02 Февруари 2016

Волфганг Ишингер: Опасността от ядрена конфронтация е голяма

Инициативата за Виенската мирна конференция за Сирия трябваше да дойде от Европейския съюз, а не от някоя друга сила. Мигрантите днес не са във Вашингтон пред Белия дом и не са в Москва пред стените на Кремъл. Сирийската криза и мигрантският въпрос Те пристигат в ЕС, техните автобуси преминават покрай сградата на германския канцлер в Берлин. А ние тук седим и чакаме САЩ заедно с Русия да поемат инициативата.

Задавам следния въпрос – защо на ЕС не му стиска да вземе отношение по изключително драматичната за него миграционна криза – ние сме над 500 милиона, три пъти повече от населението на Русия. Ние сме силна в икономическо отношение държава. Нашата сигурност е заплашена. Защо ние не ги каним на конференция? Страната-домакин във Виена трябва да бъде ЕС. Става дума за Сирия, но и за нашата собствена безопасност, тук, в Европа!

Във външната политика желаното не винаги е изпълнимо. Вие не можете да се занимавате с външна политика като свещеник, който се обявява в подкрепа на правата вяра. Не е достатъчна моралната позиция, необходима е стратегия, как ще осъществите вашите цели. По отношение на Сирия целият Запад искаше оставката на Башар Асад. Но лозунгите не могат да заменят стратегията, която отсъства до ден-днешен. Това е голяма грешка. На нас не ни остава нищо друго, освен заедно с руския президент да намерим начин да прекратим войната в Сирия и да доведем на власт друго правителство. Виждам, че и Русия в определена степен е готова за това.

Нашето бъдеще е ЕС, а не раздробеността от XIX век Нуждаем се от отговорна политика, която да ни обясни, че през следващите години и десетилетия няма да е по-добре, а дори по-зле, ако Европа не се сплоти и не разработи обща стратегия. Съществуват не само проблемни държави в Близкия изток.

В Африка броят на населението върви към 2-3 милиарда души. Изключено е тези хора ще имат нормални условия на живот, ако не инвестираме повече в тези региони. По тази причина броят на мигрантите, които потенциално ще се стремят на Север след 10 години ще бъде много по-голям, отколкото е днес. Хората ще бягат от войни, от климата, от бедността.

Дългосрочната политика на сигурност трябва да се заеме с това сега. Който не иска милиони мигранти да дойдат у нас, трябва да действа сега. Ясно е, че за целта ще са необходими много пари, както и за икономическата стабилизация на Украйна, която също е стратегически важна тема за Европа. За ЕС 2016 г. ще бъде най-трудната година в неговата история.

Ще продължи решаването на сирийската и украинска кризи, но те няма да бъдат окончателно урегулирани. Защото за тяхното решение ще бъдат необходими сплотен Евросъюз и силен американски президент. През последната година от мандата на Барак Обама едва ли ще се случи нещо голямо.

Владимир Путин, ако е готов за стратегическа сделка с Вашингтон, вероятно ще предпочете да я сключи със следващия американски президент. Т.е. ние ще трябва да чакаме до 2017 г., за да видим рестартиране и да се избавим от някои проблеми. С други думи светът ще остане много опасен, ние трябва сами да се погрижим за себе си. Германия трябва да направи Европа силна и единна!

Заплахата от ядрена конфронтация е голяма Перспективите не са добри. Отдавна предупреждавам за възможността от непреднамерена военна ескалация. Инцидентът с руския бомбардировач Су-24 край турско-сирийската граница показа, че това не са фантазии. Какво би могло да се случи, ако руснаците прекалено бурно бяха реагирали на този акт и бяха свалили американски самолет? Това можеше да се превърне в причина за голяма военна катастрофа.

Бившият американски министър на отбраната Уилям Пери смята, че в момента опасността от ядрена конфронтация е най-висока след разпадането на Съветския съюз. Аз също споделям тази гледна точка. За съжаление в началото на 2016 г., ние сме свидетели на най-опасната ситуация в света от края на Студената война.

 

Волфганг Ишингер е един от най-добрите специалисти в областта на световната външна и вътрешна политика в сферата на сигурността. Той е бил посланик на Германия във Вашингтон и Лондон. Ръководил е мисии на Балканите и в Източна Европа. От 2008 г. оглавява Мюнхенската конференция по сигурността, а от 2015 г. ръководи и комисията на ОССЕ по въпросите на европейската безопасност. Текстът е част от негово обширно интервю, дадено за „Ди Велт“.

Източник: Ди Велт/БГНЕС

Заглавието е оригиналното на в. "Ди Велт" - "Gefahr einer nuklearen Konfrontation ist hoch"

< Назад към всички интервюта
Регистрация
?