17 Април 2014

„Република БГ“: Да се премахнат списъците за участие в избори

„Република БГ“ е убедена, че фалшификациите със списъците за участие на Евроизбори 2014 са породени, както от липсата на морални ценности в партийните ръководства, така и от съществуващия институционален проблем. За нас изискването всяка партия да представи пред ЦИК документи с личните данни и подписите на 2500 граждани само по себе си е бюрократична формалност, която представлява бариера за свободното участие в една демократична надпревара. Списъците са законово удобен инструмент в ръцете на силните на деня за отстраняване на конкуренти. Първо, защото такъв документ, както стана ясно, може да бъде манипулиран с фалшиви данни и подписи от страна на недобросъвестни партии. И второ, дори и един списък да не е манипулиран, но обявен за некоректен, няма реален работещ механизъм, чрез който дадена формация да се защити и да обори констатацията на ЦИК. Предвид кратките срокове, това би било загуба на време и ресурси, които могат да се използват за нуждите на предизборната кампания. Според „Република БГ“ всяка съществуваща партия трябва да има демократичен и безпрепятствен достъп до избори. Резултатът от тях е показателят коя формация се ползва с обществено доверие и коя не.

Скандалът с незаконното използване на личните данни и фалшифицирането на подписи за пореден път показва тежките недъзи на българската политическа система и порочността на нейните представители. „Република БГ“ изразява своето възмущение от начина, по който другите формации проправят пътя си към участие в надпреварата за Европейския парламент. Нещо повече, създалата се ситуация показва нивото на подкрепа, която получават участниците в политическия живот. Случаят е доказателство за недоверието към тях не само сред избирателите, но и сред техните членове. Съгласно Закона за политическите партии, към момента на възникването си една формация трябва да има поне 2500 членове. Толкова са и необходимите подписи за регистрация за участие в изборите. Щом една партия не е в състояние да убеди собствените си редици да подкрепят участието й в евроизборите, то ще бъде доста спорно склоняването на странични граждани да гласуват за нея.

Фалшивите подписи засягат почти всички регистрирани партии или коалиции, а това показва още веднъж ценностите на голямата част от българските политици. За тях участието във властта заради самото пребиваване там, получаването на държавна субсидия или възможност за търговия с влияние, са върховни цели. При подобни случаи, в цивилизования свят виждаме оставки, или най-малкото получаваме извинения. Вместо да признаят истината, която ще бъде отнесена до прокуратурата, редица партийни формации излязоха със становища по повод скандала, в които няма и намек за признание на вина, още по-малко за извинение, да не говорим за понасяне на отговорност. Българските политици не се извиняват. В своите позиции те оневиняват себе си, твърдейки, че нямат нищо общо с измамата и обвиняват недобросъвестни граждани, фалшифицирали подписи или се оправдават като жертви на компроматна война.

За гражданите тази измама е сигнал, че извършилите я няма да спазят и предизборната си програма и обещания. Манипулирането на книжата за регистрацията хвърля огромна сянка върху честността на целия изборен резултат. Едва ли някой се съмнява, че партия, която ползва порочни методи в подготовката си за избори, ще се въздържи от такива похвати в самия изборен ден. За нас е притеснително, че българските представители в Европейския парламент ще са излъчени чрез вот, чието провеждане е в разрез с духа и принципите на Евросъюза, към които депутатите ни в общността, би трябвало да ни водят.

За „Република БГ“ използването на чужди лични данни, с цел политическа измама, е опасно за демокрацията. Гражданите имаха намерение да гласуват на изборите, с надеждата, че макар и несъвършен, новият Изборен кодекс дава гаранции за честност. Всеки акт на манипулация от страна на партиите, разколебава мнозина да не упражнят правото си на глас, а от това печелят отново именно фалшификаторите. Слабата избирателна активност ще възпроизведе стандартните негативи – отново малцинството граждани, които в повечето случаи са били обект на манипулация, корупция или репресии, ще бъдат тези, които ще посочат участниците във властта. За каква представителна демокрация можем да говорим тогава?

Политическа партия „Република БГ“ бе първата, която още на 18 юни 2013, по време на кръглата маса в Народното събрание за промяна на изборните правила, се обяви против формалността с подписите за участие на избори. Още тогава ние посочихме, че такъв списък е предпоставка за манипулация. Също така аргументирахме, че е нелепо да се изисква събирането на подписи, и то в такова количество, при условие че в Закона за политическтите партии няма изискване след регистрацията си да поддържат определен членски състав. На същата кръгла маса дадохме и точен пример с резултатите от изборите от 12 май 2013г., от които бе видно, че не са малко формациите, които са получили около 1500 гласа, а иначе представят списък с десетократно повече поддръжници за тяхното участие във вота.

Нашата партия даде разрешение на този институционален проблем отдавна. В продължение на последователна ни политика, още веднъж настояваме това погрешно и дори противоконституционно правило да бъде премахнато от Изборния кодекс. То  е вредно за демокрацията.

< Назад към всички новини
Регистрация
?