17 Ноември 2014

Актуализация на бюджета или абдикация от реформи

За първи път в новата, а вероятно и в цялата история на България, управляващите ще актуализират държавния бюджет за настоящата година в предпоследния й месец като възнамеряват да го направят с теглене на външен заем.

Преди няколко дни актуализацията на бюджета беше одобрена от депутатите във временната бюджетна комисия без нито един глас против, в това число и на представителите на партиите, които съставиха кабинета Орешарски и днес твърдят, че се намират в опозиция (15 гласа „за” и петима въздържали се от ДПС и БСП).

ПП „Република БГ” пита:

  • Как управляващите и опозицията изчислиха и одобриха размера на заема – 4,5 млрд. лв., след като до ден днешен не е ясна „дупката”, която трябва да се покрива в казуса „КТБ”? Без съмнение тя е доста по-малка. Какво ще се прави с останалите милиарди?
  • Консултирана ли е актуализацията на бюджета с европейските институции, защото тя предвижда бюджетен дефицит на касова основа от 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП, а това е предпоставка Брюксел да започне наказателна процедура за свръхдефицит срещу страната ни?
  • Кой ще поеме отговорност за промените в Закона за МВР, които не бяха финансово обезпечени, за поредната многомилионна дупка в Здравната каса, за недостатъчната събираемост на приходите?
  • Защо вместо икономии и съкращения в министерствата, новото правителство даде индикации за разширяване на щата и разходите още с първото си действие – назначаването на рекорден брой зам.-министри?
  • Актуализацията на бюджета се прави в последния момент, в изключително напрегната обстановка и без предварителен дебат – нещо, което отчитат дори управляващите. Защо те не са били предварително подготвени с проект и решение, след като за актуализация на бюджета се говори още от първата половина на годината, а резултатите от изборите бяха очаквани и прогнозирани. Няма ли опасност бюджетът за 2015 г. да бъде изготвен и приет в същата форсмажорна обстановка, след като очевидно това ще се случи в последните работни дни от годината?
  • Кога управляващи и опозиция са искрени пред българското общество – когато спорят помежду си, включително в рамките на кабинета за 20-30 лв. добавки за пенсионерите или когато решават единодушно да изтеглят заем от 4,5 млрд. лв., за да прикрият абдикацията си от отговорността за провеждане на реформи в сектори с дългогодишни проблеми?

ПП „Република БГ” предлага:

  • По-голямата част от плащанията до края на годината да бъдат пренасочени към 2015 г. и да залегнат в бюджета за следващата година. Така управляващите ще трябва да се насочат към естествения финансов механизъм – събираемост на приходите, а не лесния и порочен път към безконтролното задлъжняване на държавата.
  • Кардинални промени в законодателството за подобряването на събирането на приходите от ДДС и акцизи – без подобрение в системата за събиране на приходи и през следващата година ще се налага актуализиране бюджета по никое време, теглене на нови заеми или спиране на държавните плащания към бизнеса.

Незабавна реформа в здравеопазването, вътрешните работи и социалната политика (в това число пенсионната реформа и дългосрочна демографска политика). Ако тези реформи не бъдат извършени с дългосрочна перспектива, ще продължи порочния кръг на целогодишно дофинансиране на тези сектори с пренасочване на средства от държавния бюджет.

< Назад към всички новини
Регистрация
?