11 Май 2016

Абсолютно неприемливо е ограничаването правото на глас

Бележка на редактора

Република бг. макар и спъвана системно от полит. олигархия на последните избори  и събрала малко над  0.6 на сто от възможните гласове, без да успее да премине "бариерата" имаше свои възторжени избиратели в Германия, Франция и дори далечна Канада.

Всичките тези момчета и момичета, които повярваха че е дошъл ден, в който Родината България не само се сеща за тях, но им дава  равностоен шанс да участват в политическия избор у нас в полза на бъдещето си, останаха огорчени от "врътките" на ГЕРБ и неговите подопечни "експерти".

Хайде сега да видим каква е цената на това безогледно шикалкавене още повече минаване на сантиметър край препоръките на прословутата Венецианска комисия. Която казва, че "не е хубаво така". Но пък си затваря очите пред нарушенията на правото на глас на всеки български гражданин, независимо къде по шарения свят се намира той.

Още повече, че мнозина се чувстват прокудени. От какво? Далеч не само поради по малките заплати. А по скоро заради дълбокия прелом между една арогантна класа, узурпирала и власт и криво разбрани ценности.

Разривът е на всичко отгоре и морален, това трябва да стане ясно на т.нар. елит на прехода. Някой вече го чувстват и тръгват по терлици да си гледат хасиендите, натрупаното върху гърба на митове , илюзии или даже "разпределено" като доходи от ренти.

А то не е нищо друго, освен, че сториха помен с чужда пита. Народна.

Поради това имат тепърва да връщат. Кой с политическа демагогия, респ. хленчене "Не сме от тях како Сийке", кой като си вземе уан уей тикет, както се пее в песньовката.

И така, братя - пак ви го казваме и повтаряме.

За Чиста и справедлива Република.

Другото са шикълки. И не забравяйте безотговорност.

 

 

Петранов, Виена за Фрог: Абсолютно неприемливо е ограничаването правото на глас
Борислав Петранов

Би трябвало всеки да има възможност да упражни правото си на глас. Ограничаването на това право е абсолютно неприемливо. Възможността да се гласува само в посолствата и консулските служби на практика го ограничава, коментира за Фрогнюз драматургът и дългогодишен директор на Българския културен институт ”Дом “Витгенщайн” във Виена Борислав Петранов.

Друг е въпросът дали не трябва някак си да се оптимизират разходите по гласуването на българите в чужбина. Това може да стане като се въведе възможността за гласуване по пощата. Тук, в тази страна (Австрия) това съществува от много години. Трябва да се разширяват възможностите всеки да упражния своето право на глас. А не те да се съкращават.
 
Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?