27 Декември 2013

10 години от нападението срещу българската база в Кербала

На тази дата преди десет години, при нападение от терористи срещу българската база „Индия“ в иракския град Кербала, загинаха петима български военнослужещи.
Загубата на майор Качорин, старши лейтенант Саръев и офицерските кандидати Инджов, Петров и Киров постави въпросите за цената, която България плати за участието си в международни военни мисии, за ползите на държавата от военното използване на български бойци извън Отечеството.
Безспорно е, че данъкът, който платихме е огромен. Ясно е, че се включихме в международна мисия, която бе в следствие на война, в която нямахме нито участие, нито интерес. Известно е, че във война без жертви не може.
Действията на Първи пехотен батальон при нападението на нашата база доказа на света, че българският военнослужащ е готов да отбранява територията, над която се вее националното знаме, макар и на хиляди километри от Отечеството. Макар и без опит в реални бойни действия от 1945 година (с изключение на мироопазващата мисия в Камбоджа и изпращането на наши военни в Чехословакия), и с цената на човешки жертви, българската армия показа, че е институция, която всеки гражданин следва да уважава.

Гибелта на нашите военни в Ирак поставя въпросите за военно-патриотичното възпитание на младите хора в България. Те трябва да познават, както големите имена и събития в българската военна история, така и тези съвременници, които са допринесли за това България да е достоен, макар и неравностоен участник в настоящи бойни действия и мироопазващи операции. Във времето, когато наборната военна служба е вече част от историята, когато индивиди със съмнителна и спорна ценностна систетма са във фокуса на медийното и обществаното внимание, темата за патриотичното възпитание на младите не трябва да бъде подминавано независимо от останалите трудностти в обществото. Споменът за загиналите наши бойци в Ирак нека бъде задължителния, макар и мимолетен, контрапункт в съзнанието на всеки веселящ се на този ден младеж.

Въпросите, отговорите и споровете относно българското участие, осигуряването на нашия батальон, и конкретната обстановка преди и по време на нападението, няма да върнат нашите момчета. Поуките от иракската мисия обаче трябва да бъдат водещи в бъдеще при решаване на сходни въпроси от политически и военен характер.

Политическа партия „Република БГ“ е съпричастна към загубата на близките на българските военнослужещи от мисиите в Ирак. Сред нас са хора, който с достойнство са носили пагоните на генерали, офицери, сержанти и войници от Българската армия. Сред нас има хора, които знаят, какво е да срещнеш погледа на близките на загинал войник. Ние скърбим за момчетата, които не се върнаха от Кербала.

Светла памет на майор Качорин, старши лейтенант Саръев, офицерски кандидат Инджов, офицерски кандидат Петров и офицерски кандидат Киров!
Ръководство на Политическа партия „Република БГ“

< Назад към всички новини
Регистрация
?