11 Февруари 2016

Срещата в Лондон е началото на края на Борисов

Нишан ДЖИНГОЗЯН:

Вече силно се съмнявам в повторна изборна победа на ГЕРБ в английската столица, казва заместник-председателят на организацията на БСП в Лондон

Интервю на Александър Симов

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в морската столица. Преди 15 години заминава за Англия, където се дипломира като магистър по мениджмънт на околната среда в Кингстън юнивърсити - Лондон. Работил е в Националната здравна система на Великобритания. Нишан бе инициатор на проекта "Солидарност с българските медици", който бе създаден през 2004 г.

  • "На срещата с Борисов свободни хора в свободна държава задаваха въпроси на политик, който е на изборна длъжност"
  • "Студентите във Великобритания са обединени около кандидатурата на Ирина Бокова за ООН и са започнали кампания в нейна подкрепа"

- Господин Джингозян, вие сте един от хората, които бяха на прословутата среща с премиера Бойко Борисов в Лондон, и му зададохте въпрос, на който той не отговори. КГБ, ДС и Руското посолство ли ви платиха, за да смущавате българската стабилност?

- Лавината от обвинения, които се стовариха върху г-н Борисов в Лондон, се пренесоха със скоростта на светлината и в България. Два дни това бе топновината в страната. Аз смятам, че нервната им реакция е нормална. Това, което не е нормално и не е професионално, е да търсят виновник за тази злополучна среща.
В посолството присъстваха около 250-300 човека. Всички те бяха поканени, всички зададоха въпроси, които засягат всички българи, независимо дали живеят в България или във Великобритания. Не чух дори един въпрос, който да не бе аргументиран или да не бе базиран на фактология. Примерно, въпросите за статията в "Шпигел", или за г-жа Бокова. Не въпросите бяха режисирани и предизвикаха този скандал, а по-скоро невъзможността на г-н Борисов да отговори адекватно на зададените му въпроси.

- Как си обяснявате нервната реакция на властта? Пресаташето на Бойко Борисов заподозря конспирация, един анализатор - Илиян Василев, нарече срещата "хибридна атака"...

- Не се чувствам част от никаква конспирация и не обичам конспиративните теории. Не работя за КГБ, нямам досие в ДС, дори не подозирах, че тази среща ще се превърне в началото на края на политическата кариера на г-н Борисов.

- Чувствате ли се като част от сценарий, предназначен да "подрие българската политическа стабилност"?

- Ако бяхте присъствали на тази среща, щяхте да намерите отговора на това, какво подрива "българската политическа стабилност". Отговорът на този въпрос се съдържаше вьв въпросите на българите, които питаха г-н Борисов за безпътицата в България, за трудното икономическо състояние, за липсата на перспектива, за тези два милиона българи в чужбина, за бъдещето на децата им, за разорената икономика и липсата на държавност. Тези констатации на присъстващите в залата са доказателство за това, че фразата "политическа стабилност" е изпразнена от съдържание - "hot air", както се казва във Великобритания.

- Подготвен ли беше премиерът Бойко Борисов за срещата според вас?

- Свободни хора в свободна държава задаваха въпроси на политик, който е на изборна длъжност. Това е практика във Великобритания. Всеки, който е живял дълго време в държава с дълга традиция на демократично управление, се научава, че политиците не живеят на Олимп, нямат синя кръв и не са пратеници на Бог. Следователно, от тях се изисква отчет за направеното.

- Как се случи така, че именно в Лондон той получи въпросите, които никога не му задават у нас?

- Обществото във Великобритания, гражданите във Великобритания са се научили да се борят за правата си. Обществото е извървяло много по-дълъг път от този в България и нивото на непримиримост към всичко това, за което говорихме преди малко, е много по-високо отколкото в България. Българите като част от обществото тук стъпка по стъпка адаптират тези стандарти и както се видя на срещата с г-н Борисов - ги прилагат.

- Част от представителите на мнозинството изкараха виновен и посланика на България в Лондон Константин Димитров. Негова ли е вината според вас?

- Познавам лично г-н Димитров. Преди няколко месеца бях поканен от него на среща по повод кампанията, която провеждаме във Великобритания относно правата на българите и предстоящия референдум. Останах с много добри впечатления. Не бих си позволил да обвиня г-н Димитров в провала на тази среща. Да, може би срещата трябваше да се проведе в по-голяма зала, микрофоните не работеха и т.н, но нямаше нито един въпрос или упрек, отправен към него. Може би тази негативна реакция на българите е нормална. Когато се съберат прекалено много проблеми, винаги този, който е най-силно експониран в публичното пространство, е главният виновник. С това усещане останах и в посолството. Може би ми отне около 10 минути за да преценя, че това събитие ще се окаже тотален провал. Негативната енергия се усещаше осезаемо вьв въздуха и нямаше връщане назад.

- Доволен ли сте от отговора, който получихте от министър Даниел Митов за това какво е предприела България да защити правата на българите и да подсигури тяхното участие в референдума за излизане от ЕС, който ще се проведе във Великобритания?

- Не, категорично не съм доволен. Аз споделих това и с него след кратък разговор, който проведохме след срещата. Това, което се надявах да чуя, не бе изречено от него, не бе изречено и от г-н Борисов. Три пъти повторих един и същ въпрос: "Повдигнахте ли въпроса за референдума и за недопускането на българските граждани, живеещи тук, пред г-н Камерън"? Изрично подчертах, че този референдум решава съдбата на 200 000 български граждани, данъкоплатци и гласоподаватели. Ако вие живеете на 3000 км от България и предстои референдум, който може би ще промени живота ви - дали ще разчитате на подкрепата на правителството, като гражданин на България?! Попитайте българите във Великобритания дали някъде са прочели или чули за позицията на г-н Борисов по тази тема? Въпреки неудовлетворението ми от отговорите, поканих г-н Митов на дебат в Британския парламент в началото на месец май, защото вярвам, че този проблем не може да бъде решен без активната намеса на правителството на България и на обединените усилия на всички български политици. Г-н Митов прие поканата, обменихме координати. Затова не разбирам и обвиненията, че е саботаж, за някакъв пъклен план за дискредитация и т.н. Ако лично съм искал да постигна това, не бих си оставил визитната картичка, не бих поканил г-н Митов на дебат.

- Как си обяснявате факта, че много медии у нас отразиха от срещата единствено въпроса за Пеевски, а пропуснаха всички останали питания - и за "Южен поток", и за Бокова?

- Не познавам достатъчно добре медийната среда в България, но предполагам, че страх от навлизане в нечие пространство до голяма степен е било решаващият фактор. Понеже ме попитахте за г-жа Бокова, бих искал да споделя, че бях поканен на среща, организирана от българските студенти в Университета на Кеймбридж, на която присъстваха български студенти от 27 университета във Великобритания. Без да преувеличавам, на тази среща присъстваха може би бъдещите лидери на България. Изключително добре образовани, млади хора с гражданска позиция, с виждане за бъдещето на България. Момчета и момичета с енергия за промяна и с качества, които да я осъществят. Те всички са обединени около кандидатурата на г-жа Бокова и са започнали кампания в нейна подкрепа. Надяваме се г-жа Бокова да има възможност да присъства на срещата в Британския парламент, която ще бъде организира от БСП-Лондон, Лейбъристката партия и Партито Демократико.

- ГЕРБ спечели изборите в Лондон през 2014 година, но, ако изборите са сега, те биха ли повторили резултата си?

- Ако настроенията на срещата с г-н Борисов са представителна извадка за настроенията в българското общество, то силно се съмнявам в повторен изборен резултат за ГЕРБ в Лондон. Не забравяйте, че единствената българска политическа сила, която се ангажира с правата на българите тук, е БСП. Като активно въвлечен в тази кампания, се надявам, че българската общност тук ще оцени този факт.

Източник: Дума, 11. Февруари 2016

 

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?