09 Октомври 2013

Да не допускаме връщане на пушенето на обществени места

Поредното „хвърляне” в публичното пространство на тезата за частично връщане на тютюнопушенето в заведенията, за пореден път доказва, че в момента страната ни е упрявлявана от безпринципни правителство и парламент, които не се свенят да „изтъргуват” здравето на българската нация с популистка цел, надявайки се с вдигането на малко шум и някаква дребна „псевдоподкрепа” от пушачите, да прикрият безвъзвратната загуба на имиджа си.

В последните дни управляващите полагат огромни усилия, за да ни убедят в ползата от това да се пуши на обществени места. Но очевидно се опитват да убедят и сами себе си, ако се вярва на случайно изтеклото в медиите „упътване“ по въпроса за тютюнопушенето, предназначено за депутатите от БСП. Вероятно за държави като Естония, Финландия, Люксембург или Швеция „частичното пушене” е приемлив вариант, но всички знаем, че България е държава, в която законите се спазват рядко. Всички сме свидетели, че и в момента пълната забрана на тютюневия дим в обществените заведения, не работи – все още в редица нощни заведения тя се погазва, при това със съдействието на контролните органи, а това е поредният повод чужденците да ни смятат за „задния двор” на Европейския съюз.

ПП „Република БГ” смята за недопустимо и поведението на министърката на здравеопазването Таня Андреева, която при встъпването си в длъжност през май т. г. заяви, че „България ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при много строги условия и контрол над него”, а само преди ден, усещайки абсолютния парадокс здравен министър да лобира в полза на дима на обществени места, се отметна от думите си, казвайки: „За първи път има толеранс от две противоположни страни - пушачи и непушачи - да го разбием би било жалко”. И наистина, каква би била логиката при толкова нерешени трудности в системата - проблеми с лекарствата за различни групи от граждани, липсата на линейки и оборудване в болниците, отсъствието на здравна помощ в десетки отдалечени населени места и пр. да си създаваме нови проблеми и да разваляме малкото добри неща, които сме постигнали?

ПП „Република БГ” е скандализирана от поведението на управляващите, демонстриращо явен отказ от спазване на цивилизованите стандарти, и настоява за запазване на режима за пълна забрана на пушенето на обществени места! Най-вероятно неудачното управление и неуспешните опити на правителството да се справи с трудностите, пред които е изправена страната, са истинската причина, поради която властта прибягва до „мерки”, разсейващи вниманието от главните проблеми на обществото. Никой не се бори с монополите, никой не решава належащите проблеми в енергетиката, не се интересува от трагичното положение в здравеопазването и образованието, не намира време дори за актуални проблеми, които няма как да бъдат отложени във времето, каквато е напрегнатата ситуация с бежанците от Сирия, например, но властта демонстрира достатъчно сили, за да занимава гражданите с излишни дебати по тема, по която България отдавна е направила своя ясен и категоричен избор!

 Неубедителните доводи на властимащите за прокарване премахването на забраната ни правят категорични, че отмяната на важна норма, каквато е забраната за пушене на обществени места, е явно доказателство, че управляващата партия и нейните „патерици” в парламента, без угризения застават срещу обществения интерес в името на определени лобистки интереси и икономически кръгове, които единствени ще се възползват от тази мярка.

ПП „Република БГ” е против либерализацията на режима за пушене, вярвайки че, когато като нация сме направили първите правилни стъпки в една посока (а у нас за съжаление това рядко се случва), нямаме право на ретроградно и разрушително за здравето на нацията поведение, връщайки се назад. Срамно е, че един от основните лозунги на протестите срещу дима на закрито стана: „За миг си помислихме, че сме в Европейския съюз“, защото за голяма част от гражданите забраната за тютюнопушене на обществени места, се превърна в знак за цивилизационен напредък, толерантност към околните и грижа за здравето на ближния.

< Назад към всички новини
Регистрация
?