19 Март 2016

„Часът на Земята" призовава за действия срещу климатичните промени

 

 

178 страни ще се включат тази година в най-голямата природозащитна инициатива в света „Часът на Земята". На 19 март от 20.30 до 21.30 часа (местно време) тя ще обиколи света. На десетата годишнина инициативата призовава за спешни действия срещу промените в климата.

Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, за Часа на Земята 2016 тази събота ще видим милиони хора, призоваващи правителствата да "променят изменението на климата".

195 страни приеха глобално споразумение за борба с климатичните промени. Ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж - да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий, твърдят от WWF.

Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора. Хората с грижа за природата са поканени да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, за да направят посланието си по-ефектно.

Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за час.

Българските институции също подкрепят Часа на Земята - фасадното осветление на Народното събрание, Президентството, храм-паметника „Александър Невски" и на много други учреждения и бизнес сгради ще бъде притъмнено.

Над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в "Часа на Земята" и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове хората се организират за различни природозащитни инициативи - светлинни шествия, конкурси, изложби.

Станалата вече традиционна среща за Часа на Земята ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов" в София. От WWF заявяват, че всеки е добре дошъл с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да направим заедно момента по-пъстър, интересен и забавен. Поканени са и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц.
 
Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?