01 Октомври 2014

Венцислав Великов: Република БГ ще промени философията на институциите да работят за гражданите

- Любов, страст или необходимост е за Венцислав Великов участието в обществено- политическия живот на Русе?

- Очаквах да се започне това интервю традиционно… Макар и тезата да е поизтъркана, но по себе си мога да твърдя, че веднъж като се докоснеш до политиката, отровата влиза пред порите и така те държи…Страст- има. Любов? Трудно е да обичаш нещо, което е част от теб.

В партийно политическия смисъл за първи път сметнах за необходимо да участвам пряко в политически избори…

- Като че ли не е за първи път, преди три години се беше кандидатирал за кмет на Русе?

- Не, оглавявах гражданска листа на национален съюз, не е била партийна листа. Така е, участвах, но не като член на партия сега се явявам за първи път.

- Това се случи преди 3 години. Има ли промяна в ситуацията?

- Да, влоши се и най-вече това си личи в пълната развала на институциите. Последните 3 години, тенденциите които наблюдавахме, станаха по мрачни. По време на управлението, което имахме на местните избори, говоря за правителството на Бойко Борисов, натискът над гражданското общество се усилваше. Тогава и имаше най-голям брой невалидни бюлетини- 750 000, което е пряко следствие от натиска. Според някои това е и заради опитите за манипулации. След това в Русе наблюдавахме близо година и половина- две пълно концентриране на местната и на централната власт в ръцете на една партия, което на мен, като човек, живял и по времето на комунизма, ми напомни тоталитарния режим. Този, който няма добри отношения с управляващите, има проблеми. Това е обществена тайна или по-скоро не е изненада за никого.

- Ако си послужим с мотив от литературата и по-скоро с едно мнение на Вапцаров, че героите не може и не са само бели, или само черни, в случая вероятно може и нещо добро да се види?

- Асо се опитаме да сме обективни, през последните 25 години няма управление, за което може да се каже само добро. Това е моята цел на тези избори- да предложим на русенци нещо различно.

- И то е?

- Първото различно е че ние искаме властта не за да управляваме и да консумираме ресурсите, които тя има. Нашата цел е да променим институциите, като ги напълним със съдържание. Кризата в институциите е пряко следствие от тоталитаризма. Те продължават да не работят в интерес на гражданите. Това всеки го вижда всеки ден, когато опре до държавата и до нейните институции.

Гражданите сме едно нежелано зло за чиновника. Ние го караме да работи… Това пречи на бизнеса, на гражданите, губи се времето на всички, а за очакваните услуги ние си плащаме чрез данъците, преки и косвени. Но сме обслужвани лошо на ниво чиновник, а от друга страна си плащаме за услуги, които са толкова окрадени до ниво да не вършат никаква работа. Като пример ще дам дупките по улиците- в белите държави със същите пари се постигат много по-добри резултати като качество. По подобен начин стоят нещата и със здравеопазването… и с образованието.

Нормата на кражба в България е много висока. Това налага институциите да бъдат извадени от състояние на самодостатъчност и да започнат да работят за гражданите. Тези чиновници, които могат, да се пренастроят, а останалите- да си потърсят друга подходяща работа. Това със сигурност няма да им хареса, но те по принцип гласуват за онзи, който ги е назначил.

- Като обществена личност, която създаде фейсбук групата „Обществен съвет”, и следеше отблизо както работата на Общината, така и на Общинския съвет, как ще коментираш осезаемото увеличение на заплатите на старейшините? Заслужени ли са, оправдан ли е този публичен разход, подобри ли се работата им?

- Лично аз съм върл противник да има каквото и да е заплащане на общинските съветници. Да не говорим за тези копрадорски размери, които наблюдаваме в момента. За два часа работа хората получават една средна заплата за Русе. Мисля, че всички ние, които сме се явили на избори, имаме вътрешната убеденост, че знаем как да променим нещата така, че гражданите да живеят по-добре, а не да вземаме едни заплати. За мен въвеждането на заплащане в общинските съвети и особено тези високи размери, е престъпление за гражданите.

Местното самоуправление също е една институция, която работи за себе си, а не за гражданите. Въпросът ми е коректно зададен- какво се промени след като заплатите на съветниците се увеличиха, отговорът е- НИЩО. Не съм забелязал качествена промяна в тяхната работа. Освен че по-често ходят на сесии, за да не ги глобяват. И преди си бяха групи по интереси, и сега е същото.

Така единодушно се разпродават общински имоти, което намирам за доста опасно, вредно, с тежки последици. Защото тези имоти в един момент ще свършат. Една от тезите на Република.БГ е всяко разпореждане на общината с недвижим имот, следва да бъде съпроводено с местен референдум.

Гражданите са реално собствениците на общинските имоти, следва първо да знаят, както и да имат мнение, което да бъде чуто.

- А по отношение на определяне на проектите, те дали са най-актуалните за Русе и за неговите граждани…

- Проблем за русенци е паркирането в централната част на града. Той трябва да се реши с мозък, не само с джоб…Абсурдно е живеещите в центъра да не може да паркират автомобилите си. Но и никой не иска да го реши, защото „паякът” и скобите носят добри приходи. Това да се плаща или за паркиране, или за глоба при липса на достатъчно места, е рекет.

Другият проблем е желанието на всеки кмет по времето на своя мандат да направи един мегаломански проект в центъра, за да може хората да му ръкопляскат и когато става въпрос на няколко милиона, да остане и нещо от тях…Едва ли проблемът на Русе е напудрянето на центъра. А трябва да се спаси архитектурното наследство, което е не само лицето, а и сърцето на града. Няма пари да се оправи бившата сграда на полицията, където е било първото застрахователно дружество, а сменяме асфалта с плочки с неясно качество. А това, че е частна сграда- Законът за устройство на територията дава възможност на Общината да извърши ремонтът и след това да представи сметката на собствениците.

- Русе и Дунава, любима тема на всички преди избори…

- Аз съм русчуклия и ми омръзна последните 20 години на всички избори да слушам как Русе трябва и ще се обърне към Дунава… Това не се случва, защото няма цялостна визия какво искаме. Приятното е, че вече има такава визия, но не е ясно как ще бъде обезпечен ресурсно. Не трябва само и единствено да се разчита на Дунавската стратегия. Необходимо е вече и Русе, а и държавата, да вложат в тази идея някой лев. Нищо не пречи да се съживи крайбрежната алея, а не да бъде толкова сива и скучна. А спокойно може да се предложи на малкия и на средния бизнес да направи нещо, което и ще е полезно, а и ще провокира местната инициатива, като хората ще инвестират собствени средства.

- Защо русенци да подкрепят Република БГ?

- Защото сме различни от останалите. Идваме, за да живеем всички по- добре. Целта ни не е да сме самоцелно във властта и да живеем от нея. Ако имаме представителство в парламента, то няма как партиите на прехода да бъдат наши коалиционни партньори. Ние разглеждане настоящото ни участие в изборите като начало на участие в политическия живот. Правим всичко възможно и се надяваме да получим доверието на достатъчен брой граждани, за да участваме в парламента.

- А как да се спре преселението на младите българи, и не само на младите, към Европа?

- Трудно, но не е невъзможно. Факт е, че почти няма българско семейство, където да няма емигрант. Трябва да създадем възможност на нашите деца да живеят и да работят тук. Напускат страната, защото нашето образование не е това, което трябва да бъде, за съжаление. То може да бъде поне такова, каквото беше.

А за работата- трябва да се позволи на фирмите да работят, а не да очакват постоянно и отвсякъде удари. Бизнес средата е толкова абсурдна, че се учудвам и та малкото инвеститори, които са се престрашили да правят бизнес тук.

Ето и доказателство- българите не инвестират парите си също, а ги събират на влог. В тази бедност, в която е затънало българското общество, депозитите на гражданите се увеличават. Случаят КТБ трябва да бъде решен, като се спази закона. А очевидно вината да се стигне дотук е на ГЕРб и на ДПС.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?