10 Април 2016

„Булгартабак“ и 240-те разбойници

 Автор: Мирослав Иванов
10.04.2016

Цигареният холдинг е нагледен пример за влиянието на политическата мафия над икономиката на България.

„Било е като в пещерата на Али Баба – пълно с пари“. Така ни представяха репортерите по телевизиите дни наред акцията на полиция и ДАНС в ДАИ. При нея разследващите заловиха над 200 000 лв. в брой. Неясно закъде предназначени. Но да оставим за кратко встрани грандиозния успех на служби, следователи и прокурори. От това разследване, гарантирам ви, няма да произлезе нищо като резултат.

Приказното описание на акцията в ДАИ странно съвпадна с масови протести на работници от една от най-големите производствени компании у нас - „Булгартабак“. Дружеството обяви, че спира да изнася за най-големия си пазар – Близкия Изток. При това с доста странна, да не кажа смешна и абсурдна причина. Обявената официално причина е, че срещу „Булгартабак“ се води негативна медийна кампания и това удря бизнеса. Над 400 служители на софийската цигарена фабрика бяха освободени буквално за една нощ. И поискаха само едно – да разберат кой им е собственикът, който ги освобождава, че да могат да се срещнат с него и да обсъдят бъдещето си. Познайте дали успяха?

Кой е собственик на „Булгартабак“?

Та това е най-строго пазената тайна в България. И знаете ли защо? Защото разкриването й ще донесе онова зловоние на разлагаща се държавност. Защото „Булгартабак“  е мафия. В пълния й блясък. От изпълнителна власт, през финансов сектор и съдебна власт. Близо 5 години след приватизацията на най-голямата цигарена компания в България държавата не знае кой е собственикът й. Моля? Ама вие сериозно ли? Та само преди година държавата в лицето на фианансовият министър Владислав Горанов обясняваше как тази компания е много важна, защото бори контрабандата, добра компания е, защото плаща акцизи в бюджета. И накара две държавни структури, пряко подчинени нему – Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите да се появяват като панаирджийска мечка мечка по билбордове, телевизии и рекламни карета заедно с логото на „Булгартабак“.

Година по-късно се появиха неопровержими доказателства, че цигари на тази компания - борец срещу контрабандата са най-често продаваните на черно на пазара в Турция. И не само. Че с доходи от продажбата на черно в Сирия и Ирак се финансират терористи.

На това държавата отговаряше със запушени очи и уши. Но не само. Акциите на цигарения холдинг се размятват в големи пакети през борсата, контролът над мажоритарния собственик се сменя, а реакция няма. Нормално е да си мислим, че ДАНС и в частност финансовото разузнаване, а и НАП трябва да се поинтересуват какви са тези многомилионни сделки с акции, при които парите идват от офшорни зони. За справка, последните сделки в „Булгартабак“, при които от дружеството формално излезе ДПС депутатът Делян Пеевски, са на стойност над 50 млн. лв. А купувач е неясен дубайски субект. Дубай, където проучването на собствеността над  една компания е максимално затруднено и може да стане само ако го поиска държавна институция.

Държавата буквално отсъстваше, докато проблемът стана толкова грандиозен, че се наложи „Булгартабак“ да спре работа. Но не защото някоя държавна структура се задейства. А защото турските служби, полиция и данъчни оказаха такъв натиск над контрабандистите, че за тях стана много рисково да продават цигарите на „Булгартабак“.

И след като над 400 човека ще останат на улицата логичният въпрос към министъра на икономиката Божидар Лукарски беше „и какво правим сега“? Но само споменаването на думата „Булгартабак“ кара министър Лукарски да изпада в паника. Защото ако не отговори на въпроса „кой е собственикът“, ще изглежда разкрито глупав или тотално некомпетентен. Ако пък отговори, ще трябва да произнесе онези имена, от които го побиват тръпки и му избива студена пот – „Пеевски, Борисов, Доган“.

Затова най-просто е да се премине в най-лесния режим – комисия.

Министър Лукарски и Агенцията за приватизация ще изясняват въпроса в следващите 3 седмици. Срокът беше даден от Икономическата комисия в парламента, която обсъди през седмицата затварянето на “София БТ” със синдикати и ресорни институции на фона на поредни протести пред НС.

Разбира се, АП и Министерството на икономиката няма да стигнат до реалния собственик на “Булгартабак”. И вече подготвят почвата за това.  Защото той е добре маскиран зад две нива – фондации в Люксембург и компании на Британските вирджински острови. Да, същите острови, които са в основата на грандиозния скандал “Досиетата от Панама”. Кой нормален собственик би се скрил на няколко нива? Никой! Само такъв, който не може да се покаже като собственик, защото не може да докаже доходите си – политик.

Кой е собственикът на “Булгартабак” е ясно за обществеността. Не е ясно само за пропитите от корупция държавни органи, които служат на мафията, окупирала икономиката и политиката в България. Но казусът “Булгартабак” е ясен белег защо в България политическият живот е мъртъв. Мъртъв е, защото е нормално да се очаква силна позиция и активност от опозицията по такъв важен случай. Да сте видяли нещо подобно? Да сте чули позиция на БСП? На ДСБ, които уж са опозиция? За останалите фантоми дори няма нужда да говорим.

“Булгартабак” е истинската пещера на Али Баба. Не ДАИ. И е толкова дълбока и богата пещера, че от нея могат да черпят дори 240 разбойници. И те го правят. „Булгартабак“ е опит на мафията да тества границите на допустимост. И реалността е, че тези граници са напълно размити. Няма граници. Така както няма държавност и няма държава.

Източник: Студия Трансмедия

< Назад към всички новини
Регистрация
?