04 Ноември 2013

Владимир Георгиев: Студентите казаха ясно, че искат пълна промяна!

Владимир Георгиев, организационен секретар на ПП Република БГ, в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Господин Георгиев, почти две седмици вече студентите протестират видно, добре организирано, както може да се забележи. Какво е вашето мнение? Оправдани ли са исканията на студентите и протестиращите срещу правителството?

Владимир Георгиев: Без съмнение въпросът ви е напълно актуален. Дали всъщност студентските протести ще са отражение на някаква цялостна визия на обществото или на поносимост от страна на обществото към политическото статукво. Така или иначе дали формата на студентските протести е правилна или не, това според мен е само опит за изместване на диспута от всъщност важната му част – това че най-прогресивната част от обществото – студентите, младите изразяват своята тотална непоносимост към всички политически партии. Видяхте, че опитите от страна на някои партийни групи да „яхнат протеста”, да се присъединят към него или т.н. бяха така да се каже избутани, прекъснати още в зародиш. И това, според мен е правилно, така трябва да бъде, защото протестът всъщност не е като протестите през 90-та или през 97-ма година. Протестът е много по-различен. Тогава имахме противопоставяне между едни партийни структури срещу други партийни структури, а сега имаме противопоставяне на цялото общество срещу политическото статукво.

Водещ: И все пак, възможна ли е една повтаряемост на протестни сценарии от последните 24 години? Няколко правителства си отидоха точно след такъв тип протести, когато се вдигнаха младите хора и студентите в страната.

Владимир Георгиев: Напълно възможно, разбира се. Въпросът е тук студентите да запазят своята чистота на исканията, своята непоносимост към политически сили, които се опитват да се присъединят и да се възползват от тяхната енергия и да запазят по-дълго същността на своите искания – смяна на политическото статукво, пълна смяна и идване на нови лица. Не заместникът на този или на онзи, а изцяло нови лица в политиката. Това е, което искат студентите и те ясно го показаха.

Водещ: Има ли алтернатива, студентите виждат ли я?

Владимир Георгиев: Има, да. Този въпрос е задаван много често по простата причина, че хората виждат само едни и същи лица и по телевизията и от всички медии. Хората си викат: „Добре, тези всичките ги знаем. Има ли алтернатива?” Да, има. В България има професионалисти, има хора, които са се доказали в областите, в които работят, и които не са изцапани с политическата кал от близките 20 години.

Водещ: Одобрявате ли начина на протест, който наблюдаваме в София и в страната? Говорим чисто организационно – гражданите блокират движението в центъра, студентите окупират зали, но видяхме и една креативност. Например на студентите от НАТФИЗ, които с телата си изписаха „Оставка” на главна улица в София. Одобрявате ли такъв тип креативност от страна на гражданите, на студентите?

Владимир Георгиев: Одобряваме същността на тези протести, а не формата. Формата е малко стихийна, но тя не може да бъде друга. Тя не е организирана от специална партийна централа или някаква друга организация. Тя е стихийна и затова понякога пречи на другите граждани или се вижда като не добре изпипана юридически. Всъщност, основата на тези протести, тяхната визия е това, което ние трябва да гледаме – оставка и пълна смяна на политическото статукво в нашата страна. Защото нещата са стигнали до момент, в който даже политическите сили, които дори не са в парламента, а са по принцип старите политически сили, те не могат да вменят идентификация дори в един протест, въпреки че са в опозиция. Даже опозиционните партии не могат да намерят израз в един протест срещу политическото статукво.

Водещ: Господин Георгиев, на прага сме на зимата. По-скоро вредни или наложителни са изборите за нов парламент сега?

Владимир Георгиев: Не е необходимо изборите да са сега. Може да се обявят, да се назначи служебно правителство и съответно изборите да се проведат в един по-нормален период, примерно през май, заедно с европейските. Това не е нещо извънредно. В крайна сметка това е нормален политически процес във всяка демократична страна. Избори има независимо зима ли е, лято ли е.

Водещ: И все пак е възможна ескалацията през зимата. Видяхме, че точно през февруари през тази година всъщност ескалира напрежението и хората излязоха по улиците. Мислите ли, че сега ще има такъв тип проблеми, ако все пак не бъдат насрочени избори дори за следващата година?

Владимир Георгиев: Не мога да прогнозирам. Доколкото знам това е един от сценариите. По моя информация правителството сериозно се е заело с осигуряването на социални помощи, които да тушират каквото и да било или поне по-голямата част от социалното напрежение през зимата. Така че през зимата най-вероятно може би няма да има такива протести, но очаквам, че това неприемане на политическото статукво, което всъщност вече наблюдаваме в тримесечните протести, ще продължи със затихване или с увеличаване през този период чак до май. И тогава се надявам вече да има визия и желание за предсрочни избори.

Водещ: Т.е. не смятате, че е възможно хората, които и в момента протестират да се уморят до тогава?

Владимир Георгиев: Не, не смятам, защото да се уморят това означава да се промени нещо в живота им. А аз не вярвам това да стане през зимата или пък през пролетта.

Радина ХРИСТОВА

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?