24 Април 2014

Владимир Георгиев: Подписи за участие в избори са пречка пред демократичния процес

Водещ: Отново фокусираме върху предизборното събиране на подписи в подкрепа на политическите партии. „Република БГ” предлага да се премахне практиката. Какви са аргументите, питаме Владимир Георгиев, организационен секретар на „Република БГ”. Защо сте против събирането на подписи?

Владимир Георгиев: Без съмнение проблемът с подписите, който се раздуха в последните дни, е законодателен проблем или проблем, който законодателят не е домислил както трябва. На първо място трябва да се спомене, че това е събиране на подписи, което не се ангажира с верността и точността на приложените подписи или лични данни. Де факто ние не можем да искаме или да търсим никаква отговорност от този, който събира подписи, без да сме му дали възможност, първо, като задължение и второ, като право, да проверява верността на подписите, които се събират. Както казах, това е законодателен проблем, но трябва да погледнем, както се казва, гората зад дърветата. Дали наистина е само едно недомислие на законодателя? След като го огледаме малко по-подробно, виждаме, че в крайна сметка ние имаме поредната пречка или спънка пред развитието на нормалния демократичен процес в България. Такава спънка е събирането на подписи, такава спънка е 4-процентната бариера, такава спънка са субсидиите на партиите, които се дават само на една част от партиите. Има и много други, например депозитите във връзка с участие в избори. Така че нека да разгледаме по-сериозно нещата. Не можем да казваме само, че това е законово недомислие и трябва да се премахне. Трябва да се премахне не като законово недомислие, а трябва да се премахне като спънка пред развитието на демократичния процес в България. Например в друг закон, Закона за референдумите, е залегнало още едно огромно ограничение на прякото участие – това са 500-те хиляди подписа, които трябва да се съберат, за да стигнем до референдум. Огромен брой подписи за една малка България. Давам само пример с Швейцария, която е сравнима като население с България, но е много по-напреднала от нас в развитието си в референдумите. Там има ограничение от 100 хиляди подписа. Т.е. виждаме, че имаме един комплекс от ограничения, които са поставени пред развитието на демократичния процес в страната и „Република БГ” още със самото си създаване видя тези ограничения и започна да ги атакува. И първото, което атакуваме, това са партийните субсидии. Това се вижда ясно, ние го атакуваме в цялата страна със събирането на подписката. Подписката върви вече в 37 града с над 100 екипа, които събират подписи, събрани са над 250 хиляди подписа и до края на май ние ще съберем необходимото количество подписи въпреки огромното ограничение, за да можем да съборим това първо и важно ограничение, което стои пред демократичния процес в страната.

Водещ: Вие твърдите, че е недемократично това, че трябва да има ограничения, каквито са сегашната бариера от 4%, както и нужното събиране на 500 хиляди подписа. От друга страна обаче, ако има контрол и гаранция, че не се злоупотребява с подписи, тези ограничения не са ли всъщност в полза на демокрацията? Алтернативата е наличието на твърде много партии в парламента.

Владимир Георгиев: Алтернатива на демократичния процес, де факто алтернативата е недемократичност. Алтернативата на демократичността е недемократичността. Каквото и ограничение да сложим пред демократичността, то ще бъде недемократично. Единствено избирателят е този, който решава, а не някой друг, който поставя бариери. Единствено избирателят е този, който решава кой трябва да го представлява. След като има хора, които са гласували за тези партии, те имат право да влязат и да ги представляват тези хора в парламента. Така че тези ограничения определено са изкуствено сложени, определено се сложени с цел и тази цел е ограничаването на демократичността.

Водещ: За предстоящите евроизбори има 30 партии и коалиции с кандидати, ако всички те влязат в един български парламент при сходна ситуация, това не би ли затруднило значително управлението на държавата?

Владимир Георгиев: Вижте, нищо, което е демократично, не може да затрудни нещата, защото след като има хора, които са гласували за 30 партии и тези хора са достатъчно, които са гласували за тези 30 партии, тези партии имат право. Разбирате ли проблема с демократичния процес? След като има хора, които са гласували за тази партия, тя има право да представлява тези хора в съответния орган, в случая парламента. Така че дали са 30, дали са 3, дали са 15, не е това проблемът. Проблемът е, че ние, ако сложим бариера и както в случая имаме бариера, ние лишаваме част от българския народ от неговото представителство в съответния орган на управление на страната.

Водещ: Преди няколко седмици Столична община отне разрешението на „Република БГ” да събира подписи на три възлови места в София- решение, което вие силно критикувахте. Успяхте ли да си върнете достъпа до тези три места?

Владимир Георгиев: Да, успяхме, Столична община ни върна тези три места и ние продължаваме на тези три места да събираме подписи. Подписката върви със силен темп. Както казах, събрали сме вече над 250 хиляди подписа, до края на май ще продължи подписката и считаме, че ще съберем 500 хиляди подписа. Въпреки това силно, огромно ограничение, огромното усилие, което изискват, ние сме склонни да го направим, защото знаем, че това е атака именно срещу спирането на демократичния процес, срещу един от основните стълбове, които крепят статуквото, именно държавните субсидии за партиите.

Водещ: Любопитно е обаче, че от партията обявихте, че няма да участвате в евроизборите, като цитирахте неспособността на излъчените от вас представители да защитават националните приоритети на страната ни в комплексната политическа обстановка на Евросъюза. Това не е ли един вид отбой?

Владимир Георгиев: Не. Тъй като ние имаме приоритети, които са свързани преди всичко с вътрешното устройство на страната, с развитието на българската държава, ние считаме, че ние първо трябва да участваме на изборите, които са в страната, а именно на местните избори и след това в парламентарните избори, за да можем да имаме сериозно условие или сериозната подкрепа, за да пратим представители, които наистина да свършат нещо в Европейския парламент. Пращането на хора в Европейския парламент като самоцел или като надрастване на егото само на този или онзи представител според нас е безсмислено.

Водещ: И като говорим за родна политика, смятате ли, че евроизборите ще променят нещо на родната политическа сцена?

Владимир Георгиев: Смятам, че няма да променят нищо. Разликата между основните политически сили от процент нагоре, процент надолу няма да доведе до нищо съществено като промяна.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?