19 Септември 2014

Ралица Данчева: Необходима е институционална промяна, за да се случат нещата в България

Водещ: Продължаваме в предизборното ни студио да говорим с кандидатите за народни представители от различните политически формации за техните приоритети, идеи и платформи за развитието на регионите в България и на страната като цяло. В следващите минути отиваме отново към Смолян, за да чуем какво предлага водачът на листата на партия „Република БГ“ в Родопския район – Ралица Данчева. Как Вие виждате развитието на Смолян и областта, г-жо Данчева?

Ралица Данчева: Развитието на Смолян и областта виждаме в използване на ресурсите на нашия красив регион. Естествено е да бъде подобрена инфраструктурата, да имаме една работеща администрация, съответно развитие на туризъм, дърводобив. Много е подходящ регионът за екоземеделие и други промишлености, но е много важно между всичките тези звена да има връзка. Това би могло да се случи. Ние бихме могли да бъдем един много успешен регион.

Водещ: През февруари 2013 г. като активен участник в протестите тогава, подчертавате, че никога не сте била член на някоя партия. Какво се промени оттогава?
Ралица Данчева: Така е. Оттогава аз осъзнах, че всъщност може би нямаме реален граждански контрол, не можем реално да изразим това, което искаме и нашите идеи за промяна. Така че в платформата и в идеите на „Република БГ“ видях начин да се справим с тези проблеми, които толкова дълго, вече 25 години, не успяваме.

Водещ: Участвала сте в учителските стачки и сте била основен организатор на протестите срещу монополите.

Ралица Данчева: Да.

Водещ: Сега през 2014 г. за какво е редно да се протестира, срещу какво?

Ралица Данчева: Срещу статуквото като цяло. Осъзнах, че всъщност е необходима институционална промяна, за да се случат нещата. Така че време е да разчупим политическия модел и да променим статуквото.

Водещ: Как трябва да се промени това статукво според Вас?

Ралица Данчева: С промяна в институциите на всяко ниво във всяка област.

Водещ: Отново се заговори за увеличение на цените на тока – това, което изкара хората на улицата през февруари 2013 г. Вашата позиция каква е по темата?
Ралица Данчева: Знаете ли, сега си спомням какви бяха исканията тогава.
Ние включително ги внесохме при президента. Не, че получихме отговор. Но си спомням, че тогава искахме незабавна промяна на ценообразуването и разбираеми сметки за потребителите, да бъдат преразгледани осемте вида такси, включени в цената, да отпаднат такси за включване и проверка на електромери. Искахме разсекретяване на договорите. Дори си спомням, че след консултации с наши приятели, предлагахме и механизми за намаляване на цената на електроенергията. Сега разбирам, че всъщност в енергетиката трябва да бъде извършена радикална промяна в целия сектор.

Водещ: Какво трябва да предвижда тази радикална промяна?

Ралица Данчева: Аз не бих се ангажирала да кажа какво конкретно, защото ние имаме експерти и те знаят как това да се случи. Но промяната наистина трябва да е радикална. Не бива това да бъде политическо говорене.

Водещ: Занимавате се с образование в професията си, по специално с деца със специални образователни потребности. Какво трябва и може да се направи, не само за децата, а за хората със специални потребности у нас, а и от гледна точка на образованието за тези деца?

Ралица Данчева: И за децата със специални потребности, и за всички деца трябва да им дадем възможност да има развитие, да създадем такива условия и такава среда, в която всяко дете да се чувства успешно и да се развива, според своите потенциални възможности. Има достатъчно добри модели и това би могло да се случи. Сега разбира се, колегите работят много съвестно и влизайки в общообразователното училище, подпомагайки ги, правят усилия, но отново трябва… Знаете, образованието е консервативна система. Време е за промяна в сектора.

Водещ: Като говорим за деца и образование, какво е мнението Ви за случилото се в село Калище, община Ковачевци?

Ралица Данчева: Разбира се, че аз мога да изразя тук свое лично мнение, че редно е да бъдем толерантни. Тъй като и моята последна специалност е „Приобщаващо образование“, специално имам стратегия за справяне в такива ситуации, работа с деца бежанци. Бихме могли да бъдем по-толерантни. Редно е.

Водещ: Трябва ли децата бежанци да останат там в това училище или трябва да бъдат преместени, както предлага служебният образователен министър?

Ралица Данчева: Моята лична позиция е, че те трябва да останат.

Водещ: Въпреки недоволството на местните?

Ралица Данчева: Въпреки недоволството на местните, да. Ние просто трябва да покажем, че наистина сме толерантни. Децата не носят вина за това, което правим ние възрастните и ние сме длъжни да се погрижим за тях.

Водещ: Казахте, че образованието е консервативна система. Какво и как може да се промени в българското образование, според Вас?

Ралица Данчева: Като се започне от общуването деца – учител, като се премине през една нова класна стая. Новата класна стая не би трябвало да изглежда две редица или 3 чинове и децата да гледат гърбовете на своите приятели. По-скоро вече работа по групи, децата да бъдат активната част. Има достатъчно информация в интернет. Учителят трябва по-скоро да насочва децата в групова работа, в проекта работа. Може би това е визията за едно съвременно образование.

Водещ: И в края на нашия разговор да Ви попитам и за една позиция на партия „Република БГ“, в която днес се посочва, че случаят с Корпоративна търговска банка е политически и криминален синтез на сбъркания преход. Да ни разясните малко повече да тази позиция.

Ралица Данчева: Ясно е чии интереси обслужва КТБ. През всичките тези… То е като едно отражение на този 25-годишен преход. Това си е един криминален политически проект, така че ясно е, че обслужва частни интереси, специално на Цветан Василев и на тези политически кръгове, които са зад него. Целта е ясна – да се контролира по-голямата част от българската икономика. Така че това е един сгрешен модел.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?