03 Февруари 2016

”Форбс”: Кристалина Георгиева няма шанс за ООН заради Русия

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е неприемлива за Русия, защото е свързана със санкциите на ЕС, пише списание "Форбс".

Следващият генерален секретар на ООН може да бъде най-важният човек, заемал този пост през последния половин век - със сигурност от края на Студената война. Има отчетливо усещане, че постът трябва да бъде зает от жена, а също толкова осезаемо изглежда, че вече е ред на Източна Европа след Африка и Азия. Това пише анализаторът Мелик Кайлан в статия, публикувана във "Форбс" и цитирана от БТА.

България напълно отговаря на тези критерии, а и фаворитите идват именно оттам, заявява авторът, като пояснява, че говори в множествено число - като за двама кандидати, което според него е нещо необичайно в историята на дипломацията.

Повечето страни не излъчват дори един кандидат, камо ли двама, с всички необходими качества - опит, подкрепа, достатъчна приемливост, за да не се стига до налагане на вето от някой от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

Русия показва, че български кандидат може да я устройва . Истината обаче е, че всъщност има един действително избираем български фаворит и това не е Кристалина Георгиева, тъй като тя е неприемлива за Русия, посочва Кайлан. Другият български кандидат за поста е Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО.

Георгиева има силни препоръки като европейски комисар за бюджета и човешките ресурси, въпреки че мнозина, които не са добре настроени към Европейския съюз, не гледат особено благосклонно на тази позиция.

По думите на Мелик Кайлан, Георгиева, която е и заместник-председател на Европейската комисия, компетентно управлява голямата бюрокрация, свързана с нейния ресор, без сериозни скандали и се ползва със силна подкрепа сред колегите си. Тя също така си е създала приятели в Световната банка, където е работила като главен икономист доста години. Според Кайлан обаче проблемът - "непреодолимият проблем" - е, че Георгиева няма шанс като кандидат за генерален секретар на ООН.

По негово мнение Русия няма да я приеме, защото тя ръководи централния механизъм, наложил санкциите на ЕС срещу Русия.

В статията авторът също така отбелязва, че "за да управляваш ООН просто трябва да си дипломат, външен министър, някой с опит в ООН, който може да решава дипломатически кризи като Сирия. Не технократ. Не счетоводител в Брюксел."

Според Кайлан поддръжниците на Георгиева са на път да пропилеят регионалните си шансове във връзка с избора на следващ генерален секретар на ООН, при положение че не признават факта на нейната неприемливост като кандидат, а лидерите в България са на път да пропилеят шанса на своята страна да изиграе най-голямата си роля в историята през последните няколко години, пише списание "Форбс".

Междувременно британският депутат Дейвид Банерман поиска вчера от Европейската комисия да обясни защо заместник-председателят Кристалина Георгиева пътува често в международен план, като тази дейност, по негово мнение, не съответства с портфейла ѝ на комисар по бюджета и човешките ресурси, пише Еuractiv.

Еuroactiv посочва още, че Жан-Клод Юнкер ще е недоволен, ако Георгиева напусне Комисията преди средата на срока на неговия президентски мандат. Близки до него източници твърдят, че поради здравословното му състояние, той ще има по-малко присъствие в Брюксел през 2016 г., и е поискал Франс Тимерманс, но също така и Георгиева, да бъдат готови да го заместят.

Източник: Форбс/Днес. бг

< Назад към всички новини
Регистрация
?