционния съд, тук започваме да влизаме в парламентарна и конституционна криза, защото, ако имаме желание да правим промени в Конституцията, да поставим някои неща на нова основа, то тези промени явно могат да бъдат блокирани от Конституционния съд и то по начин, по който не се взима решение. Оттук нататък повдигаме темата за нов консенсус. Една от тезите ни е, че в обществото трябва да има нов консенсус на ценности, консенсус около приоритетите на нацията, държавата. Тези приоритети, веднъж приети, трябва да бъдат в програмата на всяка една партия.
Крайно време е да бъдем водени от интересите на България, а не от интересите на моята партия, конкретно моите интереси или интересите на моя кръг, който представлявам. За съжаление, сме свидетели на това, което се случва години наред.
Фокус: Сътрудничи ли си партия „Република БГ” с неправителствени организации или граждански движения?


Петър Миленков: Политическа партия „Република БГ” е млада партия, която тепърва създава своите структури. Учредяването на следваща местна структура е в град Велико Търново, предстои учредяване и в други градове – Бургас, Созопол, Перник, Радомир и пр. Тепърва провеждаме и срещи с различни неправителствени организации, срещи с експерти. Набираме много сериозен набор от експерти, които могат да ни помогнат в осъществяването на тези идеи. Експертният подход в друго нещо, което ни отличава. Свидетели сме как едни и същи политически фигури са в състояние да дадат мнение по всякакви въпроси от държавното управление и по теми и области, които изискват дълбоки експертни познания. За съжаление, експертите в съответните области донякъде са отвратени от това, че тяхното мнение не се взима предвид, политическите партии не се интересуват от дълбокия, системен експертен подход към решаване на проблемите. Искаме да променим и това, искаме да привлечем на наша страна хора, които знаят къде са проблемите, винаги са имали желание да променят нещо, но досега не са намирали платформа, от която приведат своите идеи в действие. Ако намерим съвпадение на идеите на тези хора за реализация на промени, с идеите на партия „Република БГ”, това ще е една форма на този по-широк консенсус, който искаме да постигнем. Нека експерти от всички области, които имат желание и виждат къде се коренят проблемите и виждат техните решения, да се обърнат към нас, защото ние искаме да създадем много широк експертен съвет, който да помага на формирането на програмата ни и изработването на програмата в нужната дълбочина и всички политики които смятаме да предприемем в сферата на управлението. Като една млада политическа партия заявяваме желание за участие в политиката, и се надявам, че ще го направим на следващите избори. Имаме силната надежда и желание да търсим този консенсус с други политически формации, неправителствени организации, които споделят нашите идеи и имат желание да работим заедно по тях.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?