07 Август 2016

Австрия е против влизането на Турция в ЕС

 

Австрия ще се противопостави на отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

 

 

Причината са мащабните репресии в страната след неуспешния опит за държавен преврат от 15 юли, заяви австрийският министър на външните работи Себастиан Курц, цитиран от БНТ.

В интервю за утрешния брой на австрийския в. "Курир" Курц съобщава, че ще се обяви против отварянето на нови глави в преговорите с Турция в Съвета на ЕС. Решенията в съвета се взимат с единодушие.

Себастиан Курц е от консервативната Австрийска народна партия, партньор в управляващата голяма коалиция. Канцлерът Кристиан Керн от Австрийската социалдемократическа партия споделя позицията на външния министър. 

Керн ще се опита да убеди останалите лидери от Евросъюза, че преговорите с Турция трябва да бъдат прекратени на срещата на върха на съюза на 16 септември, отбелязва Курц. В сряда австрийският канцлер призова Брюксел да спре процеса на присъединяване на Анкара, но без да заплаши открито, че Виена ще наложи вето.

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?