14 Декември 2015

Адв. Маргарита Илиева: Г-н премиер, длъжен сте да си подадете оставкат

"Настоящето искане е заради провала на съдебната реформа, за която бяхте поел пред българските граждани ангажимент, на който изменихте – в случай че някога е бил действителен, в което всъщност няма основание за доверие. Категорично дължите да подадете оставката си. Тъй като в качеството си на министър-председател след провала на съдебната реформа не сте носител на лице, а на пародийна маска, нямате право да продължавате да представлявате гражданите – лицата, чиито права са застрашени вследствие Вашия провал или отказ да изпълните ангажимента си за съдебна реформа." Това се казва в ОТВОРЕНО ПИСМО до премиера Бойко Борисов от адвокат Маргарита Илиева, директорка на Правна програма на БХК, публикувано в сайта на "Български хелзинкски комитет".

Тук публикуваме цялото писмо на адв. Илиева без редакторска намеса

 До
Министър-председателя
на Република България,
Бойко Борисов

ОТВОРЕНО ПИСМО

от
адв. Маргарита Илиева,
Директорка на Правна програма на БХК 

Господин Министър-председател,

Настоящето искане е заради провала на съдебната реформа, за която бяхте поел пред българските граждани ангажимент, на който изменихте – в случай че някога е бил действителен, в което всъщност няма основание за доверие. Категорично дължите да подадете оставката си.

Съдът е значително по-важен от правителството, на което сте началник, а независимостта му е несравнимо по-важна от интересите, които олицетворявате. От нея зависят правата на лицата в България. Лицата зависят от своите права, а България зависи от лицата. Ето защо, България зависи от независимия съд.

Тъй като в качеството си на министър-председател след провала на съдебната реформа не сте носител на лице, а на пародийна маска, нямате право да продължавате да представлявате гражданите – лицата, чиито права са застрашени вследствие Вашия провал или отказ да изпълните ангажимента си за съдебна реформа.

Намирам за неприлично, че сте министър-председател на България. Това, разбира се, винаги е било така, откогато сте в тази позиция, но днес има и основание да Ви бъде посочено. Вие бяхте заснет в игрален екип на футболно игрище, докато в парламента се разиграваше гласуване, което за момента погубва възможността правата на лицата да заемат следващото им се място, като осуетява независимостта на съда и така застрашава страната.

При избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС БХК още на 14 юни 2013 г. поиска оставката на премиера Орешарски заради срив на демокрацията, като форма на държавно управление, и парламентарната република, като форма на държавно устройство. След като съдебната реформа, която трябваше да поправи тази щета, бе подменена, днес отново сме в условия на срив.

В лицето на протести на съдии в тоги на открито може би и у Вас се прокрадва разбирането, че България изживява криза на правовия си характер и отговорността за това е Ваша, доколкото сте заел отговорната за това позиция. Ако на тази позиция сте безсилен или недобросъвестен да изпълните обещанието за съдебна реформа, не е следвало да заемате тази позиция. Тъй като обещанието жалко се срина – доколкото е било обещание, а не лъжа – не следва да заемате тази позиция нито сега, нито занапред. 

 http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/20151214-open-letter-judicial-reform/#

Източник: Гласоове

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?