01 Септември 2014

Георги Василев: Служебният кабинет трябва да спазва възложените му от Конституцията правомощия

Георги Василев, председател на Политическа партия „Република БГ“ в интервю за Радио „Фокус, „Това е България“.

Водещ: „Всяко служебно правителство има ясно разписан и точно регламентиран в Конституцията и законите на страната мандат” – това се казва в становище на партия „Република БГ“, съобщиха от пресцентъра на партията. В становището им е записано още, че подготовката за емитиране на нов публичен дълг, излишното всяване на паника в енергийната система чрез уверения за необходимостта от рязко поскъпване на тока, предлагането на дългосрочни външнополитически и отбранителни визии, спирането и стартирането на стратегически инфраструктурни проекти, са несвойствени задачи, с които служебният кабинет не може и не трябва да се занимава. Повече ще коментираме в следващите минути с председателя на партия „Република БГ“ Георги Василев, добър вечер.

Георги Василев: Добър вечер.

Водещ: Защо, господин Василев, се противопоставяте на тези действия на служебния кабинет?

Георги Василев: Формулировката може би не е точно противопоставяне, просто изискване служебният кабинет да си спазва точно възложените му от Конституцията правомощия, а именно да осигури нормалното функциониране на правителството през периода, през изборния период, и също така да осигури честните и справедливи избори, които нашето общество иска да види.

Водещ: Как оценявате скандала около проекта „Визия 2020 България в НАТО“, в който бе записано първоначално, че Русия е заплаха за сигурността на страната ни?

Георги Василев: Точно така бих го описал – като скандал, защото външнополитическите въпроси, въпросите на националната отбрана, военнополитическата доктрина на една страна – това са изключително важни и чувствителни въпроси, които засягат не само нас, гражданите на днешния ден, но и нашите бъдещи потомци. Едната стратегия се изгражда с визия за 10, 20, 50 години и определянето кои са врагове или кои са приятели в никакъв случай не трябва да се приема така с лека ръка. Напротив, това трябва да е резултат на един изключително мащабен обществен дебат, където да се чуят гласовете абсолютно на всички в обществото, да се преглежда, да се намери балансираното решение на различните интереси в обществото и чак след това да се поднесе за одобрение от легитимен законодателен орган, каквото е Народното събрание на България. Така че просто не само излиза извън правомощията на служебното правителство, но и подходът да се решава от днес за утре такъв важен въпрос е скандално.

Водещ: Написахте статия по повод казуса около казуса около Корпоративна търговска банка, кръстена „Случаят КТБ и институционалната криза на българското общество“. Има ли в случая полезни ходове същото това служебно правителство или ситуацията трябва да остане да се решава от новоизбрания кабинет?

Георги Василев: Служебното правителство трябва да изпълни това, което има като общо задължение по отношение работата на правителството – да осигури нормалното функциониране на държавната администрация и в този план една от задачите е да осигури работата на квесторите на банката и по никакъв начин да не позволи някакви прибързани действия, които могат да доведат до обезценка, до разпродажба, до унищожаване на документация, до заместване на дълг срещу собственост, т.е. всякакви действия, които могат да повлекат сериозни икономически последствия. Да не забравяме, че КТБ е особена банка. Както съм написал в своята статия – тя е типичен пример на това как не трябва да се изгражда една банка. При нея има явно сливане на депозитната банкова дейност с инвестиционната банкова дейност, а в световен мащаб още от кризата през 29-та година в щатите знаем, че колко е опасно това сливане между депозитно банкиране и инвестиционно банкиране. В случая КТБ действаше като един инвестиционен фонд на своя мажоритарен акционер, но използвайки парите, не неговите пари, използвайки парите на вложителите и това абсолютно не трябва да се допуска. По този начин не е работа на служебното правителство да търси решения на въпроса, а този въпрос трябва да се изследва в цялата своя дълбочина, да се разкрият истинските причини за това защо се е допуснало такъв случай, да се види къде са грешките в институциите и една от първите точки на следващото народно събрание е да разгледа този анализ и да предприеме съответните законодателни мерки, така че да не се допусне втори случай КТБ. Значи, последствията ще бъдат трагични, както за българската финансова система, така и за икономиката ни.

Водещ: Служебният финансов министър Румен Порожанов заяви днес, че се търсят възможности за достъп до всички депозити между 500 и 1000 лева, така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Правилна стъпка ли е това?

Георги Василев: Това е много популистко. Това е явно нарушение на, най-малкото грешна и неправилна интерпретация на Закона за защита на депозитите. Не може да има селективно… Не може да има селективен подход в решаването на този въпрос и както вече казах, не може да се решава нещо, което може да доведе до сериозни икономически последствия. Първо трябва да се види реалното състояние на банката, на нейните активи или пасиви, да се анализират от икономисти, които разбират за какво става въпрос, да се подготви доклад, който да бъде разгледан не от служебното правителство, а от едно легитимно избрано правителство с действащ парламент и този действащ парламент да предприеме съответните законодателни инициативи и да даде окончателното решение на случая КТБ. Във всеки случай най-важното е, че няма абсолютно никаква необходимост да се прибързва. Нямаме системен финансов, системна финансова криза. Нямаме домино ефект на една банка, която е във фалит и която предизвиква фалита на други банки, така че няма абсолютно никаква необходимост да се бърза, да се прибързва и което да поражда съмнения, че някой може да се облагодетелства от цялата тази трагична ситуация.

Водещ: Използвам случая, че говорим, за да попитам – предизборната кампания наближава, докъде стигнахте с определянето на листите на „Република БГ“ и кога ще бъдат представени кандидатите ви за народни представители?

Георги Василев: Просто, в момента, за да дам това интервю излязох от съвещанието, където разглеждаме и приемаме окончателния вариант за приемане на нашите листи. Те ще бъдат обявени официално във всички медии, така че нашата общественост ще бъде запозната с кандидатите на „Република БГ“.

Водещ: Кога да очакваме това да се случи, следващата седмица предполагам?

Георги Василев: Да, в началото на следващата седмица нашите кандидати ще бъдат вече официално оповестени.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?