19 Юли 2016

179 години от рождението на Васил Левски

 

България отбеля 179 години от рождението на Васил Левски. По традиция център на тържествата бе родният град на Апостола на свободата – Карлово, където тържествата започнаха още сутринта на 18 ти юли с литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на венци и цветя пред гроба на майката на Левски Гина Кунчева. Посрещнати бяха и участниците в традиционния национален поход "По стъпките на Левски".

Над 200 души от цялата страна преминаха в 7 лъча по няколко планински маршрута до Карлово, за да бъдат на честванията  в родния град на човека, дръзнал да мечтае  и воюва за силна и обединена България. За повечето от включилите се в похода участието в него се превръща в лична мисия. 

Вечерта по традиция с войнски почести  бе изнесено знамето на Карловския революционен комитет. От 21.00 часа се състоя и тържественият митинг заря

В официалната програма на Карлово са включени концерти, литературни четения, както и представяне на туристическия комплекс "Старинно Карлово".

Тържествена церемония се проведеи  в Борисовата градина в София. На 18 юли се прекланяме пред подвига на Левски,  каза проф. Андрей Пантев. С повече признателност, с повече коленичения, с повече усещане, че Левски завинаги си е отишъл и завинаги е останал в нас, посочи той. 
 
В Ловеч годишнината беше отбелязана с поднасяне на венци на паметника на Апостола в стария квартал "Вароша". Венци и цветя бяха поднесени и на Къкринското ханче, което през 1931 година е превърнато в първия у нас музей, посветен на живота и делото на Левски. Присъстващи, цитирани от БНР, споделиха:
 
 
Това, което е завещал на всички българи, да бъдем преди всичко патриоти, да мислим за нашата чиста и свята Република. Може би трябва да помислим, какъв е смисълът на идеалите, които той е изповядвал. Ако не беше той, още щяхме да спим в този тежък робски сън. Тачим го и си го обичаме като Апостол, като идеолог, като революционер.
 
 Във Велико Търново за безплатни посещения са отворени музеят "Възраждане и Учредително събрание" и музеят "Затвор", в чиито експозиции се съхраняват реликви на Левски. В центъра на града се проведе общоградско честване с участието на почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски". След поднасянето на венци на признателност курсантите преминаха  в тържествен марш пред паметника на патрона на военния университет.

 Честването събра в центъра на Враца десетки млади и по-възрастни жители на града. Годишнината беше отбелязана пред паметника на Апостола с художествена програма, историческо напомняне за живота и делото му и поднасяне на цветя. Десетки деца участваха в организираната от Регионалната библиотека образователна игра под наслов "Кой е Левски?".

Пред бюст-паметника на Апостола  в Благоевград бяха поднесени цветя от народни представители, заместник-областния управител Асим Адемов, общински ръководители, учители от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, носеща името на Васил Левски. Мисли на Апостола на Българската свобода, превъплътени в действия, рецитираха възпитаници на Театралното студио към ОДК-Благоевград.

 
< Назад към всички новини
Регистрация
?