20 Декември 2013

Найден Кирилов:Политическата промяна в България ще постигнат нови хора

Найден Кирилов, зам.-председател на партия „Република БГ“ в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Партия „Република БГ” бе регистрирана от Софийския градски съд, с което официално се превръща в реален участник в политическия живот в България. Темата ще коментираме в следващите минути със заместник- председателя на партията Найден Кирилов. От учредяването на партията през юли до момента, г-н Кирилов, сте изградили структури в 15 български града. Ще продължи ли този процес на изграждане на партията и от какво се ръководите при избирането на вашите членове и при формирането на структурите ви ?


Найден Кирилов: Точно така, до този момент имаме 15 структури и ще продължим изграждането на такива. Това, около което ние сме се обединили е именно това, да направим една партия, която да провежда политика от хората за хората. Да стане така, че успешни хора да работят за успешна България. Това може да стане само когато ние като изповядващи съпричастността като основна ценност на нашата партия, я превръщаме в реалност. Това може да стане, когато обикаляме в страната, когато показваме нашите идеи, когато посочваме какви са нашите политики и търсим от хората не само подкрепа на нашата политика, а и предложения, какви политики да бъдат водени, за да можем да достигнем нашата основна цел - да реформираме политическите институции, да реформираме въобще институциите и да можем да провеждаме заедно една политика на благоденствието, която да замени политиката на мизерията, която се води според нас и до днес в този български дълго продължил преход.


Водещ: Едно от нещата, които отличават партия „Република БГ“ е, че нейните членове преди не са участвали в партийни проекти. Това дава ли ви предимства и очаквате ли да ви донесе повече симпатии от страна на електората, защото знаем, хората не вярват много на българските политици ?


Найден Кирилов: Това е една от отличителните черти на българската политическа система, това, че хората не вярват на политическите партии. Кой друг обаче да провежда политика в условията на парламентарно управление, ако не политическите партии. Хората в един момент сами ще осъзнаят, те дори вече го осъзнават, но не желаят да се доверят на сегашните политически партии, така че според нас в един момент „Република БГ” ще заеме едно голямо място в българския политически живот, именно защото сме нови хора. Това има и връзка с предходния ви въпрос – какви хора избираме, когато искаме да създадем структури в провинцията, когато искаме да създадем там местни организации. Това е водещото, което е било и при създаването на инициативния комитет и при учредяването на партията. Ние винаги залагаме на три фактора, които да бъдат във всяка една личност, която кандидатства за членство в „Република БГ” или за ръководна длъжност. Ние искаме да отговаря на 3 критерия, а именно: да бъде знаещ човек, да бъде морален човек и да бъде ентусиазиран човек.
Ние бяхме свидетели, колко ниско компетентни хора, колко „калинки“ имаше в предходното управление. В настоящето също можем да дадем достатъчно много примери. Другото, което е много важно е, че тези хора могат да бъдат знаещи, но трябва да бъдат морални. Техните граници на морала трябва да бъдат доста тесни. Виждате какво става с разширяване на границите на морала. Става въпрос за казуси като „Бисеров“ и други подобни, които са в българския политически живот. На трето място, което е във връзка с казаното относно недоверието на българите в политическите партии. Тези хора, които ние търсим, трябва да бъдат ентусиазирани, има много знаещи, има много морални хора, но те считат, че политиката е едва ли не мръсна работа. Считайки, че политиката е мръсна работа, те я оставиха в ръцете на хора, които наистина пипат с мръсни ръце. До там се стигна, че в един момент се получи един омагьосан кръг. Не желаем да се занимаваме с политика, но същевременно недоволстваме. На този порочен кръг трябва веднъж завинаги да се сложи край и да се даде едно ново начало. Именно за това ние заложихме на нови хора, на хора, които никога до сега не са участвали във властта и са знаещи, можещи и ентусиазирани и да не забравяме и отговорни. Хора, които могат да носят отговорност.


Водещ: Какви цели си поставяте като политическа партия и как виждате мястото си на политическата сцена през следващата 2014 година ? До тогава ще натрупате още малко опит, още месеци ще минат.


Найден Кирилов: Така е, ще натрупаме опит. Ние все пак не чакахме нашата регистрация, ние провеждахме активна политика и организационна дейност, още от само създаване на инициативният комитет. Ние изразяваме позиция по почти, да не кажа всички теми, свързани с българския политически живот, които са актуални. Това е благодарение на нашата експертност, на хора, които до този момент не са участвали в политическия живот, но пък познават процесите, както в бизнеса, така и в обществото, така че ние разчитаме по-бързо да достигнат до крайния извод, че е нужна промяна, а тази промяна може да бъде постигната, чрез тези нови хора. Отделно, така или иначе нашите политики, които сме ги формирали, ние ще ги отстояваме ежедневно, дори прокарването на нашата политика, а именно най-вече да се спрем на това, което сме казали в самото начало на учредяването на партията. Става въпрос за това да отстояваме нашите политически права, да отстояваме нашите граждански права, за да може впоследствие да отстояване нашите икономически права, което е свързано и с предлаганите от нас политики във всяка една сфера. Като започнем от политическия живот и стигнем до администрацията, култура, образование.


Водещ: Ще участвате ли в следващите избори – през 2014 със сигурност ще има избори за представители в ЕП, възможно е да има и предсрочни парламентарни избори, това зависи от политическата обстановка в страната ?


Найден Кирилов: Разбира се, ние няма да чакаме и да гадаем какво би станало. Като всяка една партия, която си е поставила за цел да влезе в обществено-политическия живот като реален участник, това означава тя да се бори за властта. Това съвпада изцяло и с нашата идеология, а именно институционалната идеология - да променим институциите така, че да може да се води по-успешна политика и да се прокарват по-добри правила, в които да живее обществото. Ние поради тази причина категорично заявяваме, че ще участваме във всички избори, които българският политически живот слага на дневен ред. Категорично ще участваме. Това ще бъде не самоцелно, за да влезем във властта, напротив ние гледаме на властта само и единствено като средство за промяна на институциите. Институциите като една система от правила, която да бъде създадена от хората, за да може по-добре да регулира икономическите и социални взаимоотношения.


Водещ: Имате ли допирни точки във вижданията си с някои от другите политически формации у нас и с кого бихте работили съвместно ?


Найден Кирилов: Ние, макар и да сме млада, новосформирана партия имаме каприза и амбицията ние да задаваме дневния ред, ние да поставяме водещи приоритети, а не да се съобразяваме с това, което ни е налагано. До този момент ние не виждаме политическа партия, с която бихме се коалирали, тъй като до този момент всичките тези политически партии, които са активна част от политическият живот според нас са част от статуквото или негово производно. Свързани са с миналото, свързани са със негативните явления в българския живот, с негативните неща от българската икономика и според нас, ако ние бъдем „контра пункт и антипод” на статуквото и на случващото се, то поради тази причина ние не можем да бъдем коалиционни партньори за сега с никой.


Водещ: 2013 година бе много динамична като политически процеси у нас – минахме през оставка на правителството на ГЕРБ, служебен кабинет, предсрочни избори, конфигурация в парламента, която не му позволява да работи ефективно, каква е вашата оценка за политическата 2013 и очаквате ли следващата 2014 да е по-добра ?


Найден Кирилов: Безспорно 2014г. трябва да бъде по-добра, най-малкото защото вече нови партии навлязоха в българския политически живот. „Република БГ” ще участва активно в политическия живот и това ще промени съществена част от нещата, макар това да става трудно и бавно и да осъзнаваме трудностите, пред които ще бъдем изправени. А, що се отнася до 2013г., вярно е това, че това беше една много динамична година, тя сама тръгна така с подаването на оставката на ПП ГЕРБ и с проведените след това избори и нанесените сътресения. Хубаво е българското общество да направи поуките, които тази политическа година му предложи да не вземат тези решения, които не трябва да бъдат повтаряни в настоящето. Да бъдат взимани нови решения, които да не повтарят грешките на 2013г. Именно, че българският политически живот се нуждае от многообразие, от нови партии, които да изразяват интересите на гражданите, а не само на тези ексклузивни институции, които виждаме в момента.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?