04 Декември 2013

Владимир Георгиев: Решението за субсидиите е наглост и цинизъм

Организационният секретар на Политическа партия „Република БГ”, в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус":

Водещ: Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие предложение за намаляване на държавната субсидия на партиите за един получен глас на избори с 1 лев по-малко от годишния размер на субсидията. Така на практика за 2014 г. за всеки избирател партиите ще получават 11 лева, към момента субсидията е 12. Г-н Георгиев, с какъв знак, според вас, е намаляването на държавната субсидия за партиите, как това ще се отрази на тяхната дейност?

Владимир Георгиев: Въпросът за субсидиите на партиите е една дългоочаквана новина, доста дълго се обсъжда този проблем в обществото и от управляващите. Това, което обаче излезе като резултат, тези „колосални” 10 % и този „колосален” 1 лев намаление просто е наглост и цинизъм от страна на управляващите. Наистина, не може в най-бедната в ЕС държава, в която казваме, че за лечението на болни деца няма пари, за увеличаване броя на линейките, за увеличаване на заплатите на лекарите няма пари, да харчим около 100 милиона, ако не се лъжа са на година, това означава стотици милиони държавни пари за партийна дейност за четирите години.

Водещ: Т.е. това намаление е прекалено малко, така ли да ви разбирам?

Владимир Георгиев: Това е прекалено малко и даже се учудвам, че реакцията в обществото, според мен, е твърде мека. ПП „Република БГ” веднага излезе с декларация по въпроса. Ние изобщо сме против държавната субсидия за партиите. Партийните апарати не можели да се издържат, изобщо защо има такива огромни партийни апарати, които да се издържат с парите на данъкоплатеца?! Самият Станишев казва, ама „нашата партия само от членски внос не може да се издържа”. Е, каква е тази партия? Партията е обединение на единомишленици, партията е обединение на хора, които имат обща визия за развитието на обществото, а не платени апаратчици. Това, че той трябва да плаща на апарата си или другите управляващи трябва да плащат на едни огромни апарати, всъщност обществото не е длъжно да го толерира, не е длъжно да търпи подобно отношение и подобен цинизъм, бих казал, по отношение на себе си. Ние издържаме едни огромни партийни апарати, които се възпроизвеждат и се роят, без да усетят, че всъщност обществото не може да ги понася повече. И аз съм сигурен, че в следващите избори обществото ще ги накаже, защото не може да продължава това безкрайно и не може тази наглост от тяхна страна да остане ненаказана.

Водещ: Намаляването на субсидията внася ли елемент на по-справедлив диференциран подход, спрямо различните извънпарламентарни партии?
Владимир Георгиев: Защо мислите, че това е справедливо? Когато говорим за премахване на държавната субсидия, говорим за премахване на държавната субсидия изобщо. Или изобщо трябва да се премахне, или трябва да се дава на всяка партия, но това не може да бъде в една бедна държава. Може да си го позволи една Германия, може да си го позволи една Франция, но в никакъв случай не може да си го позволи една България.

Водещ: Ако говорим за финансиране, изключваме варианта въобще партиите да не бъдат субсидирани, въвежда ли този модел диференциран подход за извънпарламентарните партии, каквито предложения също имаше?

Владимир Георгиев: Не.

Водещ: Не се постига?

Владимир Георгиев: Няма никакъв подобен подход. Това е една популистка стъпка, опитваща се да удовлетвори някакви желания на обществото. Но определено съм сигурен, че тя не достига изобщо до обществото като такава и в крайна сметка ние също като политическа партия изразяваме нашето несъгласие с този подход и изобщо с държавното субсидиране на партийни структури.

Водещ: Да, „Република БГ” като цяло е против държавното субсидиране на партиите.

Владимир Георгиев: Точно така.

Водещ: Разбрах ви. Да погледнем и към още едно предложение, което се коментира в публичното пространство през последните дни, санкциониране на хора, които не са гласували. Идея, която предстои да бъде внесена като официално предложение от страна на народен представител от Коалиция за България. Каква е вашата позиция по тази тема? Трябва ли хората, които не са гласували по една или друга причина, да бъдат санкционирани?

Владимир Георгиев: Нека първо да видим откъде идва причината за търсенето на някакъв изход от тази ситуация, в която само една малка част от обществото, да кажем около 30 %, избират вече дълги години едни и същи политически сили в парламента и се получава едно запазване на политическото статукво. А огромната част от обществото остава без изразители на своя вот в парламента. Това е и заради намаляващата избирателна активност в България. Толкова ниска, че аз не знам в Европа има ли по-ниска избирателна активност. Всеки жест или всяка стъпка в посока преодоляване на този елемент е положителна. Ние всъщност сме управлявани от политици, които са избрани от по-малката част от обществото, да не кажа и тази по-малка част, която е с контролиран вот и купени гласове. Т.е. дали санкция, дали някакъв друг начин ние би трябвало да предприемем стъпки към увеличаване на избирателната активност, към преодоляване на това отвращение в обществото от политическата дейност, за да може да ни управляват хора, които са изразители на идеите и на визията на по-голямата част от обществото, а не само на няколко процента, които са контролирани или са купени. Така че при всички случаи, каквато и да е стъпка, е положителна. Тази санкция, разбира се, дали е добре, дали е зле, на мен не ми звучи много добре, но ако говорим за стъпки в тази посока, да, ние сме за такива стъпки.


Водещ: Казвате, че трябва да се търсят модели, които да мотивират хората да гласуват.


Владимир Георгиев: Точно така, защото иначе продължаваме ние да защитаваме политическото статукво, избрано от 25-30 % от населението. Останалата част не го е избрала, не е избрала тези хора, не ги понася, не може да ги търпи, но въпреки това е управлявана от тях.


Водещ: За вас, г-н Георгиев, напускането на Георги Марков на Парламентарната група на ГЕРБ е начало на разпад на групата или единичен случай? Как коментирате този случай?

Владимир Георгиев: За мен това е естествен процес. Подобни партии като ГЕРБ е нормално да почват да се люспят, да се делят през един определен период, така че дали разпад, това според мен е силна дума, но при всички случаи е начало на едно люспене, което ще продължи.


Водещ: Очаквано според вас, така ли?

Владимир Георгиев: Очаквано, да. Без съмнение очаквано.

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?