04 Август 2016

2000 дка гора - напълно изгубена

Ало, 112 !  Преобладаващата част от огнените инциденти у нас са резултат от човешка небрежност

Ваня Шипочлиева
04.08.2016

Свидетели сме на изключително висок интензитет на възникване на горски пожари през последните две седмици, се казва в публикация на сайта на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Над 11 000 дка са общо опожарените гори от началото на тази година. В това число се включват и  поразените площи след тежките пожари в Ардино и Маджарово. При над 2000 дка гората е напълно изгубена, тъй като са засегнати корените на дърветата. За всяка от последните 15 години, горските пожари са унищожили по 1 млн. куб. м дървесина, а за нови насаждения държавните горски предприятия трябва да плащат на 1 дка от 800 до 1000 лв.

През последните 14 дни пожарите са двойно повече, а изгорялата горска растителност е около четири пъти повече от щетите в началото на юли т.г. С пожарите, възникнали преди три дни, общият брой на огнените бедствия в горските територии  у нас достига 200 от началото на 2016-та година. За същия период през 2015-та пожарите са били 143, а през 2014-та – 124. Както се вижда пламтящите опасности нарастват през годините.

Извън тази статистика попадат пожари в земеделските територии, както и в бита. Например, само за един ден – 29 юли, на територията на България са възникнали  125 пожара по данни на комисар Тошко Бързилов, началник на отдел Национален оперативен център към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от „Фокус”. На този ден общо в гасенето са участвали 150 човека, ползвани са 2 хеликоптера, 12 противопожарни автомобила и 4 автомобила на Горските стопанства. Участвало е и цивилно население. Пострадали хора няма. Статистиките на     ИАГ показват, че само 5 от регистрираните пожари са възникнали по естествени причини – чрез мълнии. Преобладаващата част от огнените инциденти са резултат от човешка небрежност.

Какво може всеки от нас да направи, ако избухне пожар?

Преди всичко трябва да запазим самообладание и да действаме премерено. Паниката от създалата се обстановка може само да ни навреди. Разумно е най-напред да позвъним на телефон 112, като съобщим за инцидента и поискаме помощ срещу пламъците, както и спешна помощ, независимо в коя фаза сме забелязали огъня. Ако това е станало  в момента на запалването, трябва да започнем гасене с наличните пожарогасителни уреди, в случай, че ги има.  Когато пожарът е в помещение, налага се незабавна евакуация – излизане навън. Движението през задимени стаи и коридори е задължително да се извършва ниско по пода и по възможност покрай стената. Правилно е  на устата и носа да има мокра кърпа или бинт.

Този, който влиза в задименото помещение, е добре да бъде завързан с въже, като предварително се уточнят сигналите за помощ при нужда. Не е разумно при пожар да се ползва асансьор. Най-безопасният път за евакуация е стълбището. Ако пътят до стълбището е пресечен от пламъци, или коридорът е много силно задимен, по-добре е човек да остане в помещение, до което пожарът не е стигнал. Сигнал за помощ може да даде през отворен прозорец или по телефона. Веднъж напуснали сградата, не бива да се връщаме обратно в нея.

Ако искаме с нещо да помогнем, трябва да координираме действията си със специализираните органи по пожарна безопасност и защита на населението. Разбира се, най-добре е в  т.нар. пожароопасни  летни дни да бъдем внимателни в действията си и да не допускаме разсеяност или небрежност да причини тежки загуби на хората и на природата.

Студия Трансмедия

< Назад към всички новини
Регистрация
?