11 Февруари 2016

Андраш Клейн: 30 млн. души от Третия свят планират да дойдат в Европа

Андраш Клейн

 

Ние сме по-песимистично настроени за бежанската вълна. Европа не си защитава външните граници. От техническа гледна точка Европа е уязвима. Докато не въведем контрол на външните граници, този въпрос няма да се реши. Сега заради зимата има по-малко мигранти. Границата е отворена, Европа няма обща политика. Събитията в Сирия не сочат, че нещата ще се подобрят. Това каза унгарският посланик Андраш Клейн по БНТ.

Анализът сочи, че причинете за потока остават. Според нас е въпрос на време по Западно- балканския поток да се затворят границите. Ако гръцката граница остане отворена, то какво ще стане по северните граници на Гърция? В най-лошият случай може да има по-голям натиск към страните на север от Гърция. България сама си решава как да си защити границите. Тя доказа ,че на границата с Турция има политическа воля да защитава границата на ЕС. В момента не България е проблем на Европа. Вие трябва сами да решите какво да правите.

Вишеградската четворка е проевропейска и е част от Европа. Тя не е друго, а един консултативен формат, неформален, няма правила и бюрокрация. Страните има смелост да нарекат нещата такива, каквито са и това прави впечатление на Европа. Казват, че Вишеградската четворка ще има проблеми, защото не говори политически коректно. Но това не е алтернатива на ЕС и няма такива намерения.

Бежанската криза няма да спре и след унищожаване на ИД. Предполага се, че ще има отмъщение. Ако един ден ИД бъде победена, какво ще намерим на тези територии. Там всичко ще е разрушено. Трябва да съхраним външните граници на Европа. Тогава ще можем да говорим за помощ, за хуманитарни квоти и т. н. 30 млн. души от Третия свят имат план да дойдат в Европа, според ООН.

Стабилността на Унгария зависи от три държави-Германия, САЩ и Русия. Г-н Орбан ще се срещне с Владимир Путин. Ние много трудно приемаме критиките. Питаме се защо едни страни могат да се срещат, а ние не можем. Унгария изгуби 2,5 млрд. долара от санкциите срещу Русия. Не знам дали донесоха нужния резултат. Дайте ми пример къде такъв вид санкции са достигнали до политическо решение?!
< Назад към всички новини
Регистрация
?